„Három öltéssel varrták össze a combom” – nyilatkozott a Mandinernek a megkéselt jégtáncos

2023. március 18. 15:00
A moszkvai metróban történt a szúrás, két centi mély, vérző sebbel sétált be a kórházba, 3 öltéssel varrták össze, de már elutazott a világbajnokságra a megsebesített ukrán származású magyar jégtáncos, Szemko Danijil. „Én a »nyóckerből« jövök, senki nem tudja milyen kemény vagyok” – nyilatkozta a Mandinernek Szemko, aki bár tudja, hogy nehéz, de nem akar politikát keverni a sportba.  

Szemko Danijil a Mandinernek megerősítette, hogy combon szúrták

Meglepően tiszta magyarsággal és fiatalos szófordulatokkal adott exkluzív interjút a Mandinernek a Moszkvában megkéselt ukrán származású magyar jégtáncos, Szemko Danijil. 

Mint arról a Mandiner elsőként orosz hírportálokon megjelenő információkra hivatkozva beszámolt, pár nappal ezelőtt szúrt sebbel látták el a moszkvai Botkin kórház orvosai az ukrán származású, de már 2017 óta magyar állampolgárként versenyző és nevét is magyarul használó Szemko Danijilt, vagy ahogy szakmai berkekben hivatkoznak rá, Szemkő Danit.

Kamu információk? De a szúrás valódi

„Nagyon sok kamu információ jelent meg az orosz közösségi és hírportálokon” – kezdi az eset körülményeinek tisztázását a versenyző. „Én nem nyilatkoztam semmit, mert azt hittem a szövetség majd ad tájékoztatást, de ott nem jelent meg semmi és így elindult a találgatás. A moszkvai metróban utaztam, tehát nem parkban történt a sérülés, például ez is téves információ. Egy 22 milliós városban persze sok minden megtörténhet, és tömeg is volt.  Fejhallgató volt a fejemen és nem is nagyon figyeltem mi történik körülöttem. Egyszer csak éreztem, hogy valami fáj a lábamban, amikor összecsaptam (használt egy igen szokatlan kifejezést a nem anyanyelvű Danijil – a szerk.) vagy nekiütköztem egy embernek, de nem is láttam a személyt.

Nem volt semmilyen konfliktus, vagy ilyesmi”

– részletezi a történteket Szemko Danijil.

Ezek után arról is mesélt miként került kórházba. „Először haza akartam menni, hogy megnézzem a sebemet, de mivel a zsebemen keresztül éreztem, hogy vérzik a lábam, akkor úgy döntöttem, hogy inkább a kórházba megyek, na meg persze fájt is.”

Arra a kérdésre, hogy milyen sérülést szenvedett, és milyen ellátásban részesült, Dani így válaszolt a Mandinernek.

„Körülbelül 3 centi hosszú és két centi mély lehet a seb. Inkább szúrt mint vágott. Három öltéssel varrták össze”

– mondja, amikor a részletekre is rákérdezünk.

Az elmondottakból az is világossá vált, hogy a jobb lábán, a térd fölött nagyjából 20 centivel érhette a szúrás, a csípőhöz közelebbi régióban. „Nem esett túl jól a szúrás, bevallom, de már nincs idő pihenésre, mert teljes erővel készülünk a világbajnokságra.

Én egy magyar terminátor vagyok, teljesen minden mi történik, én fél lábbal is odamegyek”

– hangzott a határozott válasz.

Tisztázni szerettük volna, hogy ilyen kiélezett politikai helyzetben vajon miért Moszkvában készül egy ukrán származású magyar jégtáncos orosz partnernőjével, Mariia Ignatevával együtt, mire a szakmai érvek kerültek előtérbe. „Szeretem az edzőimet, Irina Zsuk-ot és Alexandert Szvinyint, akik nagyszerű edzők és ők ott vannak. Évek óta ismerem őket, és nagyszerű a kapcsolatunk, egy nagy csapattal dolgoznak ott. Szoktak olykor Pestre is jönni, de nekik ez most nehezebb. Pesten Hoffmann Nóráékkal folytatjuk a munkát” – részletezi Danijil, de amikor kifejezetten azt firtatjuk, hogy manapság nem veszélyes dolog-e Oroszországba utazni és ott tartózkodni akár az edzések miatt így válaszol: „Hát nem tudom, sok hülye van a világban, Oroszországban is, de akár bárhol, nehéz ilyesmire felkészülni.

Hogy van-e bennem nagyobb félelem a háború kirobbanása óta? Van, de nem akarom politikai irányba vinni ezt a dolgot, inkább távol tartanám magam ettől. De igen, van.”

A jövőre nézve így foglalta össze Dani a gondolatait: „engem az eredmény érdekel, és azért megyek oda és nem azért, mert tetszik nekem ott lenni” – érvelt pici akcentussal Dani. „Nekem egyébként jó itt Budapesten, de ha az ottani munka, a nagyobb csapat segít nekünk, Magyarországnak, hogy a világranglistán előrébb legyünk, akkor nekem ezt kell tennem.”

Arra a kérdésünkre, hogy az orosz származású Ignateva Mariiaval volt-e valaha konfliktus, vagy próbált-e bárki kívülről a háború kirobbanása óta köztük konfliktust szítani, egyértelmű válasz adott: „mi a sporttal foglalkozunk mind a ketten, minket az érdekel. Mariia is tiszteli ezt az országot, itt lakik, úgyhogy a versenyzésre koncentrálunk.”

Szemko Danijil, aki 2014-ben került Magyarországra józsefvárosi lakosként szinte tökéletesen asszimilálódott. Írtunk arról, hogy egy vele készült józsefváros.hu interjúból az is kiderült, hogy rubik-kockát tetováltatott a mellkasára és a karján egy 8-as biliárdgolyó mutatja, hogy a Nyócker a szűkebb hazája. 

Danijil mellett ugyanakkor egyre több, elsősorban Oroszországból érkező versenyző „tölti fel” a magyar válogatottat, s amikor a korábban a Mandineren is részletezett Gurgen Vardanjan szakágvezető által preferált „versenyzőimport” szakmai indokoltságát firtattuk, eképp válaszolt: „Hát erről nem szeretnék beszélni, nem biztos, hogy jó lesz, ha én ezt most kommentálom. Van saját véleményem, de a világbajnokság előtt semmit nem szeretnék mondani erről az egészről. Engem az eredmény érdekel.

És aki tényleg ide akar jönni, és szereti ezt az országot, mint én, és megtanulja a nyelvet, mint én, akkor az jöjjön nyugodtan,

de nem szeretnék ebbe most belemenni"– mondja a 22 éves fiatalember, aki ígéretet tett, hogy a szakmával kapcsolatos meglátásait szívesen megosztja a Mandinerrel a március 20-án a japán Saitama városában kezdődő ISU világbajnokságot követően.

A vébé szakmai céljait illetően, Danijil, aki párjával, Ignateva Mariiával 2011 óta a legjobb magyar eredményt érte el és 10. lett a finnországi Európa-bajnokságon pár héttel ezelőtt, a következőket nyilatkozta: „először is nagyon örülünk, hogy az Eb helyezésünknek köszönhetően a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon már két magyar jégtáncospár indulhat majd. Ez jó, és a világbajnokságon, meg úgy érzem a szezon legjobb teljesítményére lehetünk képesek, mert nagyon sokat dolgoztunk ezért. A ritmustáncban olyan igazi nyólckeres bajuszos dzsigolót alakítok majd a jégen. A kűrünkben pedig egy vidám, furcsa cirkuszi tematika jelenik meg”– mondj a nevetve. „Remélem szeretni fogják Japánban is, ahogy múltkror is szerették. A nevezési listát még nem láttam, de magunktól azt várom, hogy az idei legjobb futásunkkal jövünk majd elő” – zárta gondolatait Szemko Danijil.

A Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége (MOKSZ) honlapján a világbajnokságra utazó válogatott szakmai elvárásait illetően a következő jelent meg, ahogy Vardanjan Gurgen, a MOKSZ műkorcsolya ágazati sportigazgatója nyilatkozta:

„Szombaton indulunk Japánba, és a jövő héten kezdődő versenyen minden kategóriában érdekeltek lettünk volna, hiszen megszereztük a kvótákat. De sajnos Vlasenko Aleksandr egészségügyi probléma miatt nem lehet ott velünk Japánban. Mivel sajnálatos módon ő az egyetlen versenyzőnk, aki megszerezte a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség, az ISU által meghatározott minimum technikai pontszámot, nem áll módunkban mást indítani helyette. Egyéniben Láng Júlia, párosban Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei, jégtáncban pedig Ignateva Mariia és Szemko Danilij képviseli majd hazánkat az egyhetes világversenyen. Úgy gondolom, hogy valamennyi versenyzőnknek nagy esélye van bekerülni a döntőbe. Ezenfelül hiszem azt, hogy a párosunk abszolút képes arra, hogy a legjobb tízben zárjon, jégtáncospárosunknak a reális cél a legjobb tizenötbe kerülés, míg Láng Julcsinak egy tiszta rövid programmal egyértelműen ott van a helye a döntőben.”

A nyitóképen: Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospár a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon 2022. január 15-én. MTI/EPA/Toms Kalnins

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés