Életek és sorsok múlhatnak a szurkolókon – én már csak tudom! – a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron a Mandinernek

2023. február 8. 14:12
A Magyar Olimpiai Bizottság és a Szerencsejáték Zrt. közös sajtótájékoztatóján bejelentették: a nemzeti lottótársaság – kiemelt stratégiai partnerként - 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a MOB-ot.

Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója a támogatás bejelentésekor kiemelte, a szponzorációs hozzájárulás nem csupán a 2024-es párizsi nyári ötkarikás játékokra szól, hanem a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, az Európa Játékokra, valamint az Indonéziában sorra kerülő strand világjátékokra való felkészülésre is kiterjed.

    Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a nemzeti lottótársaság a megalakulása óta, vagyis 32 éve támogatja a magyar sportot, és az olimpiai bizottságon kívül már 144 egyesülettel, 9 válogatottal és 12 szövetséggel van együttműködése.

- A bemutatkozó videó is azt jelképezte, hogy ez a megújult támogatás új lendületet adhat a teljes magyar sportnak. A sportolás és az együtt szurkolás összeköt minket, az olimpiai mozgalom pedig a sport csúcsa. Hisszük, hogy a szponzorációs tevékenységünkkel hozzá tudunk járulni az egyéni és csapatsportok sikereihez.

Fontos számunkra, hogy a versenyzőink nyugodtan és jó körülmények között készülhessenek a párizsi olimpiára és ott büszkén képviseljék hazájukat,

valamint a szereplésükkel örömet okozzanak a szurkolóknak és mindannyiunknak. S persze, az sem mellékes, hogy a drukkerek az év folyamán 60 sportág heti 200 ezer eseményére fogadhatnak, ezzel is kimutatva elkötelezettségüket az élsport iránt - fogalmazott Mager Andrea.

    Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta, örül annak, hogy újra egymásra talált a MOB és a magyar sport egyik legnagyobb támogatója. Hangsúlyozta, azért is nagyon fontos ez a stratégiai megállapodás, mert elképesztő olimpia vár a magyar versenyzőkre Párizsban, ahová már a részvétel kiharcolása is nagy kihívást és  hatalmas megbecsülést jelent. Hozzáfűzte: a magyar csapat kőkeményen készül a tavasztól induló kvalifikációra, és bízik abban, hogy legalább akkora létszámmal lehet ott a 2024-es ötkarikás játékokon, mint tavaly Tokióban.

„Egy olimpia már évtizedek óta nem csak sport-, hanem kulturális esemény is – tette hozzá a MOB elnöke. – Ezt már a párizsi játékok nyitóünnepsége is jól jelképezi, hiszen a Szajnán 4-500 ezer fő részvételével egy monumentális megnyitóval kezdődik majd a 2024-es olimpia”   

Madaras Norbert: Mindig aranyesélyesek vagyunk! Fotó: MTI/Kovács Anikó

A sajtótájékoztatón három sportág – a vízilabda, a hosszútávúszás és a vívás – egy-egy jeles képviselője is részt vett. Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség újonnan megválasztott elnöke kifejtette, olimpián győzelmi esélyesként részt venni olyan érzés, amihez semmi más nem hasonlítható az életben. Ugyanakkor fontos, hogy ezt a játékosok lehetőségként éljék meg. Úgy látja, mivel Párizs viszonylag közel van, ezért több szurkoló biztathatja majd a helyszínen a magyar válogatottakat, mint az előző két olimpián.

- Nyilván teljesen másként élem meg sportvezetőként a felkészülést, mint versenyzőként. A magyar vízilabda-válogatott mindig aranyesélyesként utazik egy olimpiára, de

a játékosokat nem szabad, hogy nyomassza Sydney, Athén és Peking aranyterhe.

Fontos, hogy a kvalifikációt minél előbb megszerezzük – erre először az idei, fukuokai vébén lesz lehetőség -, hiszen akkor több idő jut a felkészülésre ,és persze, kisebb nyomás is lesz a csapaton – elemzett a kétszeres olimpiai bajnok elnök.

Olasz Anna a nap 24 óráját az olimpiai felkészülésnek szenteli Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Olasz Anna világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, a tokiói játékok negyedik helyezettje elárulta, napi hétórás edzéssel készülnek a kvalifikációra, ami nem lesz egyszerű, mert az olimpiára csökkentették a létszámot, és mindössze 22 versenyző vehet részt a női 10 km-es versenyben. Az idei, fukuokai vb-ről csak az első három helyezett biztosíthatja a részvételét. Olasz Anna, elmondta, maximális esély van arra, hogy Párizsban először maximális létszámmal, azaz két férfi és két női versenyzővel képviseltethessék magukat a magyar hosszútávúszók.

- Egy civil ember el sem tudja képzelni, milyen iszonyatos munkát és energiát fektetünk egy olimpiai felkészülésbe. Hiszen nem csak a napi hétórás edzésből áll a felkészülésünk, mivel

a nap 24 órájában mindent az olimpiának rendelünk alá.

Ehhez igazítjuk az étkezésünket, a magánéletünket, a különböző programjainkat, az alvásunkat, az ébredésünket. De mindenért kárpótol, hogy Magyarországért versenyezhetünk. Már a kvalifikáció megszerzése is komoly fegyvertény lesz, hiszen a hosszútávúszás fizikálisan és mentálisan is a legkimerítőbb sportágak közé tartozik: egyszer édes vízben, egyszer sós vízben úszol, egyszer 19 fokos vízben, egyszer 28 fokosban. S mindezt gyakran hatalmas hullámok között úgy, hogy közben 60 lány csimpaszkodik a nyakadba, akik mind meg akarnak előzni… Bár néha nem tisztán halljuk őket, számunkra is rendkívül sokat jelent a szurkolók jelenléte. Amikor tavaly a budapesti vébén – már oxigénhiányos állapotban – a dobogóért küzdöttem, a drukkerek hangja és morajlása is kellett ahhoz, hogy végül a másodfok helyen érjek célba” – mesélte lelkesen Olasz Anna.

    A háromszoros olimpiai, továbbá világ- és Európa-bajnok kardvívó, a London és Budapest között ingázó Szilágyi Áron arról beszélt, hogy Magyarországon minden feltétel adott a felkészüléshez, számára a csapat olimpiai bajnoki cím megnyerése jelenti a legnagyobb motivációt, mert ez az érem még hiányzik a gyűjteményéből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni versenyt elengedné. Fontosnak nevezte, hogy csapatban is sikerüljön a kvalifikáció, mert akkor három versenyző és egy tartalék biztosan ott lehet Párizsban. A férfi kardválogatott jelenleg második a világranglistán, és úgy gondolja, hogy júliusra nagy valószínűséggel már eldől, összejön-e a csapatkvóta.

- Nyertem már aranyérmet európai, dél-amerikai és ázsiai olimpián is, de egészen más volt Londonban, a magyar szurkolók által teremtett, semmi máshoz nem hasonlítható miliőben olimpiai bajnoknak lenni, mint egy másik földrészen, távol a hazától. Ezért is várom különös izgalommal a párizsi játékokat, hiszen a kvalifikáció megszerzése után újra több száz honfitársam lelkes buzdítása mellett versenyezhetek majd. Én már csak tudom, hogy a szurkolókon nagyon sok múlik: életeket, sorsokat befolyásolhatnak, hiszen a buzdításuk adhatja meg azt a pluszt, amely egy olimpiai bajnoki címhez szükséges! – avatott be a kulisszatitkokba Szilágyi Áron.

Nyitókép Szilágyi Áron immár a negyedik olimpiájára készül Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés