Az Enzo Ferrari-hasonmás, akinek Erdoğan volt az esküvői tanúja, és a „majomketrecből” indulva lett világbajnok – a visszavonuló Mesut Özil portréja

2023. április 1. 15:15

Írta: Vámos Tamás
A német világsztár a napokban jelentette be, hogy 34 évesen visszavonul – itt van tíz érdekesség, amit mindenképpen érdemes tudni róla!

1. Nagyon szegény bevándorló családból származik. Mesut Özil muszlim vallású török bevándorlók gyermekeként Németországban, a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen Bismarck kerületében született 1988. október 15-én. Egy bátyja (Mutlu), és két húga (Nese és Dugyu) van. Szülei nagy szegénységben nevelték fel őket, szinte egyik napról a másikra éltek. Édesapja, Musztafa Özil eleinte fémfeldolgozó munkásként, majd egy baromfiüzlet eladójaként dolgozott. Amikor már látszott, hogy Mesutból klasszis futballista válhat, az édesapa otthagyta az állását, és a fia menedzsere lett. Nem véletlen, hogy Özil később gyakran nyilatkozta:

a futball volt az egyetlen kitörési lehetőség a családjuk számára.

2. Özil és a majomketrec: Hősünk a kezdeti lépéseket az általános iskolában tette meg, és később mosolyogva mesélte, hogy amikor csak tehette, a szabadidejét a „Monkey cage” (Majomketrec) nevet viselő, kerítéssel körbevett pályán töltötte. A labdarúgás mellett a sakkozást is kipróbálta, és hogy ebben a sportágban sem volt tehetségtelen, bizonyítja: iskolájában nem csak a labdarúgócsapat, hanem a sakk-klub tagja is volt. Azt is hozzátette, 

remek térlátását annak is köszönhette, hogy a sakk mellett a matematikában sem volt gyenge, ezért a pályán is mindig a legjobb megoldásokat találta meg.

3. Bátyjának nagyon sokat köszönhet. Bár Mutlu Özilből sosem lett klasszis futballista, Mesut később elmesélte: rengeteget tanult a bátyjától, aki nagyon sokat futballozott vele. „Az átlag feletti technikai tudásom és a játékkészségem alapjait egyértelműen neki köszönhetem, így egész életemben hálás leszek neki!” Erős bizalmi kapcsolat alakult ki kettejük között, ezt a tényt erősíti, hogy miután apjával nézetletérései adódtak, Mutlu lett Mesut Özil menedzsere.

Legnagyobb klubsikereit az Arsenallal érte el Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny

4. Nagyon összeveszett az apjával. Az édesapával annyira megromlott a viszonya, hogy miután Mesut kirúgta, Musztafa Özil beperelte világklasszis fiát és 495.000 fontot (több mint 210 millió forintot) követelt a marketingcégétől. De a világklasszis futballista sem volt rest: 800 ezer fontra (mintegy 345 millió forintra) visszaperelte édesapját, mondván alig dolgozott az elmúlt évek alatt, de a jutalékokat folyamatosan zsebre vágta. Ez a jogi procedúra ugyan végül peren kívüli megegyezéssel zárult, de

nemcsak az apa és a fia kapcsolatát tette tönkre, hanem a család is széthullott: az édesanya, Gulizar Mesut mellé állt, és elvált a férjétől…

5. Amilyen kicsi, olyan ügyes gyerek volt. Mesut Özilről szó szerint ezt mondták a tanárai: „amikor először megláttuk őt, utána kellett néznünk: valóban hány éves? Hiszen nagyon kicsi volt, és a termetéből adódóan igen csendes, félénk, introvertált személyiség benyomását keltette. De amint pályára lépett iskolánk futballcsapatában, ő lett az extrovertált, a legnagyobb sztár! Kicsit hatásvadász is volt: amikor csak tehette, kidüllesztett mellkassal játszott, de fölösleges volt túljátszania magát: a futballtudása révén hamar ő lett az iskolacsapatunk legnagyobb csillaga!”

6. Mint korábban jeleztük, Mesut Özil családja muszlim vallású, és ezt ő sosem tagadta meg. Játékospályafutása alatt így nyilatkozott erről: „Minden meccs előtt felolvasok a Koránból, mielőtt kimegyek a pályára. Ez segít engem abban, hogy az egész meccs alatt maximálisan tudjak koncentrálni. A mérkőzés előtti szertartásomat minden csapattársam tiszteletben tartja, tudják, hogy ilyenkor nem is szólhatnak hozzám” 

Erős vallási kötődése miatt a válogatott mérkőzések előtt sem a német himnuszt énekelte, hanem a Korán verseit szavalta…

7. Mesut Özil karrierjének legfontosabb állomásai: kezdetben kisebb gelsenkircheni klubokban szerepelt, majd Essen érintésével igazolt szülővárosa elitklubjába, a Schalke 04-hez. Tehetsége hamar feltűnt, és két év múlva a Werder Bremen 4,3 millió euróért szerződtette, ahol három éven át, 2011 júniusáig szerepelt. Érdekesség, hogy 100. Bundesliga találkozóját éppen a Schalke ellen játszotta. 2010 augusztásában a Real Madrid kivásárolta a szerződéséből, a hírek szerint 15 millió euróért. Három évig szerepelt a királyi gárdában, legkiemelkedőbb az első szezonja volt, ekkor 29 gólpasszal járult hozzá a Real sikereihez. 2013-ban az angol Arsenal szerződtette Mesut Özilt, amely karrierje legjobb döntése volt. Nyolc évet töltött az Ágyúsoknál, mindent összevetve 254 találkozón lépett pályára, amelyeken 44-szer volt eredményes és 77 gólpasszt adott. Pályafutása utolsó két évében „hazatért”: a török Fenerbahce, majd a Basaksehir játékosa lett. A német válogatottban 92-szer lépett pályára (23 gólt szerzett) a legjelentősebb sikerei: világbajnoki cím (2014), vb-bronzérem (2010), Európa-bajnoki bronzérem (2012, 2016).

A hasonlóság megdöbbentő... Fotó: legit.ng

8. Özil, és Enzo Ferrari: A rajongók közül

sokan úgy tartják, hogy Mesut Özil nem más, mint a legendás autóversenyző és autógyáros, Enzo Ferrari reinkarnációja.

Ami tény: az olasz üzletember 1988. augusztus 14-én hunyt el Modenában, míg a futballvilágklasszis rá két hónapra, október 15-én látta meg a napvilágot. De ami igazán döbbenetes: a két sportember közötti kísérteties hasonlóság.

9. Mesut Özil híressé vált a jótékonykodásairól is: a 2014-es világbajnoki címért kapott teljes honoráriumát (a hírek szerint mintegy 500 ezer dollárt) a brazil gyermekek gyógykezelésére adományozta. 2016-ban egy jordániai menekülttáborba látogatott, és gondoskodott a szíriai polgárháború következtében kitelepített gyermekekről is.

10. Özilnek Erdoğan volt az esküvői tanúja, és kampányolt is a török elnökkel. Németországban nagy botrányt kavart, hogy a német válogatott Mesut Özil, valamint szintén török származású válogatottbeli csapattársa, Ilkay Gündogan a 2018-as világbajnokság előtt találkozott Recep Tayip Erdoğan török elnökkel, és közös fényképeket készítettek. A focisták mezeket ajándékoztak a politikusnak, az egyiken az a mondat szerepelt, hogy „nagy tisztelettel az elnökömnek".

Özilt és Gündogant az Erdoğan való találkozás miatt rengeteg, kritika, sőt rasszista támadás is érte.

Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke is elmondta: a szervezet természetesen tiszteli a migráns hátterű játékosok különleges helyzetét, ám a futball és a szövetség által képviselt értékeket Erdoğan nem tiszteli eléggé, és nem jó, hogy a futballisták hagyják, hogy kampánycélokra használják fel őket. A Twitteren is sok kritikus bejegyzés született, sokan azt követelték, hogy Öziléket tegyék ki a nemzeti csapatból. Erre azonban nem volt szükség, mert a labdarúgó a németek nagyon gyenge vb-szereplését követően visszavonult a válogatottságtól. Mesut Özil 2019-ben vette feleségül szerelmét, Amine Gülsét, és az egyik tanújuk maga a török elnök volt. 

Nyitókép A német válogatottal világ- és Európa-bajnoki címert is szerzett Fotó: MTI/EPA/Armando Babani 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs olyasmi, hogy asszimiláció:
"Herzl, aki korábban a tömeges kikeresztelkedésben látta a zsidókérdés megoldását, nyíltan kimondja: egyénileg, kitéréssel még a "saját zsidókérdését" sem tudja megoldani senki."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés