Videóüzenetet küldött a Mandiner olvasóinak a Mount Everestről Suhajda Szilárd

2023. április 25. 19:00
A magyar hegymászó jelenleg az alaptáborban van, hamarosan elkezdi az akklimatizációs időszakot, mi pedig folyamatosan tudósítunk majd az expedícióról. Kövesse velünk Suhajda Szilárdot a világ tetejére!

A Mount Everest alaptáborában van, és hamarosan elkezdi az akklimatizációs időszakot Suhajda Szilárd, aki első magyarként mászhatja meg extra oxigén és magashegyi teherhordók nélkül a Föld legmagasabb hegycsúcsát. A hegymászó az alaptáborból küldött videóüzenetet a Mandiner olvasóinak és YouTube-csatornánk nézőinek. 

Szilárd a videóban elmondta, hogy az expedíció első fejezeteként egy úgynevezett „előakklimatizációs” időszakon van túl, amely azt jelenti, hogy 4400 és 5800 m tengerszint feletti magasságban tartózkodik, szoktatja hozzá szervezetét a magashegyi klímához, az alacsonyabb oxigéntartalmú levegőhöz. 

Pár napja érte el a Mount Everest alaptáborát szponzora, a Global Union Kft. túrázóival, most viszont már egyedül van és arra készül, hogy napokon belül elindul felfelé, megkezdi az akklimatizációt „A” hegyen. A következő időszakban egyre magasabbra megy majd, megkezdi a „költözködést”, azaz felviszi a felszereléseit a következő táborokba, amelyeket egyedül épít ki, és eközben hozzászoktatja szervezetét a még nagyobb magasságokhoz, az oxigénszegény környezethez. 

A következő hetekben újabb és újabb beszámolókkal, naplóbejegyzésekkel, videó- illetve képanyaggal jelentkezik majd, amelyeket folyamatosan közlünk majd itt a Mandineren. Kövesse velünk az expedíciót!

Nyitókép: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés