Ukrajna végérvényesen bedobta a „bojkottbombát” a NOB asztalára – menthetetlen a párizsi olimpia?

2023. március 31. 13:34
„Ukrán vértől csöpög az oroszok semleges, fehér zászlaja. Tényleg ennek égisze alatt akarják az oroszokat indítani az olimpiai kvalifikációkon?”– tették fel a kérdés az ukrán védelmi erők. Ukrajna bejelentette, hogy bojkottálni fogja a 2024-es párizsi kvalifikációs eseményeket, ahol oroszok is részt vehetnek.

Ukrajna hivatalosan is bojkottál

Ukrajna nem vesz részt a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs versenyeken, ahol orosz sportolókkal kellene megmérkőzniük – jelentette be a döntést az ukrán kormány miniszteri kabinetének titkára és az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOCU) tagja, Oleg Nyemcsinov. A bejelentéskor arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntést figyelmen kívül hagyó nemzeti szövetségek büntetésre számíthatnak. 

Az ukrán kormányülésén úgymond protokolláris döntés született azon előterjesztés nyomán, amit az ukrán sportminiszter és NOCU-elnök, Vagyim Gutcájt, korábbi vívó olimpiai bajnok javasolt, miszerint csak ott vesznek részt a 2024-es olimpiára kvalifikáló versenyeken, ahol nincsenek oroszok – írta meg az insidethegames. 

„Ennek megfelelően

az ezeken a kritériumokon kívüli részvétel azt jelentheti, hogy megfosztjuk az adott szövetséget a nemzeti státuszától”

keményített be az esetleg másként gondolkodó ukrán sportvezetők felé az ukrán kormány.

Az ukrán „bojkott-bomba” Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi, március 28-i bejelentését követte, miszerint az orosz és fehérorosz egyéni sportolóknak engedélyezni kell, hogy visszatérhessenek a nemzetközi sportba, amennyiben nem támogatják Ukrajna megszállását, illetve nem állnak kapcsolatban a hadsereggel.

A képen: A NOB végrehajtó bizottsági ülése 2023. március 28-án. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Thomas Bach NOB-elnök korábban reményét fejezte ki, hogy Ukrajna nem bojkottálja az eseményeket, köztük a 2024-es párizsi eseményeket az Oroszországgal és Fehéroroszországgal kapcsolatos döntése miatt.

„Sok példát láttunk már arra, hogy ellenségeskedő országok sportolói részt vettek az olimpiai játékokon” – mondta Bach.

„És ilyen esetek nem is olyan régen voltak. Tekintettel erre a tapasztalatra, reméljük, hogy az orosz részvétel esetében – mivel a döntést még nem fogadták el – az olimpiai szellem és annak küldetése győzedelmeskedni fog, ahogy ez már a múltban is megtörtént sok más esetben.”

Úgy tűnik az ukránokat egyáltalán nem érdekli a az olimpiai szellemiség, és a vérfagyasztóan sok áldozat sem nagyon.

Nyemcsinov elismerte, hogy a döntésük a bojkottról azt jelentheti, hogy néhány ukrán sportoló lemarad az olimpiai szereplés lehetőségéről, de ez az ár, amit meg kell fizetniük – ütötte meg a legrosszabb hidegháborús hangnemet a sportvezető, nyilvánvalóan nem egyeztetve az érintett sportolókkal. „Tudják, ezt senkinek sem kívánom" – mondta majd azzal folytatta:

„tegnap részt vettem egy másik jó barátom temetésén, aki több mint 20 évet szentelt az életéből az atlétikának, és Harkiv környékén halt meg, három gyermeket hagyva maga mögött.

Önként ment a háborúba, és nem a konyhán szolgált, hogy úgy mondjam, vagyis harci egységekben harcolt” – mondta el fájdalmas és furcsa érvelését Nemcsikov, miközben a legtöbb életet megmenteni képes béke szó el sem hagyta a száját.

 

Nyitókép: Thomas Bach és Vologyimir Zelenszkíj. Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ti döntésetek, szevasz.
Ugorjunk.

(Ezt a melodrámát... megint kérdezem: volt ilyen álmoralizáló, áldozatpózban fetrengő őrjöngés a világtörténelemben valaha? Tele van a 20-21. század története fegyveres konfliktusokkal, de ilyenre nem emlékszem.)

„Sok példát láttunk már arra, hogy ellenségeskedő országok sportolói részt vettek az olimpiai játékokon” – mondta Bach.

„És ilyen esetek nem is olyan régen voltak."

-----
Ennyi.

Ennyi.

Ha 2003 után indulhatott az USA meg a UK az athéni olimpián (könyörgöm, ez tényleg kb. tegnap volt), akkor mi is a kérdés? Mi ez a vergődés?
Most aztán messzebb vissza se menjünk, Vietnamtól Libanonig, Koreától Csehszlovákiáig... végtelenségig lehet folytatni a fegyveres konfliktusokat, amiket egyet SEM követett kizárás.

semmit se ertenek az olimpia szellemisegebol igy semmi keresnivalojuk ott

Hát nem lesz egyszerű ez a párizsi olimpia. Sajnálom a sportolókat, de nem bánom, ha a franciák nem rendeznek zavartalan olimpiát. Megérdemlik azért, amit velünk csináltak. Megismerve ezt a tehetségtelen Fekete-Győrt, kizártnak tartom, hogy ő találta volna ki, hogyan tehetnek keresztbe a budapesti olimpiának.

pedig inkabb orulhetnenek mert ez az egyetlen lehetoseguk hogy feher zaszlot lengeto oroszokat lassanak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés