Rendőrségi feljelentésekkel folytatódik a műkorcsolyás belháború – minden, amit a „Sebestyén Júlia-ügyről” tudni lehet

2023. május 1. 7:00
Méltatlan mélységekbe látszik süllyedni a hazai műkorcsolya szakágban zajló belháború. Az edző-szülő és most már edző-edző konfliktus nem csak a sportág reputációját tépázza meg, de arról is tanúskodik, hogy a hosszú ideig kezeletlen problémák megkérik az árukat. A Mandiner utánajárt és a szakma szabályai szerint minden érintetett megkérdezett a minapi balhés esetről és arról, van-e innen kiút a sportág belső békéje érdekében.

Méltatlan szintre süllyedt a műkorcsolya szakágon belüli belháború

Mint arról korábban beszámoltunk, példátlan atrocitások közepette zajlott le egy edzés a napokban  a Vasas Jégcentrumban, ahol Jégördög SE tulajdonosa és edzője, Galambos Rita és az SKSE elnöke és edzője a korábbi Európa-bajnok Sebestyén Júlia edzett tanítványaival. A Mandinernek nyilatkozó szereplők elmondása alapján fontos azt tisztázni, hogy a rendőrséget előbbi, Galambos Rita kérésére hívta ki egy kollégája. A történteket Galambos elmondása szerint több napig fenyegető események előztek meg.

„Több egyesület is (Sebestény) Juli egyesületével együtt edz a szövetség által bérelt jégfelületen, a Vasas Jégcentrumában. Már eddig is tapasztaltuk a többi egyesülettel, hogy Juli önkényesen írta felül a saját hasznukra a belső pályafoglalási, zenehasználati, balett-termi és egyéb szabályokat.

A képen a Jégördög SE, jobb alul Galambos Rita. Fotó: Facebook/Galambos Rita

Hétfő óta nem mertem lemenni edzést tartani a tanítványaimnak, mert a szülők hívtak reggel, hogy ne menjek most szerdán se a pálya közelébe, mert ugyanazok a kopasz, kigyúrt emberek várnak ott engem, akik miatt már hétfőn és kedden sem mertem lemenni a jégre edzést tartani.

Olyan emberekről van szó, akik a reggeli hatórás edzéskezdéskor soha nem szoktak a jég mellett feszíteni, de meg is üzenték, hogy egy »edzőkislányt« vagyis engem várnak – amúgy 36 éves vagyok -, hogy megfélemlítsenek.

Más egyesületekből is hívtak, a Pavukból, a Vasasból, a Jégkorszakból, hogy ’Rita, téged kerestek’, s megkértem az egyik kis segédedzőt, hogy videózza le, ha ez valóban így van” – meséli az eseményeket saját emlékei szerint Galambos Rita.

Galambos szerint azért akarják kipöckölni, mert egyedül ő mert beszélni Sebestyén elfogadhatatlan módszereiről 

A Mandiner kérdésére, hogy mi lehetett mindennek az előzménye Galambos így válaszolt: „A közelmúltban többször nyilatkoztam Sebestény Júlia elfogadhatatlan edzői módszereivel kapcsolatban, amelyek - mivel ahogy mondtam, nagyon sokszor edzünk együtt, így -, mindannyiunk szeme láttára zajlottak. Viszont csak egyedül engem toltak előre a többiek, az érintett szülők és mindazok, akik tudták, hogy kellően nagyszájú vagyok ahhoz, hogy elmondjam mások helyett is az igazságot”.

Galambos Rita nem csak a szerinte elfogadhatatlan edzői módszerekről, hanem részrehajló hazai pontozásról, gumiszabály-szerű válogatási elvekről, más klubokból az SKSE-be „átcsalogatott” versenyzőkről és a gyerekeiket féltő, neki panaszkodó szülőkről is beszélt. „Valójában csak a háttérből támogatnak a panaszosok, most egyedül maradtam és úgy döntöttem, hogy »all-in«, vagy változik valami, ha beszélek nyíltan a problémákról, vagy kipöckölnek a rendszerből. De ha ez lesz a vége, nem is bánom, mert így nincs értelme az egész munkámnak, mert végül is egyedül rám küldtek verőlegényeket, nem másokra. Ki sem merek jönni a lakásomból az eset óta” – mondja Galambos.
 
De Galambos azt is elmondta a saját szemszögéből, hogy miképp is folytatódott a történet: „Szerdán mégis elmentem az edzésre, mert hiszen nekem nincs semmi okom a bujkálásra, nem csináltam semmit. Így

odamentem az ott várakozó kigyúrt férfiakból álló csoporthoz, hogy megkérdezzem mit szeretnének tőlem. Rendkívül gusztustalan stílusban szóltak vissza, hogy ugyan ki keresne téged és takarodj innen te...”

– részletezte a Mandinernek a nyomdafestéket nem tűrő sértéseket Galambos. „Utána kimentem Julihoz, aki ott kávézgatott velük – az egyik férfi valóban az egyik tanítványának az édesapja, a többiek amolyan haverok lehettek -, és számon kértem, hogy: »Te Juli, normális vagy, hogy verőlegényeket küldesz rám?’«És persze folyamatosan kérdezgettem a férfiakat is, hogy mit akarnak tőlem és Julit is, hogy mikor lesz már ennek az egésznek vége. Ő elsétált mellettem és gúnyosan azt mondta nevetve, hogy »Jaj, Rita ezek csak apukák! Nyugodj meg!« És mentem utána és kértem, hogy válaszoljon, válaszoljon, és eddigre már valóban nagyon ideges voltam és a többi edző is mondta, hogy már álljak le, de Juli becsapta előttem válasz nélkül az ajtót. Az valóban igaz, hogy én akkor ütöttem és belerúgtam korcsolyával néhányszor az ajtóba, ezt nem tagadom.

Eddigre már a rendőrség is kiérkezett, akiket az én barátnőm hívott ki a kérésemre a verőemberek jelenléte miatt. Szinte hisztériás rohamot kaptam,

amikor a rendőrség kérdezgetni kezdett, addigra annyira kijött rajtam ennek a félelemnek minden jele” – összegez Galambos Rita, aki végül megtette a feljelentését később a rendőrségen.

Sebestyén Júlia álláspontjára is kíváncsi voltunk, hiszen ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben valóban több fórumon is szóba kerültek szülői kifogások és panaszos levelek, amelyek a korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázó nem megfelelő és a MOKSZ Gyermekvédelmi Szabályzatával össze nem egyeztethető edzői módszerekről szóltak, s amely miatt a MOKSZ kivizsgálását többen sürgették már az ügyben.

Sebestyén szerint szisztematikus hadjárat folyik ellene

„Sajnálatos és a műkorcsolya sportág számára rendkívül káros, hónapok óta tartó gyűlöletkampány újabb mélypontot ért el”– kezd bele Sebestyén Júlia. „Galambos Rita az elmúlt hetekben szisztematikus hadjáratot vezetett ellenem, az SKSE közösségébe tartozó szülők és sportolók ellen. Folyamatosan sértegette és inzultálta az SKSE-hez, vagyis a klubomhoz tartozó gyerekeket és szülőket." 

Amikor a rákérdeztünk a konkrétumokra, így válaszolt, „én nem szeretném ezeket részletezni, annyit mondanék, hogy sértő megjegyzéseket tett a gyerekekre. Szerda reggel, amikor megjelentem, akkor éreztem, hogy valami történni fog, mert Rita odament a tribünön helyet foglaló szülőkhöz, akik az elmondásuk szerint kérték, hogy távozzon onnan.” Kérdésünkre, hogy ez a csoport valóban csak szülőkből álló volt-e, azt a választ kaptuk, hogy

„én erre annyit mondanék, hogy szülők, barátok és hozzátartozók csoportja, akikről beszélünk, szó sem volt itt verőlegényekről”.

Majd azzal folytatta, hogy ...„utána ők kivonultak a pályáról és ez abban csúcsosodott ki, hogy amikor a csarnokban egy kávéra elmentem a két edzés között, odajött hozzám (Galambos Rita), s ahogy mentem visszafelé, elkezdett velem hangosan kiabálni és az öltözőben nekem esett.”

A támadás súlyosságára vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, hogy ez verbális „támadás” volt. Sebestyén Júlia úgy fogalmazott, „(Galambos Rita) elkezdte a WC-ajtót ütni-verni, ami mögé bezárkóztam és a többi edzőknek kellett lefogni. Én bennmaradtam a WC-ben, majd amikor ki akartam jönni, akkor úgy tűnt, rám akar újra támadni és visszamenve bezárták a kint lévő szülők az ajtót, amit elmondásuk szerint akkor rugdosott meg a korcsolyával”. Mint megtudtuk, nem az érintett, hanem jelenetek egyik tanúja, Júlia kolléganője később garázdaság miatt feljelentést tett a rendőrségen. 

Természetesen az előzményekre is kíváncsiak voltunk. Leginkább arra, hogy a Mandiner által is ismert tartalmú szülői panaszlevelekre és az edzői módszerekkel kapcsolatos kifogásokra milyen magyarázatot tud adni a kritikák kereszttüzébe került Sebestyén.

„Most is azt gondolom, hogy e mögött egy szülő áll. A szövetségben volt egy a levelekkel kapcsolatos megbeszélés, ott elmondtam a levelek tartalmára az én válaszaimat,

és továbbra is fenntartom azt, hogy én minden körülmények között a gyermekek biztonságát és egészségét előtérbe helyeztem. Mindig az etikai kódex szerint végeztem a munkámat, és én magam is minden ilyen fizikai bántalmazást elítélek. A levélírók között vannak, akik (gyerekeikkel) több edzőnél is megfordultak már, és arra, hogy egy edző esetlegesen miért mellőz vagy szorít háttérbe bizonyos versenyzőket, nos ehhez mindig két ember kell. Akkor tudok egy versenyzővel jól foglalkozni, ha megkapom a bizalmat a másik oldalról is” – indokolt Sebestyén Júlia. 

Lázasan versenyző sportoló? 

A Mandiner arra is tudni szerette volna a választ, hogy megtörténhetett-e, hogy valamelyik versenyzőjét lázas betegen indította el egy viadalon, illetve az is tisztázásra szorult, mi lehet az oka, hogy válogatási elvek sokszor gumiszabálynak tűnő kritériumai sokak szerint az SKSE versenyzőinek kedveznek. Arra is kíváncsiak voltunk, annak mi lehet a hátterében, ha még sincs komoly konfliktus közte és a versenyzők között, hogy klubja versenyzői általában a felnőtt pályafutásuk kiteljesedése előtt rendre eljönnek az SKSE-ből és nem dolgoznak Sebestyén Júliával tovább.

A sportágunkban gyakoriak az edzőcserék, én magam is váltottam edzőt az aktív éveim alatt. A válogatási elvek alapján az,

hogy ki milyen versenyekre utazhat, vagy milyen keretjégen edzhet, azt mindig az aktuális szakági kritériumok döntik el, tehát bizonyos kérdésekben a szövetséget kell megkeresni, nem engem.

Az a bizonyos versenyzői piramis nagyon szűk talapzatról indul, eleve kevés a versenyző, és nagy a lemorzsolódás, és tinédzser kor környékén amúgy is sokan másként döntenek, van aki a tanulmányaira helyezi a hangsúlyt, van akit sérülés akadályoz meg, van, aki szakágat vált, van aki, mint például Nagy Balázs, aki „párosozott”, a jégrevübe ment. Minden versenyzőmnél megvolt az oka annak, hogy miért nem velem folytatta a pályafutását. Nagy a lemorzsolódás és nagyon kevés versenyző jut el a csúcsra” – indokolt Sebestyén Júlia egyben nem cáfolva az állítást, hogy a versenyzői gyakorta eligazolnak tőle felnőtt korukra.

„Azt is kihangsúlyoznám, hogy minden esetben a gyerekek egészségét előtérbe helyezve a szülőkkel közösen hoztam meg a döntéseket.

Telefonbeszélgetés során a szülővel közösen hoztuk meg a döntést, hogy egy versenyre elutazzon-e a gyerek és lázasan soha nem versenyeztettem versenyzőt.

Rengeteg bizonyítékom van arra, hogy én kértem a szülőket, hogy ne hozzák edzésre a gyereket, mert nincs jól, vagy jöjjenek érte, ha nincs megfelelő állapotban. Volt olyan eset, hogy én sürgettem a gyerek műtétjét, mert sérülten nem tudtunk megfelelő edzésmunkát végezni, de a lényeg, hogy minden esetben a szülőkkel együttműködve hoztuk meg a döntéseket és sosem volt olyan, hogy én kényszerítettem volna a versenyzőt, hogy betegen vagy sérülten versenyezzen” – összegez Sebestyén Júlia a módszereit ért vádakra reagálva. 

A képen: Az SKSE. Fotó: Facebook/SKSE

Sebestyén Júlia szerint ő került a célkeresztbe a honosítási problémáknál is

Arra is rákérdeztünk, hogy a tömegesnek tűnő honosítási tendencia, a magyar versenyzőket kiszorító – általában gyorsított honosítási eljárással, vagy akár anélkül, de magyar színekben induló – külföldiek térnyerése miatti feszültség, esetleges frusztráció lehet-e a magyarázat az eszkalálódó helyzetre. 

„Nagyon szomorúnak tartom, hogy célkeresztbe kerültem, miközben évek óta a magyar műkorcsolyázásért versenyeztem, majd dolgoztam edzőként. Évek óta nevelem a magyar utánpótlást. A kipattant helyzet nem tesz jót a sportágunknak, rossz hírét viszi. Azt azért látni kell, hogy a külföldiek honosításában, vagy ideigazolásában semmilyen szerepem nincs. Én valóban foglalkozom most a Vlaszenkó fivérekkel, mert két éve a segítségemet kérték, előtte már két évig egy másik magyar egyesületben edzettek és onnan igazoltak át az én egyesületembe.

Az pedig, hogy ki kerül a válogatotthoz és ki fog magyar színekben indulni, ez nem az én döntésem, erre nincs ráhatásom”

válaszolja a közelmúltban az egyik legnagyobb vihart kavart téma kapcsán Sebestyén Júlia.

Hiszen emlékezhetünk, hogy az idei junior világbajnokságra egyetlen magyar születésű versenyző sem utazott, míg a vébére mindössze egyetlen, Láng Júlia, ahogy erről írtunk is már itt a Mandineren.  

„Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a nagyon nagy hagyományokkal rendelkező sportágunkban ilyen helyzet alakult ki és annak népszerűségét és hírnevét így lerombolják” – fűzte hozzá az edzőnő. Nem állíthatná-e meg a mostani eszkalálódó helyzetet egy alapos, a szövetségen belül kezdeményezett, akár külső, gyermekvédelmi szakemberek, sportpszichológusok bevonásával zajló vizsgálat, amelyben az összes érintett szakember, edző, szülő, és sportági döntéshozó is részt venne a sérelmek tisztázása végett? – kérdeztük az edzőnőt, aki úgy válaszolt,

„állok elébe bármilyen vizsgálatnak, és én eddig is minden alkalommal igyekeztem a szülőkkel megoldást találni a nehéz helyzetekre.

Volt már olyan szülő, akivel megpróbáltuk rendezni a helyzetet és amennyiben ez a megoldás, én nem zárkózom el ettől”. 

A szülőket segítő sportjogász szerint megalapozottak a szülői panaszok

De vajon tényleg rendet teremthetne-e a sportágon belül egy alapos vizsgálat a felgyülemlett sérelmek és panaszok és az abban érintett személyek átvilágításával, a problémák kibeszélésével? Az ügyről úgy tudjuk, hogy már a sportállamtitkárnál, Schmidt Ádámnál jár, de a panaszos szülők más segítségre is számítanak. A leveleket író szülőknek jogi segítséget kínáló sportjogi szakjogásznál kerestük a választ, akinek kérésére személyazonosságát egyelőre nem fedjük fel, kérdéseinkre azonban készségesen válaszolt. 

„A panaszos szülők fordultak hozzám jogi segítségért, s ki merem jelenteni, hogy itt szó sincs arról, hogy egyetlen szülő állna a konfliktusok hátterében. Több panaszos szülő van,

többekkel kapcsolatban állok már, akik egymás lépésein felbátorodva léptek ki a nyilvánosság elé, mert eddig féltek. Most úgy érezték, hogy lépniük kell, mondván, ha többen vannak, csak nem lesz baja a gyereküknek.

Azért nem léptek idáig, mert attól féltek, hogy a gyerekükkel szemben retorzió lesz”

– részletezi a „miért most?” kérdésre adott válaszokat a jogi szakember.

„Megismerve az eseteket, úgy vélem a szülői panaszok megalapozottak, s vannak olyan esetek is, amelyek, ha nem is feltétlenül jogi, de etikai szempontból maximálisan kifogásolhatóak, pláne egy olyan személlyel szemben, aki Fair-play díjat kapott, és benne van ma is a fair-play bizottságban, ahogy Sebestyén Júlia” – folytatja a szakember.

Összeférhetetlenségi aggályok a vezetőség tagjainál?

„Mi azt szeretnénk, hogy a szövetség ténylegesen és alaposan vizsgálja ki a szülői panaszokat, állítson fel egy ad-hoc bizottságot, vonja be a megfelelő külső és elfogulatlan szakembereket, mert sajnos azt is

rendkívül aggályosnak tartjuk, hogy a MOKSZ belső tisztségviselői szerepköreiben súlyos összeférhetetlenségi problémákat tapasztaltunk, ami erősen befolyásolhatja a remélt vizsgálat objektivitását

– tett utalást a szakember a várható lépésekkel kapcsolatos aggályaikra. 
 
A Vasas Jégcentrumában lezajlott atrocitások ügyében, és a felek által elhangzott érvekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Magyar Országok Korcsolyázó Szövetség vezetőséghez. A MOKSZ válaszát teljes egészében, változtatás nélkül közöljük:  

„A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kivizsgálja a 2023. április 26-án, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban történteket. A MOKSZ korábban mindkét edzőnő esetében személyes egyeztetést kezdeményezett – még a szerdai történtek előtt –, és míg Sebestyén Júliával sor került erre a megbeszélésre, addig Galambos Rita mindkét időpontjavaslatot elutasította. A MOKSZ-hoz, valamint a MOKSZ Etikai és Fegyelmi Bizottsághoz érkezett levelek – a Sebestyén Júlia ellen megfogalmazott vádak – kapcsán meghallgattuk az Európa-bajnok műkorcsolyázónőt. Az ügyben több megbeszélés lezajlott már, annak független szakértő bevonásával történő kivizsgálása az ügy fontosságára való tekintettel jelenleg is folyamatban van, az eset lezárását követően az érintett felek tájékoztatása megtörténik. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kettő – a Vasas Jégcentrum jegén edző – műkorcsolya tagszervezete között kialakult személyes konfliktusok tisztázásáig a MOKSZ műkorcsolya programjainak keretein belül a számukra bérelt jégfelületek használatát átmenetileg felfüggesztette.”

Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látták S.J. elfogadhatatlan módszereit. No és mi közük van hozzá? Ha a szülőknek nem tetszenek ezek a módszerek, akkor vigyék máshová a gyermeküket. Miért egy másik edződnek kell ebbe beleszólnia? És hisztériás rohamot kapott, mert telefonáltak neki, hogy őt keresik kigyúrt emberek, akikhez végül ő ment oda balhézni. Végül rátámadt a másik edzőre, mert nem válaszolt a hisztériás rohamában feltett kérdéseire. Ugye gyerekek most ez nem komoly, hogy ezt a nőt mentegetitek?

Semmi közöm S.J-hez, és ilyenkor az ember hajlamos arra gondolni, hogy nem zörög a haraszt ..., de ez a viselkedés leleplező. S.J. nyilatkozott arról, hogy nem tűrheti tovább az őt ért vádakat. Olyan érzésem van, hogy tudva, hogy egy hisztérikáról van szó, kiprovokálták belőle ezt a támadást. Ha így van, jól tették, mert lehet, hogy S. J. módszerei valóban elfogadhatatlanok, az ilyen hisztérikákat azonban biztos, hogy nem szabad engedni gyerekekkel foglalkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés