Transzgender úszók – Risztov Éva szerint mindenképp harmadik kategóriát kell létrehozni Egyetért vele? Szavazzon!

2023. április 14. 12:00
„Sportról beszélünk, amiben benne van a pénz és benne van a lehetőség és láthatóan az ember ezekért mindent kitalál" – reagált Risztov Éva olimpiai bajnok úszó arra a problémára, hogy a női sportolók fair versenyhez való jogait komoly veszély fenyegeti a transzgender úszók és sportolók mögötti lobbi miatt. Önök szerint mi lenne a megoldás? Szavazzanak!

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó volt a legutóbbi Jobbfelső pipa vendége, és belemélyedtünk a transzgender sportolók, különösen az amerikai egyetemi sport, az NCAA keretein belül erősen nyomuló tarnszlobbi kérdésének kitárgyalásába. Éva nem is rejtette véka alá, hogy milyen markáns véleménye van a teljesítmény sportokban tapasztalható transzlobbi okozta veszélyekről:

Sportról beszélünk, amiben benne van a pénz és benne van a lehetőség és láthatóan az ember ezekért mindent kitalál"

– mutatott rá a dolog lényegi hátterére Éva.

Harmadik kategória a transzgender sportolóknak?

„Azért sokkal jobb dolog nőnek lenni, mert fizikailag rengeteget tanulhatunk a férfi sportolóktól.

Nekünk a nyulaink a fiúk! És megyünk utánuk, ők húznak minket a medencében is! De ez fordítva nem nagyon elképzelhető,

mert ha egy Milák Kristófnak születtél, akkor nem nagyon foglak tudni én, mint női úszó megszorongatni, mert utol sem érlek!” – emelte ki a nemek közötti vitathatatlan biológiai különbségeket a medencében is Éva. 

Risztov azt is megemlítette, hogy a transzgender sportolók esetében ő szükségesnek tartana egy mentális háttérvizsgálatot, hogy a nemátalakító törekvésnek mi áll a hátterében. Van aki pusztán sportsikereket akar elérni ott, ahol eddig nem tudott – mint például a Willből Lia Thomasként a nők között taroló úszó –, vagy van a másik eset, ha valakinek valóban olyan indíttatása van, hogy a „másik nem bőrében érzi magát teljesnek", akkor azt nem szabad elítélni. 

De akkor a sportban csináljunk egy harmadik kategóriát a férfi és női versenyzők mellett a transzgender sportolóknak!" – mondja Éva.

Ahogy a Mandiner megírta, az elmúlt évben tovább romlott a helyzet az amerikai egyetemi sportban, ahol jellemzően olimpiai válogatott úszók vesznek részt az egyetemi bajnokságban, most például egy nőként született, nem átalakító műtéten átesett transzgender férfi jelenléte borzolja a kedélyeket az NCAA versenyein.

Döbbenetes: itt a nő, aki transzférfiként versenyzik az úszók között - tovább durvul a helyzet a transzlobbi nyomására az egyetemi sportban

A Jobbfelső pipa mostani epizódjában 34 perc 20mp-től megnézheti, mit gondol az olimpiai bajnok Risztov Éva erről a kérdésről.

 

Ön hogy látja, milyen megoldást találna fairnek lenne a versenysportban?

Szavazzon!

 

 

 

A nyitóképen: Risztov Éva úszó olimpiai bajnok/?Mandiner grafika

 

 

 

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendezzék, de a saját pénzükön .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés