Mégis begyűrűzik a bojkott? Most a csehek és a britek bojkottálják a boksz-világbajnokságot az oroszok miatt

2023. február 15. 13:53
Csehország és Nagy-Britannia is bojkottálja a közelgő IBA (International Boxing Association) világbajnokságot. Áll a bál a még mindig orosz, Umar Kremljev vezette nemzetközi amatőr boksz-szövetség körül.

A csehek és a britek is bojkottálják az amerikaiak után a közelgő boksz-világbajnokságot

A Cseh Ökölvívó Szövetség (CBA) bojkottálni fogja az idei női és férfi világbajnokságot, mivel Oroszország és Fehéroroszország nemzeti zászlajuk alatt tervezik a részvételt, míg Nagy-Britannia a női versenyektől marad távol. A két ország csatlakozik az USA-hoz és Írországhoz azon nemzetek közül, akik a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) eseményeitől való távolmaradást tervezik - számolt be róla az insidethegames olimpiai portál.

A bojkottal kapcsolatos háttérmagyarázatot kissé furává teszi az a tény, hogy a nemzetközi bokszvilág vezetősége maga emelte be saját irányító testületébe a jelenlegi orosz elnököt, a nem titkoltan Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatot ápoló Umar Kremljevet.

2020 december 20-án a Covid kellős közepén online szavazással előbb a IBA elnökévé választották őt – szállította is a legnagyobb globális szponzort, a Gazpromot a sportág számára ígérte szerint –,

majd amikor az oroszok ukrajnai inváziója után sokan felháborodtak a sportágon belül, hogy miképp maradhatott még mindig ő az elnök, amikor az oroszokat szinte mindenhonnan száműzték, ismét a sportág maga bizonyította be kétségtelen függőségét az orosz finanszírozástól. Tavaly ősszel, ugyanis ismét bebetonozták Krelmjev pozícióját, mert az újbóli elnökválasztás ellen szavaztak a sportág képviselői.

„A szövetséget egy orosz vezeti, aki nagyon szoros kapcsolatban áll [Vlagyimir] Putyin orosz elnökkel, és mindent a Gazprom fizet” – érkeztek az aggódó hangok, miközben a sportág nem csak ennek a valóságtartalmát ismerte be, de azt is, hogy az olimpiai programról lassan véglegesen magát kiszabálytalankodó amatőr boksz már el is tűnt volna a süllyesztőben a Gazprom finanszírozása nélkül.

„A probléma az, hogy egyes államok hagyják magukat megvesztegetni"  - mondja Marek Šimák, a Cseh Ökölvívó-szövetség elnöke.

Az IBA-t, korábban AIBA-t, pontosabban annak addigi formában meglévő működését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-től felfüggesztette.

A NOB döntése mögött a szövetség vezetésével kapcsolatos aggályok, a pénzügyi szabálytalanságok és az átláthatóság hiánya állt.

Šimák azt állítja, hogy több nemzeti szövetség is fontolgatja a bojkottot, és hogy tárgyalások folynak egy új szervezet esetleges megalakításáról, amely az IBA helyébe lépne.

„Az új szövetségnek Európa-barátnak, Putyin-ellenesnek kell lennie. Mindenekelőtt azt akarjuk, hogy az ökölvívás továbbra is ott legyen az olimpián."

A GB Boxing, vagyis a brit szövetség azt állítja, hogy a női ökölvívó-világbajnokság bojkottálása mellett döntöttek az amerikaiakhoz hasolóan, mert „továbbra is aggódnak az ökölvívás olimpiai programban elfoglalt helye miatt, valamint az IBA közelmúltbeli lépése miatt, amely lehetővé tette, hogy az orosz és fehérorosz bokszolók nemzeti zászlójuk alatt versenyezzenek".

Hiénák és sakálok a bokszvilágban? 

Az Egyesült Államok és Írország tagja annak a közös érdekvédelmi szervezetnek, amelyet a holland Boris van der Vorst vezet, aki tavaly megpróbálta kihívni az IBA elnöki székéért az orosz Umar Kremljevet.

Hogy hogynem, a májusi isztambuli választáson az ökölvívás független integritásért felelős szervezete valamiért elnöki kandidálóként „alkalmatlannak” minősítette a hollandot. Ezt sikeresen megfellebezték az érintettek a CAS-nál, vagyis a Sportdöntbíróságon, majd amikor a küldöttek szeptemberben, Jerevánban így mégis szavazhattak volna arról, hogy újra versenybe szálljon a holland az elnöki székért, akkor arra szavaztak, hogy mégsem választanak új elnököt. Vagyis a küldöttek maradtak az orosz vezető mellett. Az már csak hab a tortán, hogy az IBA weboldalán szereplő adatok szerint az orosz elnök első elnökhelyettese egy ukrán sportvezető, Vologyimir Prodivusz.

Tavaly, a korábban a szervezet főtitkáraként ténykedőp korábbi magyar olimpiai bajnoknak és a szövetségnek is szétváltak az útjai, erről itt írtunk.

 

Megvált ugyan Kovács Kokó Istvántól a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség - de talán csak azért, hogy ősszel visszatérhessen

 

Kremljev az amerikai és az ír bojkottra reagálva azt állította, hogy az ezt megszavazó tisztségviselők „rosszabbak, mint a hiénák és a sakálok".

Kremljev szerint a nemzetközi sportvilágban és az NOB-nál is azért üldözik a bokszot, mert ő orosz és a sportágat egy orosz nem vezetheti. 

Mike McAtee, az USA Boxing ügyvezető igazgatója azonnal reagált az IBA nyilatkozatára és azt „arcátlan nyilvános támadásnak" minősítette. A női ökölvívó-világbajnokságot március 15. és 26. között rendezik Újdelhiben, majd május 1. és 14. között Taskentben a férfi világbajnokság következik. Nagy kérdés mennyire foghíjas mezőnnyel.

Hogy mindahhoz, amit a politikusok és döntéshozók tesznek, mégis mi köze az élsportolóknak, erről meghallgathatja a Jobbfelső pipa legutóbbi epizódjában elhangzottakat itt.

 

 A nyitóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Umar Kremljev a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) elnöke (jobbra) körbejárja a Luzsnyiki Sportkomplexumban újonnan megnyitott nemzetközi ökölvívó központot Moszkvában 2022. szeptember 10-én. Vagyis alig öt hónapja. 
Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megint a csehek... mondjuk szerintem annyi sikerük volt bokszban, mint nekünk síugrásban...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés