Lőw Zsoltnak az a feladata, amin az előző Bayern-edző elbukott – jön a Bajnokok Ligája első negyeddöntős meccse

2023. április 11. 20:57
Kedden este megkezdődik a Bajnokok Ligája végjátéka. Az első negyeddöntős játéknap slágermeccse a Manchester City–Bayern München összecsapás, Európa talán két legerősebb csapata között. A vendégek padján ott ül majd a frissen kinevezett Thomas Tuchel segédedzőjeként Lőw Zsolt is.

A Bayern München – Paris Saint Germain nyolcaddöntő után, melyből a bajor csapat ment tovább simázva, kevesen gondolták volna, hogy a párizsi edző marad a helyén és a győztes németek menesztik Julian Nagelsmant a következő BL-körig. Míg Párizsban egyre kevésbé figyelnek arra, hogy egy komolyan vehető futballklub benyomását keltsék valami posztmodern médiahekké helyett, addig

Münchenben mintha a túlkapásoktól sem riadnának vissza, hogy fenntartsák a klub szigorú karakterét.

Nagelsmannak ugyanis a jelek szerint két okból kellett távoznia. Egyrészt mert más játékrendben és -felfogásban gondolkozott, mint azt Münchenben szokás. Másrészt mert a játékosok nem tartották szimpatikusnak.

Az első ok szempontjából igen furcsa lesz a menesztett edzőnek néznie ma volt csapatát a Manchester City ellen. Ahol az edző az a Pep Guardiola, akinek nemrég még három szezonon keresztül nézte el a Bayern vezetése, hogy minden idők egyik legerősebb csapatát egy csupán csak erős európai nagycsapattá tesz, miközben a saját játékrendjéhez és -felfogásához próbálja alakítani őket. A Bayern vezetősége vélhetőleg akkor tanulta meg a leckét, amit a múlt héten kértek számon Nagelsmanon.

Így érkezhetett Thomas Tuchel a Bayern padjára, Lőw Zsolt pedig segédedzőnek. Ez a megszokott felállás mostmár; két éve szintén a szezon közepén beugorva érkeztek a Chelseahez. Akkor végül Bajnokok Ligáját nyerve, épp a Manchester City ellen a döntőben.

Lőw Zsolt feladata, ahogyan azt Hegedűs Henrik és Mohay Bence kifejtették az M4 elemzőműsorában, éppen az, amin Nagelsman felerészt megbukott.

Elfogadtatni a jelentékeny öntudatú játékosokkal az új edző szokatlan stílusát,

összesimítani a harsány, szúrós, játékosként nem számottevő edző személyét a világ egyik legnagyobb múltú klubjának szinte már mindent megnyert keretével.

Thomas Tuchel Bajnokok Ligája-győztes edzővé válásának pillanatában. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Carl Recine

A túloldalon Guardiolán ismét ott a teher, ahányszor a Bajnokok Ligájában játszik. Évek óta a világ egyik legerősebb csapata az övé, a koncepcióval rendelkező csapatok közül messze ő költhet a legtöbbet Európában. A legfontosabb cím mégsem jön össze sehogy se. Legközelebb két éve járt hozzá, ám akkor a Tuchel vezette Chelsea ellen a döntőben a legáltalánosabb vélemény szerint túlgondolta a meccset.

Az egykori klasszis védekező középpályás Guardiola védekező középpályás nélkül küldte fel csapatát a klubja történetének legfontosabb meccsére.

Guardiola az őt előtte és azóta is érő kritikákat világos gondolatmenettel utasította vissza.

Ha nyerünk, akkor zseni vagyok az ötleteim miatt. Ha kikapunk, hogy jövök ahhoz, hogy mindig okoskodjak.”

De hiába is tudja ezt az eszével Guardiola, nem jelenti azt, hogy a nyomástól szabadon dönthet ma, vagy bármelyik BL-meccsén, amíg újra meg nem nyeri a sorozatot.

A nap másik meccsén a másik ág egyetlen nem olasz csapata, a Benfica az Inter ellen lép pályára a 2014-es döntő helyszínén, Lisszabonban.

Nyitókép: Thomas Tuchel vezetőedző és Lőw Zsolt másodedző a Freiburg elleni hétvégi győztes bajnokin.
Fotó: Anke Waelischmiller / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés