Rendkívüli – Dél-Korea bejelentette, ők is pályáznak az olimpia megrendezésére

2023. május 8. 20:00
Pár hónapja, úgynevezett csendes bejelentéssel, Thomas Bach NOB elnökkel történt személyes találkozásakor jelezte Szöul főpolgármestere,  Oh Se-hoon, hogy 1988 után 2036-ban újra nyári olimpiát rendezne a dél-koreai főváros. Ma az alpolgármester, Eui Seung Kim ezt a világ sportújságíró-társadalma előtt is világgá kürtölte.

Csisztu Zsuzsa, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke helyszíni tudósítása Szöulból, a 85. AIPS-kongresszusról 

Pár hónappal ezelőtt, úgynevezett csendes bejelentéssel, Thomas Bach NOB elnökkel történt személyes találkozásakor Szöul főpolgármestere,  Oh Se-hoon jelezte, hogy

1988 után 2036-ban újra nyári olimpiát rendezne a dél-koreai főváros.

Ma az alpolgármester, Eui Seung Kim ezt a világ sportújságíró-társadalma előtt is világgá kürtölte.

Mindez a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség  (AIPS) 85. kongresszusának nyitógáláján történt, ahol az AIPS Sport Media Awards, vagyis a világ legjelentősebb sportmédia díjkiosztójának döntősei és zsűritagjai vettek részt a szöuli szervezők és városvezetők meghívására.  Az eseményen részt vettek Magyar Sportújságíró Szövetség, az MSÚSZ delegáltjai, Szöllősi György MSÚSZ elnök, európai alelnök és S. Tóth János MSÚSZ elnökségi tag.

Az udvarias köszöntőbeszédek sorában egy fontosabbra és hangosabbra sikerült a többinél. Szöul alpolgármestere, Eui Seung Kim határozottan kimondta az eddig csendes pályázatnak nevezett szándékot, miszerint Szöul 1988 után újra megpályázza a 2036-os még házigazda nélküli nyári olimpia megrendezését.

„Los Angeles példájából látjuk, hogy egy város nagyjából 40-50 évente képes nyári olimpiát rendezni, addigra mi is készen állunk, hogy újra vendégül lássuk a sportvilágot”

– mondta a városvezető.  

Szöul, amely gyakorlatilag a jelenleg létező infrastruktúrájával már akár holnap nyári olimpiát rendezhetne, azt is nyomatékosan a világ tudomására hozta, hogy a város folyamatban lévő 2,1 trillió won (1,46 milliárd USD) értékű projektjén aktívan dolgoznak, amely egy nagyszabású sport- és szórakoztató komplexum (Jamsil Sports MICE Complex) építésére irányul Szöul délkeleti részén, mondván, hogy a komplexum a 2036-os olimpiai játékok központja lehetne. 
 
Nos, ezekkel az adottságokkal kell tehát majd szembenéznie a most még csak formálódó pályázati mezőny tagjainak, amelyek között olyan újonnan  ígérkező jelentkezők is lehetnek, mint a történelmi adósságot törleszteni akaró Berlin, amely az izraeli Tel Avívval közösen rendezne olimpiát. Aztán itt van az indiai Ahmedábád, vagy Egyiptom új közigazgatási fővárosa, a Kairótól 45 kilométerre lévő egyiptomi nemzetközi olimpiai város, vagy a másik végletet kínáló és miniköltségvetésű olimpiát rendezni akaró dán Koppenhága. 
 
Azért, hogy a világ nemzetközi sportsajtója érezze, hogy Korea mindig is és mennyire készen áll, az ünnepség nagy kivetítőjén néhány videót vetítettek, köztük az első Ázsiában megrendezésre kerülő téli ifjúsági olimpiai játékokról szólót is, mondván, ők felnőtt, de ifjúsági olimpiát is képesek rendezni.

Gangwon 2024 a 2018-as pjongcsangi játékok örökségét szeretné folytatni. 

Holnap a világ legjelentősebb sportmédia díjkiosztójával folytatódik a kongresszus, ahol izgatottan várjuk, hogy a világ tíz legjelentősebb sport-dokumentumfilmjei közé bejutó Oláh Kata rendező által jegyzett Keleti Ágnesról szóló, Aki legyőzte az időt című alkotás számíthat-e még ennél is nagyobb elismerésre. 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2036-ban elvileg Európában lesznek a játékok, ha van jelentkező. Szöul valószínűleg 2040-et célozza meg,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés