Érthetetlen... Nem adta meg a Juventus hatalmas büntetőjét a „simogatós” német botránybíró, és a VAR sem avatkozott közbe!

2023. május 12. 14:06

Írta: Vámos Tamás
Sokáig emlékezetes marad a Juventus – Sevilla EL-elődöntő, és nem csupán a játékosok teljesítménye, vagy éppen a látványos gólok miatt.

Ahogy az előzetesen várható volt, papíron hiába volt talán esélyesebb a torinói sztárcsapat, a Sevillának semmi oka nem volt arra, hogy feltartott kezekkel érkezzen Torinóba, már csak azért sem, mert az andalúziaiakról köztudott, hogy az Európa Ligában rendre kiemelkedő teljesítményre képesek, korábba négyszer is (2014, 2015, 2016, 2020) elhódították a második számú európai trófeát.

Éppen ezért nem is volt meglepő, hogy egy kitűnő kontratámadás végén ők szerezték meg a vezetést: Ocampos futott el a jobb szélen, beadását remek érzékkel lépte át Gil, így lett tökéletes en-Neszirinek, és a marokkói gólzsák védhetetlenül lőtt a kapuba.

A legenda, Leonardo Bonucci 12 éve: 500 tétmérkőzés a Juventusban! Fotó: Juventus/Facebook

A második játékrészben érthetően felpörgette a játékot a Juve, a cserék közül Samuel Iling-Junior tűnt a legaktívabbnak, a Zebrák játékával kapcsolatban az egyik legnagyobb kritika, hogy éppen az ifjú angol révén csupán a 61. percben (!) küldték az első lövést Yassine Bunu kapujára.

Nem csoda, hogy a hátrányban lévő torinóiak egyre idegesebben játszottak, már csak azért is, mert a spanyolok sorozatos, apró tüskéi, szabálytalanságai is feltüzelték őket. Ehhez a kellemetlen taktikához méltó partner volt a játékvezető, Daniel Siebert is, aki ugyan rendre lefújogatta a faultokat, de látszott, hogy nem képes megfékezni az indulatokat, és – amit nemzetközi szinten igen ritkán tapasztalni – 

állandó simogatásokkal próbálta nyugtatni a futballistákat, akik ettől – mondani sem kell – talán még idegesebbek lettek…

A német FIFA-bíró a 87. percben tette fel a koronát a teljesítményére: a négy perccel korábban már egy buktatásért sárga lapot kapó Loic Badé – egy beadást követően – a labda helyett egyértelműen Adrien Rabiot bokáját találta el, csúnyán letalpalta honfitársát a tizenhatoson belül, aki lenn is maradt a földön. Siebert továbbot intett, pedig szabad szemmel is látható volt, hogy egyértelmű szabálytalanság történt, arról nem is szólva, hogy a Juventus támadójának bokáján hatalmas seb tátongott (mintegy igazolandó a vétséget), másrészt ezért a tettéért a sevillai védő minimum egy újabb sárga lapot érdemelt volna, így egy piros lap is elmaradt.

Ami még a fentieknél is érthetetlenebb: a VAR-szoba sem látott okot a beavatkozásra,

pedig bőven lett volna indoka arra, hogy kihívják Siebertet videózni, aki ezek után biztos, hogy a büntetőpontra mutatott volna.

Daniel Siebert a katari vébén sem talált el minden szabálytalanságot - de legalább VAR-ozott... Fotó: MTI/EPA Tolga BozogluÁm sajnos van egy olyan rossz felfogás a VAR-protokollban, miszerint, ha egy büntetőterületen belüli szabálytalanság esetében nem teljesen egyértelmű, hogy tizenegyesnek kell következnie, akkor jóváhagyják a vezetőbíró ítéletét, akár befújta az esetet, akár „tovább”-ot intett. A csütörtöki EL-rangadón is valószínűleg így gondolkodhatott a VAR-szoba főnöke, a szintén német Bastian Dankert, más kérdés, hogy senki nem szólhatott volna még a sevillaiak részéről sem, ha tizenegyessel folytatódik a mérkőzés.  

Daniel Sieberték szerencséje. hogy a hosszabbítás hosszabbításában, a 97. percben (itt jegyezzük meg: a bemutatott extra idő – amely jelen esetben 6 perc volt – mindig a plusz játékidő minimum perceit jelöli, tehát jogosan rúghatott még egy szögletet a Juventus) a csereként beállt Federico Gatti fejesével egyenlíteni tudott, ettől függetlenül a játékvezetői csapat végeredményt befolyásoló hibát követett el.

Egyébként a német spori már nem először teljesít gyengébben a nemzetközi porondon: a katari világbajnokságon az Uruguay – Ghána mérkőzésen a dél-amerikaiak hiába győzték le 2-0-ra Ghánát, mégis elátkozták a német sípost, hiszen két jogosnak látszó büntetőt sem ítélt meg a javukra, amely azért lett volna rendkívül fontos, mert a keresztbe verések miatt (a másik ágon Dél-Korea Portugáliát verte) a luzitánok mellett a több gólt szerző ázsiaiak jutottak tovább.

Ahogy egy volt FIFA-bíró fogalmazott: érthetetlen, hogy a mindig megbízható, magas színvonalon teljesítő német játékvezetők között miért nem találtak az illetékesek egy Siebertnél jobb képességű sípost?!...  

Nyitókép A Juve a mérkőzés utolsó pillanatában egyenlített Fotó: Facebook/Juventus

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így a VAR-nak semmi értelme. Eladtak egy pár készüléket, oszt jónapot.

Katarban szerintem az volt a dolga, hogy Uruguayt kiejtse.
A foci vébékkel az az érzésem, hogy a győztes neve előre meg van írva és a FIFA a bírókat úgy osztja, hogy ez bejöjjön.
Nagy pénzek forognak, na nehogy már egy kis szegény ország hasítson.
1978 Argentína- egy fasza portugál bíró elintéz bennünket az első meccsen, majd a döntőben Argentína megverte a hollandokat, de a díjátadóra a hollandok ki sem álltak a meccset megelőző botrányos argentín viselkedés miatt, pedig a hollandok ott végig verték könnyedén a világot, mi meg vezettünk az argentinok ellen az első meccsen amin kiállították Törőcsiket meg Nyilasit.
Szóval nincsenek rossz bírók, csak fentről irányított ítéletek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés