Óriási magyar női tornász siker! Kovács Zsófia briliáns tornával összetett tornász Eb-ezüstérmes, felemáskorláton ötödik, Székely Zója hatodik

2023. április 15. 14:03
Kovács Zsófia valóban a magyar torna nemzetközi csillaga, aki megbízhatóan az európai élmezőny legjobbjai között tornászik évek óta. Ezalkalommal, mindössze százharminchárom ezreden múlt, hogy történelmet írjon és összetett Eb-aranyérmet szerezzen, így korábbi kolozsvári ezüstérmét ismételte meg Antalyában. A mai felemáskorlát-döntőben Zsófi az ötödik Székely Zója a hatodik helyen zárt.  

Felemáskorláton egy értékes ötödik és hatodik helyet hoztak a mieink

Percekkel ezelőtt ért véget a nők felemáskorlát döntője az antalyai tornász Európa-bajnokságon, ahol két magyar tornásznő, az Eb-ezüstérmes Kovács Zsófi és a csapatban negyedik Székely Zója is döntőzött. Utóbbi nagyszerű gyakorlatot mutatott be, de mivel az anyagerőben kissé elmarad honfitársnője mögött, 13,833-al a hatodik helyen zárt.

A képen: Székely Zója, aki aki az antalyai tornász Európa-bajnokságon csapatban a negyedik, felemáskorláton a hatodik helyen zárt. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kovács Zsófia nem követte el azt a hibát, amelyet egy nappal korábban, vagyis nem rúgott be a karfába, de a leugrása, a cukahara picit lassan forgott ki, és így egy nagy előrelépése miatt legalább fél pont levonással büntették. Végül 13,933-al zárt és ezzel az ötödik helyen végzett. A szert az olasz Alice D'Amato nyerte pazar gyakorlattal 14,466-os pontszámmal. 

Az összetett ezüstérem igazán megsüvegelendő

Királykategória – így tartjuk számon tornászberkekben az egyéni összetett trófeát, hiszen ez mutatja a tornász kimagasló képességeit az összes szeren, s ez Kovács Zsófia erőssége is, hiszen évek óta minden fináléban képes a kontinens legjobbjai közé kerülni. Így történt ez most is Antalyában, ahol már a női csapat 4. helye is meglepetés eredménynek számít, miközben az egyáltalán nem, hogy Zsófi aranyesélyesként indult a pénteki összetettben és 3 szeren is fináléba került az ugrás kivételével – amelyen egyébként két kontinens elsősége is volt már korábban.

A képen: Kovács Zsófia kissé szomorúan konstatálja, hogy mindössze 133 ezred választotta el a történelmi összetett Eb-aranytól. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

A 23 éves dunaújvárosi tornásznő korábban kétszer nyert Eb-t ugrásban (2020, 2022), egyszer felemáskorláton (2020), de már összetettben is állt Eb-dobogón, hat éve, akkor Kolozsváron szintén ezüstérmes volt, ezt ismételte meg most Antalyaban.

Az évek óta Trenka János irányítása alatt készülő Kovács a mostani Eb előtt is kisebb betegséggel küszködött, betegségek és sérülések sajnos nem ritkák Zsófi pályafutásában, mindettől függetlenül ennek már nyoma sem volt Zsófi egyéni összetettben mutatott teljesítményén.

Zsófi pénteken kezdésként ugrásban a Jurcsenko szuplé dupla csavaros ugrására 14,100 pontot kapott, míg

sajnos felemáskorláton akadt egy jelentősebb hibája, belerúgott az egyik karfába, ami fél pont levonással járt, akkor még nem is sejtette a végelszámolásnál ennek mekkora jelentősége lesz.

Így 13,700-tel folyttata a versenyt, s félidőnél a harmadik helyen állt az összetettben. Gerendán, a legbizonytalanabb szeren viszont szemet gyönyörködtető magabiztossággal tornászott Zsófi.  Ellenfelei, a brit Gadirova, a holland Naomi Visser és az olasz Alice D’Amato is kiemelkedően haladt a saját szereiken, így tudható volt, hogy a zárószeren dől majd el az egyéni összetett aranyérem sorsa.

A képen: Kovács Zsófia felemás korláton az antalyai olimpiai kvalifikációs torna Európa-bajnokság női egyéni összetettjében 2023. április 14-én. Kovács ezüstérmet nyert. MTI/EPA/Erdem Sahin

Kovács Zsófiának a talajgyakorlata is klasszis tornát hozott, 13,266 pontot ért, éppen annyit kapott rá, mint a selejtezőben, s maradt ezzel az élen. Gadirova azonban még utána következett, aki a selejtezőben 13,900 pontos gyakorlatot mutatott be, és 18 évesen a szer regnáló világbajnoka. Ennek megfelelően most is gyönyörű gyakorlattal rukkolt ki, 13,933 pontot kapott rá, és ezzel ő lett az összetett Európa-bajnok. Végeredményben Gadirova 55,032, Kovács Zsófia 54,899 ponttal zárt, a különbség 0,133 pont – tényleg nagyon kevésen múlt.

Zsófi, aki kissé elérzékenyülve vette tudomásul, hogy kevésen múlt az aranyérem, Instagram oldalán így nyilatkozott:

„Európa bajnoki összetett 2. hely! Nagyon hálás vagyok mindenkinek aki végig kísért ezen az úton és támogatott engem! Köszönöm a sok-sok gratulációt is,

de még nincs megállás ma korlát finálé holnap pedig gerendán és talajon léphetek a pódiumra!”

A finálé másik magyar résztvevője, Székely Zója 49,332 ponttal 17. lett.

Eredmények, női egyéni összetett:

1. Jessica Gadirova (Nagy-Britannia) 55,032 pont (ugrás: 14,100, felemáskorlát: 13,466, gerenda: 13,533, talaj: 13,933)

2. Kovács Zsófia 54,899 (14,100/13,700/13,833/13,266)

3. Alice D'Amato (Olaszország) 54,500 (14,000/14,400/13,000/13,100)

...17. Székely Zója 49,332 (13,000/13,433/10,666/12,233)

 

A nyitóképen: A képen: Az ezüstérmes Kovács Zsófia, az aranyérmes brit Jessica Gadirova és a bronzérmes olasz Alice D'Amato (b-j) az antalyai olimpiai kvalifikációs torna Európa-bajnokság női egyéni összetettjének eredményhirdetésén 2023. április 14-én. MTI/EPA/Erdem Sahin

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés