A földrengés sújtotta zónából a budapesti atlétikai vb-re – török gyerekeket hívtak meg hozzánk Németh Balázsék

2023. március 6. 9:00
Törökország földrengés sújtotta térségéből 23 gyereket hívtak meg Budapestre az augusztusi atlétikai világbajnokság szervezői. A kezdeményezést abból az alkalomból hirdették meg, hogy ezen a hétvégén zajlott Isztambulban a fedett pályás Európa-bajnokság, amely az első nagy nemzetközi sportesemény Törökországban a február eleji természeti katasztrófa óta.

A törökországi földrengés okozta sokk után a budapesti atlétikai vb-n a török gyerekek

Több mint 40 ezer áldozatot követelt az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése Törökországban. Magyar mentők az elsők között vettek részt a túlélők kutatásában, az emberi életek mentésében, és számtalan más formában is segít hazánk a szerencsétlenség áldozatainak.

A földrengés miatt romba dőlt városokból érkező török gyerekeknek szóló meghívót C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete vette át

Schmidt Ádám kormánybiztostól és Németh Balázstól, a Budapest 2023 Zrt vezérigazgatójától.

„Hiszünk a sport erejében, amely képes összekötni a világ különböző pontjain élőket és segíthet túljutni a legnehezebb időszakokon. Azzal, hogy meghívjuk a gyerekeket a budapesti világbajnokságra, szeretnénk különleges élményben részesíteni őket és bízunk benne, hogy a nálunk töltött élményekkel teli napok segítik majd a lelki sebek gyógyulását” – mondta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

A természeti katasztrófa miatt számos sportesemény elmaradt Törökországban az elmúlt hetekben. Az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság az első nagy nemzetközi viadal, amelynek vállalták a megrendezését a törökök. 

A képen: A törökországi földerengésben árván maradt gyerekeknek segítenek önkéntesek. A Budapesti atlétikai vb szervezőbizottsága 23 török gyereket lát vendégül augusztusban Budapesten. Fotó: HALIL FIDAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

„Minden elismerést megérdemelnek a szervezők, hogy a négy héttel ezelőtti földrengés és a rendkívül nehéz körülmények ellenére vendégül látják Európa legjobb atlétáit.

Mi ezúttal megfigyelőként érkeztünk Isztambulba, és személyesen is elhoztuk a szerencsétlenül járt gyerekek meghívásáról szóló hírt – mondta Németh Balázs. A magyar kezdeményezést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetői is üdvözölték.

A török fél által kiválasztott 23 gyerek és kísérőik az augusztusi világbajnokság szervezőbizottságának támogatásával jutnak majd el Budapestre,

ahol lehetőségük lesz megismerkedni a várossal és kilátogatnak Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére.

A magyar sportolók ígéretes helyezésekkel zártak az isztambuli atlétikai vb-n 

Ami a magyarok isztambuli fedett pályás szereplését illeti, érdemes kiemelni, hogy Márton Anita idei legjobbjával, 18,28 méterrel a hatodik helyen végzett pénteken női súlylökésben az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. Az olimpiai bronzérmes, tető alatt világbajnok dobóatléta az augusztusi budapesti világbajnokságot kellő motivációnak tekinti, hogy pici lánya mellől újra eljárjon a kőkemény edzésekre és a legtöbbet hozza ki magából majd a hazai közönség előtt.

A képen: A későbbi hetedik helyezett Kerekes Gréta a női 60 méteres gátfutás döntőjében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Krizsán Xénia az ötödik helyen zárt ötpróbában, míg

Kerekes Gréta egyéni csúccsal, 8,00 mp-es eredménnyel jutott be a döntőbe 60 méter gáton,

ahol végül a hetedik helyen zárt. Kozák Luca, Eb-ezüstérmes gátfutónk ezúttal nem indult a fedett pályás Eb-n.

„Az a 16 fő, aki kvalifikálta magát, az már önmagában dicséretes. Nem vagyunk nagy fedettpályás nemzet, így ez a létszám kifejezetten jónak számít. Én azt láttam, hogy mindenki próbálta kihozni magából a maximumot. Azok a szakmai programok, amelyek elindultak és zajlanak, azok folyamatosan ’termelik ki magukból’ a fiatal atlétákat. A rutin aztán hozott három döntős helyezést. Krizsán Xénia ötpróbában ötödik, a súlylökő Márton Anita hatodik, 60 gáton Kerekes Gréta hetedik lett.” – mondta Gyulai Miklós.

Az isztambuli rendezés margójára kívánkozik, hogy

a törökök nagyon odatették magukat ezzel a világversennyel. Komoly sokkhatás alatt vannak, hiszen a februári tragikus földrengéseken nem tették túl magukat.

Éppen ezért megsüvegelendő, hogy ilyen körülmények között vendégül tudták látni a kontinens atlétáit.
 Gyulai Miklós elmondta az első perctől kezdve téma volt Isztambulban a budapesti rendezés. „Bárkivel beszéltem, mindig szóba került a nyári vb. Minden bizonnyal a rendezési hagyományainkhoz hűen, ezúttal is remek világversenynek lehetünk házigazdái.” – jegyezte meg.


 

Nyitókép: Németh Balázs a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója, C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete és Schmidt Ádám, Sportért felelős államtitkár, kép: Budapest 2023 Zrt média

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen nemes tettekért is jó a sport. Összehoz és nem elválaszt.
Bízom benne, hogy a NOB is ellen tud állni .......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés