A Manchester United elleni EL-rangadó előtt – áll a bál az FC Barcelonánál!

2023. február 16. 12:22

Írta: Vámos Tamás
Az Európa Ligában a legnagyobb érdeklődéssel várt rangadó a két sztárklub összecsapása, ám a katalánoknál már a kezdő sípszó előtt sötét felhők gyűlnek…

A közelmúltban ugyanis két ügy is borzolta az utolsó nyolc tétmérkőzését (ebből öt bajnokit) megnyerő, az La Ligát nyolc pont előnnyel vezető  sztáralakulat hétköznapjait.

A korábbi elnök sötét üzelmei

Kezdődött azzal, hogy a katalán rendőrség egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy klub korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu egy harmadik félen keresztül két újságírónak is rendszeresen fizetett azért, hogy róla kizárólag pozitív hangvételű írások jelenjenek meg.

Ráadásul mindezt úgy tette a korábbi sportvezető, hogy az elnökválasztáson induló másik két riválisról (Victor Fontról és Joan Laportáról) olyan cikkeket jelentetett meg, amelyek egyértelműen negatív színben tüntetik föl őket.

A gyanú szerint a két újságíró, Marcal Llorente és Albert Lesán két kommunikációs cégen keresztül (az Amalgama Marketing és a Tormenta de Acero) kapott rendszeres juttatásokat, amely később, a Barcelona könyvelésében „üzleti kommunikációs továbbképzés” és „újságírási tartalomra való felkészítés ügyfelek részére” címen lett elkönyvelve.

A nyomozás megállapította, hogy a két újságíró nem közvetlenül a Barcelonától kapta meg a tiszteletdíjat, hanem az említett cégeknek fizetett a klub, amelyek aztán átutalták a két tollnok bankszámlájára az összegeket.

Josep Bartomeuról köztudott, hogy a rendőrség korábban már egyszer letartóztatta őt a BarcaGate néven elhíresült botrányban betöltött szerepe miatt.

Röviden arról van szó, hogy egy PR-cég az FC Barcelona megbízásából több száz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, amelyek célja Bartomeu pozitív hangvételben történő feltüntetése, és az őt kritizáló tábor (idetartozott többek között Lionel Messi és Gerard Piqué is) lejáratása volt. A klub akkoriban tagadta, hogy létezett ilyen megállapodás és kapcsolatban lenne a vállalattal, ugyanakkor a Cadena SER nevű spanyol rádiónak hat különböző számla is a birtokukba jutott, amelyek egyértelműen bizonyították a Barca kifizetéseit. Jelzésértékű: a botrány kirobbanása után nem sokkal hat igazgatósági tag nyújtotta be a lemondását.

Josep Maria Bartomeu 2014 és 2020 között dolgozott az FC Barcelona elnökeként, előtte 2010 és 2014 közötta klub alelnökeként ténykedett, ám most könnyen elképzelhető, hogy a napos oldalról hosszú évekre az árnyékba kerül…

Robert Lewandowskiék próbálják magukat függetleníteni a történtektől - és csak a pályán ügyeskednek Fotó:  MTI /EPA/EFE Alejandro Garcia

545 milló a játékvezetőknek

Ezzel párhuzamosan az As című spanyol lap írása szerint az FC Barcelona háza tájáról az is kiszivárgott, hogy a klub 2016 és 2018 között 1 392 680 eurót (mintegy 545 millió forintot) fizetett a Katalán Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága egyik vezetőjének, José Maria Enriqueznek.

A korábbi alelnök csupán annyit ismert el: jelentéseket készített a klubnak arról, miként kell a játékosoknak viselkedniük, kommunikálniuk egy-egy játékvezetővel szemben.

„Ezt a munkát csupán azért kérte tőlem a klub” – magyarázkodott Enriquez – „hogy semmilyen ellentmondásos vagy éppen rossz ítélet ne sújtsa az FC Barcelonát”

Ennek ellenére kiderült, hogy Enriquez az elmúlt években egy olyan cégen keresztül jutott mintegy 1,5 millió euróhoz, amelynek egyetlen tagja – minő meglepetés! – éppen ő volt, az FC Barcelona pedig „szakmai tanácsadásként” utalt rendszeresen.

További csavar a történetben, hogy a katalán bírófőnök fia, Javier Enriquez Romero továbbképzéseket tartott, egyes kollégáit támogatta, és hogy apjához hasonlóan ő is jelentéseket készített a játékvezető kollégáiról az FC Barcelona számára.

A Barcelona hivatalos közleményben reagált az ügyre, amelyben

elismerik, hogy a klub megrendelésére egy külsős cég felvételeket, adatokat gyűjtött egyes játékosokról és játékvezetőkről,

ugyanakkor hozzáteszik: „ez egy bevett szokás a profi klubok között”. Megjegyzik: „rendkívül sajnálatos, hogy ilyen kétes ügyek árnyékolják be az egyébként kiváló formában lévő csapat hétköznapjait”, éppen ezért feljelentést tesznek egyelőre ismeretlen személyek ellen, akik csorbítani próbálték a klub tekintélyét és presztízsét.   

Nyitókép: Josep Maria Bartomeu - komoly bajban! Fotó: MTI/EPA/EFE Alejandro Garcia    

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés