Miért bántják ennyire a Liu fivéreket Kínában a kommentelők?

2023. január 26. 11:47
Döbbenetes és érthetetlen véleményekre bukkantunk a Liu fivérek országváltásának hírét kísérő kínai weboldalakon és közösségi felületeken. A netezők dühösek és szkeptikusak a honosított sportolókkal szemben, szerintük az országváltók csak a pénz miatt jönnek Kínába. Olyan hang is volt, aki szerint a fivérek „Hátba szúrták Magyarországot, és ezt megint megtehetik Kínával”. Mi történik a Liu fivérek körül?

Dühösek a netezők a Liu fivérekre – megdöbbentő a negatív kommentáradat

Döbbenetes véleményekre bukkantunk a Liu fivérek országváltásának hírét kísérő kínai weboldalakon és közösségi felületeken. A netezők dühösek és szkeptikusak a honosított sportolókkal szemben, szerintük az országváltók csak a pénz miatt jönnek Kínába. Olyan hang is volt, aki szerint a fivérek „hátba szúrták Magyarországot, és ezt megint megtehetik Kínával”. Mi történik a Liu fivérek körül?

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang váratlanul vitriolos hangú kommenetek kereszttüzébe került és kritikák célpontjává vált

miután – ahogy a Mandineren megírtuk –, magyarról gyorsított eljárásban kínai állampolgárságra váltottak még a tavalyi esztendő végén. Meglepő, hogy a kínai rajongók egyre szkeptikusabbak a honosított sportolókkal szemben.

Two Star Athletes Have Chosen to Represent China. Netizens Are Furious.

 

November elején a kínai közösségi médiát is felbolydította a hír, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang azt tervezi, hogy kínai zászló alatt folytatja pályafutását.

Szakmai szemmel úgy tűnt, hogy ez a lépés újabb sikert hozhat a kínai olimpiai csapat számára, amely az elmúlt években számos honosított sportolót vonzott Kínába.

A Liu testvérek számítanak a legelismertebb sportolóknak, akik csatlakoznak a Team China csapatához a szupersztár műlesikló Eileen Gu óta,

aki igazi szenzációt keltett azzal, hogy korábbi amerikaiként 2019-ben az Egyesült Államok válogatottja helyett a kínai nemzeti válogatottat választotta – édesanyja kínai származását felhasználva az érveléskor. (Érdekes, hogy Gu mind a mai napig nem deklarálta állampolgárságát, sportszakmai kínai honosítása mellett úgy vallja, ...„amikor Kínában vagyok, akkor kínaianak, amikor az USA-ban, akkor amerikainak érzem magam.”

Sokan azonban már akkor másképp látták ezt a lépést, hiszen Gu később a 2022-es pekingi téli olimpia arca lett, s nemcsak két aranyat és egy ezüstöt nyert, hanem Kínában egy sor jövedelmező szerződést is aláírt, kozmetikai márkáktól kezdve a kávészponzoráción keresztűl szinte mindent, ami kínálkozott.

Most nagyon sokan úgy vélik, hasonló jelenség szemtanúi lehetnek a majd a Liu fivérek esetében is.

A Sixth Tone cikke szerint

az kérdéses, hogy vajon a Liu testvérek elérhetik-e ugyanazt a hírnevet, mint Gu – úgy vélik, hogy ez nem valószínű –, ugyanakkor azt is feltételezik, hogy a potenciális bevételük milliós nagyságrendű lehet”

– mondta Allison Malmsten, a Daxue Consulting kínai piackutató cég elemzője a Sixth Tone-nak.

De meglehet, hogy a dolgok nem így alakulnak. A Liu fivérek közelgő érkezéséről szóló hírek hallatán sok kínai sportrajongó nem örömmel, hanem dühösen reagált. Döbbenetesen sok platformon kerültek a kritikák kereszttüzébe a Liu fivérek: a Beijing Youth Daily Sports, a 163 Sports és más médiumok a WeChat közösségi média alkalmazásokat és a Weibo mikroblogging platformokat elárasztották a dühös netezők Liu fivéreket bíráló kommentjei. Magyar és sportszakmai szemmel szinte érthetetlen, és mondhatni fájó, ha ilyen fogadtatás várhat rájuk. Sokan röviden és lényegre törően fogalmaztak:

Nem látunk titeket itt szívesen! Ne gyertek Kínába!”

A vitriolos véleményáradat sokak szerint arra vezethető vissza, hogy Liu Shaolin Sándort kizárták, miután összeütközött a kínai Ren Zsivejjell a 2022-es pekingi olimpián.

A rövidpályás gyorskorcsolyázásban elkerülhetetlen az esést okozó fizikai kontaktus, mivel a korcsolyázók nagy sebességgel előzik meg egymást, és nagyon korlátozott térben küzdenek a pozíciókért.

Az 1000 méteres döntőben Liu Shaolin egy borotvaéles, szoros fináléban  – vélik úgy sokan –, tartotta vissza a kínai Ren Zsivejt.

A bírók azonban úgy döntöttek a videózás után, hogy Liu volt az, aki szabálytalanul a karját használta Ren visszatartására és mi, illetve Liu Shaolin Sándor lett a vesztese a döntésnek, őt diszkvalifikálták – ezzel megfosztották őt és Magyarországot egy olimpiai bajnoki címtől, Ren pedig olimpiai bajnok lett.

A kínai közönség azonban sokak szerint mégsem bocsátott meg Liu Shaolin Sándornak

A Liu testvérek korábbi, 2014-ig visszanyúló, kínai riválisokkal a jégen történt ütközéseit is előkaparták a netezők bizonyítékokat keresgélve mert szerintük – és ez tényleg szakmailag nonszensz - Liuék szándékosan vették célba a kínai sportolókat, hogy kizárassák őket az adott versenyből.

De tükrözi a honosított sportolókkal szembeni általános hozzáállás alapvető megváltozását Kínában az is, hogy a szurkolók egy része azzal vádolja a külföldön született sztárokat, hogy megpróbálják kihasználni kínai származásukat.

Sokan azzal is vádolták a testvéreket, hogy azután döntöttek úgy, hogy Kínát képviselik, miután látták, hogy Gu kínai sportolóként gazdagodott meg.

A Kaliforniában amerikai apától és kínai anyától született Gu a becslések szerint dollármilliókat keresett, miután úgy döntött, hogy Kínáért versenyez.

„Ezt nem érzem helyesnek, úgy tűnik, hogy Gu Ailing rossz példát mutatott” – mondta az egyik netező, aki Eileen Gu kínai nevét használta. „Azért jött csak, hogy pénzt keressen! Beszéljünk tisztán: Kínában jól lehet pénzt keresni!” – értett egyet vele egy másik.

„Nekünk nem kellenek ilyen emberek, és nincs szükségünk ilyen aranyérmekre. Ez teljesen értelmetlen!” – írta egy kommentelő.

Mások megkérdőjelezték a testvérek feddhetetlenségét:

Hátba szúrták Magyarországot, és ezt megint megtehetik Kínával" – írja az egyik kommentelő. „Abban a pillanatban, amikor meglátom őket a kínai válogatott mezében, bele fog sajdulni a szívem!”

írja – magyar szemszögből valóban megdöbbentő fogadtatásnak mondható – véleményét egy másik kommentelő.

A felháborodott kommentekre az 1,3 millió követővel rendelkező Liu Shaolin Sándor és a közel egymillió követővel rendelkező Liu Shaoang Weibo fiókja néma maradt.

A kínai profi sportolók vegyes véleménnyel vannak a Liu fivérekről

Egy neve elhallgatását kérő kínai olimpiai úszóbajnok, a Sixth Tone-nak ezt mondta: „Ők részben kínaiak, kínai edző edzi őket, értik a kínai kultúrát. Ha versenyeznek és dicsőséget szereznek Kínának – az jó dolog!

De vajon olyanok lesznek-e, mint Gu Ailing (Eileen Gu) – egy rövid ideig tartó tűzijáték, tartós fény nélkül?”

Az olimpiai úszónak volt egy jótanácsa Liuéknak, akik az északkelet-kínai Csangcsun városát vallják otthonuknak. Szerinte a kínai közvélemény támogatása a honosított sportolók iránt hamar el fog fogyni, ha az emberek úgy érzik, hogy a külföldön született sportolók nem tesznek erőfeszítéseket a beilleszkedésért és a valódi helyi gyökereik elmélyítéséért Kínában.

A kínai atlétikai válogatott egy korábbi tagja azonban a Sixth Tone-nak elmondta, hogy megérti Liuék döntését. Hozzátette, hogy

nem szabad hagyniuk, hogy a netezők – akik nem sokat tudnak a sportolói lét valóságáról – negatív megjegyzései befolyásolják döntésüket.

Hozzátette, hogy ugyanúgy támogatni fogja Liuékat a versenyeken, mint ahogyan az anyanyelvi kínaiakat is támogatná.

A képen: Liu Shaoang kína közösségi felülete, a weibo, ahol közel egymillió követője van, de reagálás nem jött a kritikákra, az utolsó bejegyzés augusztusi. Fotó: Képernyőfotó/Mandiner

A képen: Liu Shaolin Sándor kínai weibo közösségi oldala, közel 1,3 millió követővel. Fotó: Képernyőfotó/Mandiner

 

A nyitóképen: Liu Shaolin Sándor. Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tűnik, hogy rajtuk csattan az ostor egy tendencia miatt.
Ezt előre fel kellett volna mérni.
Valójában sajnálom őket. Abban biztos vagyok, hogy maximálisan mindent meg fognak tenni választott hazájukért. Hátha megfordulnak a vélemények. Nehéz lesz, de sok sikert hozzá.

Én is így vagyok vele. Lejárt lemez. Ők ott élnek, meg meg itt. Nem találkozunk és ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés