„El a kezekkel a nők sportjától!” – már New Yorkban is féltik a női sportot a transzgender lobbitól?

2023. május 23. 17:55
New Yorkban tették közzé a minap azt a beszédes munkaanyagot, amelyből kitűnik: közel 9000 aláírás érkezett a Champion Women szervezet és a Női Sportpolitikai Munkacsoport kettős petíciójára, amelyben arra kérik a döntéshozókat, hogy hagyjanak fel a női sportolók diszkriminációjával.

Olimpikonok, paralimpikonok, edzők és sportvezetők állnak ki a nők sportjáért

Közel kilencezer, köztük, 437 olimpikon és paralimpikon, 1281 edző írta alá azt a petíciót, amelyet 25 sportág és 10 nemzet képviselői jegyeznek a nők sportjának védelmében mostanra.  Olyan támogatók állnak az ügy mellett, mint Donna de Varona, kétszeres úszó olimpiai bajnok, aki a Mandiner tavaly készült transzgender videójában is nyilatkozott. De

a kétszeres olimpiai bajnok futófenomén Edvin Moses, vagy éppen a köztudottan leszbikus teniszlegenda Martina Navratilova

is a nők versenysportjának védelmében állnak ki a nyilvánosság elé.

Május 21-én, New Yorkban a Champion Women (Bajnok Nők) és a Női Sportpolitikai Munkacsoport tette közzé, hogy csaknem 9000 aláírást gyűjtöttek eddig petíciójukhoz, amelyben arra kérték a döntéshozókat, hogy a „transzneműek általános befogadása vagy kirekesztése” helyett a „nők fair paly-hez való jogát és biztonságát” részesítsék előnyben. 
 
Mindkét petíció, amelyet 2022 márciusában tettek közzé az Amerikai Alkotmány IX. alkotmánykiegészítésének 50. évfordulója alkalmából került napirendre, amely anno forradalmi változást hozott az amerikai állami középiskolákban és felsőoktatási intézményekbe. A IX. alkotmány-kiegészítés eltörölve a nemi alapon történő diszkriminációt és egyben lehetővé téve a női hallgatók számára is a sport alapú tanulmányi ösztöndíj elnyerését.  

A több mint fél évszázaddal ezelőtti, hatalmas áttörést hozó törvénymódosítás eredményei kerültek mostanság veszélybe

a döbbenetes tempóban nyomuló transzgender-lobbimunka miatt.

A petíciók előterjesztői most azt kérik, hogy a jogalkotó szervek és a sportszervezetek biztosítsák, hogy a nők egyenlő esélyeket kapjanak a versenysportban való részvételre, ugyanolyan tisztességes és biztonságos versenykörnyezetben, mint amilyet a férfi sportolóknak biztosítanak.

A képen: Lia Thomas, a Will Thomasként születő transzgender úszó, akinek győzelme a nők között az NCAA-ben nagy port kavart. Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP

A Női munkacsoport sajtóközleményében a fő üzenet nem más, mint hogy a nők kiérdemelték a jogot a saját sportkategóriákhoz, amely a nemek közötti tudományosan bizonyított különbségen, a biológián és a tényeken alapul, nem pedig a bigottságon. Az olimpiai és paralimpiai mozgalom tudományos szakemberei is tisztában vannak azzal, hogy

a férfiak teste a pubertás kezdetétől kezdve gyorsabb és erősebb lesz, mint a nőké.

Az így kialakuló teljesítménykülönbség sportágtól és versenytől függően 8% és 50% között mozoghat a legújabb kutatások szerint. Minél robbanékonyabb erőt igényel az adott sportág vagy versenyszám, annál nagyobb a különbség a férfiak és a nők között.

A nők nem tudják leküzdeni ezeket a megváltoztathatatlan fiziológiai és a teljesítménybeli különbségeket. Csak a lány- és a női versenysport biológiai különválasztása mellett lehet garantálni a nők számára a tisztességes, fair versenyt – állítják a munkacsoport tudományos kutatásai. 

Bár a petíciót eredetileg a 2022-es nemzetközi úszóközösség képviselőinek szánták, futótűzszerűen terjedt tovább a nemzetközi sportvilágban. Több ezer sportoló és a sportközösségben dolgozó munkatárs töri meg a csendet és szólítja fel a törvényhozókat, hogy a transzneműek jogosultsági – versenysportban való részvételi – szabályainak kidolgozásakor helyezzék előtérbe a nők fair versenyhez és biztonságához versenyzéshez való jogát.

A női versenysport tehát ébred, még oly liberális környezetben is mint New York!

Nyitókép: Gettyimages
 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés