Usain Bolt felszerelése már megérkezett Budapestre, az atlétikai világbajnokságra

2023. április 16. 11:35
Az atlétikai világbajnokság első hivatalos programja elindult. Megnyitott ugyanis a budapesti Etele Plázában a világ legnagyobb atlétikai gyűjteményét bemutató MOWA kiállítás. A legnagyszerűbb világklasszisok, köztük Usain Bolt és öt magyar világbajnoki érmes relikviái is megtekinthetők a páratlan tárlatban.

Negyven esztendő legsikeresebb atlétái adták össze legfontosabb ereklyéiket

Alig pár hónapot kell már csak várni Magyarország történelmének legnagyobb sportrendezvényéig, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságig.

A képen: A Museum Of World Athletics (MOWA) kiállítás megnyitója a budapesti Etele Plázában 2023. április 14-én. A kiállítás a világ valaha volt legnagyobb és leggazdagabb atlétikai tárlataként interaktív utazáson mutatja be az sportági vb-k 1983 óta íródó, 40 éves történetét, és a vb utolsó napjáig várja az érdeklődőket. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az esemény előszele addig is meglegyinthet bárkit, aki a budapesti Etele Plázában megtekinti a világ legnagyobb atlétikai gyűjteményét, a Museum of World Athletics kiállítását, melyet pénteken nyitottak meg ünnepélyesen. A legfontosabb olimpiai sportág nemzetközi szövetsége, a World Athletics a vezérigazgatóját, Jon Ridgeont delegálta a megnyitóünnepségre.

A MOWA-kiállítás megnyitása fontos mérföldkő a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság felé vezető úton, amely a legnagyobb sportesemény az idén az egész világon.

 – emelte ki Ridgeon, a 110 méteres gátfutás 1987-es világbajnoki ezüstérmese.

A kiállításon a legnagyobb világsztárok ereklyéit lehet megtekinteni. Paavo NurmiJesse OwensCarl LewisAllyson FelixUsain Bolt. Bárkinek tehát, aki sporttörténelemre fogékony, gyakorlatilag kötelező program a kiállítás. Augusztus 27-ig, a világbajnokság utolsó napjáig várják a látogatókat.

Az alábbi videón egy kis ízelítőt lehet kapni.

A kíállítás egyik legjobb, érzékletes megoldása a különböző világcsúcsok dimenziójának bemutatása.

Ha felnézünk a rúdugrás 622 centiméterére, vagy egy 244 centis magasugró lécre, azonnal megértjük, miért kell ezekre az eredményekre a sokmilliárd ember legtehetségesebbjeinek egy egész életet áldoznia.

A sporttörténelem jónéhány legnagyobb sportolója mellett a magyar sport és atlétika kiemelkedő alakjai is járultak hozzá a kiállításhoz emléktárgyakkal: Pars Krisztián, Márton Anita, Baji Balázs, Halász Bence és Németh Zsolt mindannyian eljöttek a megnyitóra is.

A ceremónia során Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutását is megünnepelték. Iglói – aki a magyar közép-, hosszútávfutás aranykorának volt kulcsfigurája haros Sándor, Rózsavölgyi István, Tábori László edzőjeként – posztumusz díjazottja lett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Heritage Legend plakettjének. Az emlékplakettet Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke vette át.

Maga Usain Bolt egyelőre még nem tűnt fel Magyarországon. A héten a Monte Carló-i tenisztornát követte figyelemmel, élőben.

Nyitóképen:  Usain Bolt a jamaicai váltó utolsó tagja a földön fekszik, miután megsérült a férfi 4x100 méteres váltófutás döntőjében a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

 

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés