A magyar futball új sztárja ma 18 éves – idősebb Lisztes Krisztián: „A fiam minden várakozásomat felülmúlta!”

2023. május 6. 8:59

Írta: Vámos Tamás
Ifjabb Lisztes Krisztián nevétől hangos a magyar futball. A tehetség valósággal berobbant az NB I-be, öt meccsen négy gólt rúgott - lehet, hogy mégis eltiltás vár rá?!

Idézzük fel az előzményeket: talán nem is olyan sokan emlékeznek rá, de a „kis” Lisztes már szinte napra pontosan egy éve, 2022, május 14-én, egy Gyirmót elleni győztes bajnokin (2-1) bemutatkozott a Ferencváros NB I-es csapatában, Olekszandr Zubkov helyett állt be 16 percre.

Az igazi berobbanás azonban idén tavasszal következett be:

a MOL Fehérvár elleni rangadón kapott újra bizalmat, és egy félidő is elég volt ahhoz, hogy két gólt vágjon! Nem csoda, hogy a Fradi-tábor egyből a szívébe zárta, és a mérkőzés után joggal harsant fel a régen hallott „Lisztes Krisztián, sálálálálá!” strófa, s hogy az előlegezett bizalom jogos volt, bizonyítja, bár a Paks ellen nem talált be, és a Honvéd elleni két perc sem volt elég a tündöklésre, a Vasas ellen egy látványos szóló után győztes gólt rúgott, míg az Újpest elleni derbin sporttörténelmet írt, hiszen minden idők legfiatalabb játékosaként volt eredményes, és biztosította be a Ferencváros győzelmét!

Ám egy derbi nem lenne igazán derbi, ha nem volna utóélete – ezúttal sem volt másképp! A szövetségi ellenőri jelentésben ugyanis az állt, hogy ifjabb Lisztes egy égő fáklyával a kezében ünnepelt, ezért az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a támadó eltiltását helyezte kilátásba,  a döntésre várhatóan a jövő héten kerülhet sor.

Hamar befogadták a társak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lehet, hogy kissé meggondolatlan volt ez a tett, de nem hisszük, hogy emiatt súlyos büntetést kéne kiróni a tehetségre, mert bár

valóban kérdéses, miként került a stadionba a fáklya, az azonban borítékolható: nem a futballista csempészte be a sporttáskájában.

Arról nem is szólva: a fegyelmi szabályzatban hol van leírva, hogy nem lehet egy senki testi épségét nem veszélyeztető, égő fáklyával ünnepelni egy nem mindennapi győzelmet és teljesítményt?

Nem véletlen, hogy a történtek után a Ferencváros egy közleményt adott ki, amelyben többek között ezt írják: „Egy saját nevelésű, 17 éves játékosról van szó, aki most robbant be az élvonalba. Őszintén reméljük, hogy az eljárás vége maximum egy szóbeli figyelmeztetés lesz, és a jó formában lévő fiatal tehetséget nem tiltják el. Nagyon sajnálnánk, ha az MLSZ bármilyen döntéssel hátráltatná az FTC fiatal tehetségének fejlődését”

Egyelőre itt tart az ügy, mindeközben a Ferencváros - a Kecskemét péntek esti, Honvéd elleni vereségének köszönhetően - sorozatban az ötödik bajnoki címét is megszerezte, ezzel a zöld-fehérek immár 34 elsőségnél tartanak (erről részletesebben itt írunk), a Kisvárda ellen tehát egy felszabadult gálamérkőzés következhet, és cseppet sem mellékesen: ifjabb Lisztes Krisztián éppen szombaton ünnepli 18. születésnapját!

A nem mindennapi történések után kíváncsiak voltunk arra: vajon idősebb Lisztes Krisztián miként éli meg ezeket a napokat?        

„Bízom a szövetség jóindulatában!”

Számított a majdhogynem újonc fiától ilyen tavaszra: öt meccs, négy gól?

Nyilván azt én sem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül ez a pár mérkőzés. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy azt tudtam, hogy Kriszben megvan a tehetség, de sok mindennek össze kell még állnia, hogy tartósan kiemelkedő játékot produkáljon. Nagyon boldog vagyok hogy így alakult, hiszen a fiam az elmúlt hetekben minden várakozásomat felülmúlta!

A Vidi ellen – majdnem újoncként – kétszer volt eredményes, a Vasas ellen győztes gólt rúgott, az Újpest ellen pedig bebiztosította a győzelmet. Kijelenthető, hogy jó versenyzőtípus?

Igen, hiszen ha bedobják a mélyvízbe, akkor is remekül teljesít, és egyértelműen jól viseli a pozitív nyomást, a kihívásokat.

És a népszerűséget hogy viseli? Hiszen nem lehet könnyű mindössze 18 évesen feldolgozni, hogy pár hét alatt az ország legnépszerűbb klubjában közönségkedvenc lett!

Nyilván meg kell szokni a nagy érdeklődést, de túlzás nélkül állíthatom: a fellegekben jár! Ezzel együtt inkább teljes energiájával a focira koncentrálna, de persze, érzékeli a sajtó kiemelt érdeklődését, figyelmét és kíváncsiságát, valamint a szurkolók szeretetét.

Ön is 18 évesen robbant be a Ferencvárosba, a fia kísértetiesen hasonló utat jár be. Milyen tanácsokkal tudja ellátni őt?

Megbeszéltük, hogy tudni kell kezelni a hirtelen jött népszerűséget, tiszteletben kell tartani az érdeklődést, az újságírók kíváncsiságát. Krisztián pontosan tudja, hogy miről beszélek, hiszen ebben a közegben nőtt fel, tudja, hogy a kiemelkedő produkció mivel jár. De pontosan azért, mert egy nagyon jó karakter és egy rendkívül pozitív személyiség, tudja is kezelni a körülötte zajló történéseket.

Idősebb Lisztes Krsztián joggal lehet büszke a fiára Fotó: fradi.hu

Kihagyhatatlan: hogyan fogadta a fia fáklyás jelenetét, amelynek hatalmas visszhangja lett?

Annyi történt, hogy

a lefújás után kiadta a mezét valakinek, majd a kapu mögül valaki egy égő fáklyát nyomott a kezébe. Krisz ment vele egy pár lépést, majd letette a földre.

 Nyilván a mérkőzés után, felfokozott hangulatban kissé rutintalanul cselekedett, de nagyon bízom a szövetség jóindulatában, és abban, hogy belátják: egy 17 éves gyerek semmi rosszat nem akart csinálni!

 Ifjabb Lisztes Krisztián szombaton azonban már 18 éves lesz – milyen lesz a nem mindennapi születésnap?

Egyelőre annyit tudtam intézni, hogy a Ferencváros már bajnokként léphet pályára, így egy nem akármilyen gálamérkőzés várható a Kisvárda ellen, a Groupama Arénában. S mivel a 18. születésnap minden ember életében egy jelentős dátum, maradjunk annyiban: ennek megfelelően további meglepetések is várnak még rá…

A MOL Fehérvár elleni gólokkal kezdődött ifjabb Lisztes Krisztián nagy menetelése Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés