A rettegés percei az Európa-bajnokságon

2021-06-13 08:20:00

Edvi László
Az egész világ Christian Eriksen életéért aggódott több órán át, hiszen a dán játékos újraélesztését az egész világ lélegzetvisszafojtva követte nyomon az Európa-bajnokság harmadik mérkőzésén.

Biztos nem én voltam az egyetlen magyar ember, akinek azonnal Fehér Miklós tragédiája jutott az eszébe, amikor a dán Christian Eriksen összeesett a pályán az Európa-bajnokság harmadik mérkőzésén. Torokszorító pillanatok voltak, az életéért küzdöttek az orvosok. Ott a pályán, ami valójában azért van, hogy tökéletes fizikai állapotban lévő fiatalemberek teljesítőképességük határát súrolva a végsőkig küzdjenek a győzelemért.

Christian Eriksen összeesett a pályán az Európa-bajnokság harmadik mérkőzésén.<br>Torokszorító pillanatok voltak, az életéért küzdöttek az orvosok. <br>Fotó: Friedemann Vogel / POOL / AFP

A koppenhágai stadionban tegnap kora esete más küzdelem folyt. Ennél szörnyűbb küzdelem elképzelhetetlen labdarúgó-mérkőzésen. A mindig, mindenben szenzációt kereső média dicséretesen megfékezte magát, és nem mutatta „premier plánban” az Eb-k történetének legszörnyűbb perceit. Így is összeszorult mindenkinek a szíve azokban a percekben. Az orvosok villámgyorsan tették a dolgukat, a stadion pedig vészjósló hallgatásba burkolózott. Nincs annál szörnyűbb, mint amikor egy focistadionban több (tíz)ezer néző van jelen és mégis jól hallható a madarak szárnycsattogása. A dán játékosok körülállták és könnyes szemmel takarták el társukat és az egész dermesztő jelenetet a fürkésző tekintetek és kíváncsiskodó kamerák objektíve elől. A nézőtéren a dán és finn drukkerek együtt skandálták a válságos állapotban lévő játékos nevét. Kit érdekelt ekkor a mérkőzés!

Az orvosok végül az első csatát sikerrel vívták meg: visszahozták az életbe a dán fiatalembert. 

Amikor elindultak vele a kórházba mintha a szemét is kinyitotta volna. Mi történt azokban a percekben a gyepen, mi történt a mentőautóban és mi a kórházban, ezt majd hamarosan részletesen megtudjuk. Ahogy azt is, hogy folytatódhat-e a fiatalember pályafutása.

Nem történt újabb tragédia a futballpályán.<br>Fotó: Friedemann Vogel / AFP / POOL

A lényeg: nem történt újabb tragédia a futballpályán. A meccs pedig folytatódott, mert Freddy Mercury óta tudjuk: The Show Must Go On.

Amikor már megjött a megnyugtató hír az emberben felötlött egy dánokkal kapcsolatos régi, tragikus történet. Az 1992-es Európa-bajnokságra egyik legjobbjuk, Kim Vilfort úgy utazott el, hogy hét éves kislánya leukémiával harcolt. Játszott két mérkőzést az Eb-n és miután Line állapota rosszabbra fordult, azonnal hazautazott. Úgy tűnt, hogy a dán válogatott már csak egy mérkőzést játszik ott és utána búcsúzik. Ám társai sokszoros erővel küzdöttek érte és a kislányért, és távollétében Franciaországot legyőzve az elődöntőbe jutottak. Végül megnyerték az Európa-bajnokságot, de a történet ezen része ismert. Ahogy az is, hogy a döntőben Vilfort szerezte a győztes gólt, mert kislánya könyörgött neki, hogy az utolsó mérkőzésekre térjen vissza,

mert élete utolsó kívánsága, hogy láthassa édesapját Európa-bajnokként. Sajnos az volt Line Vilfort életének utolsó boldog napja.

Szerencsére Christian Eriksen tegnapi balesete nem torkollott tragédiába. A dán válogatott tagjai viszont biztos, hogy felemlegetik azt a példaértékű csapaegységet, amikor a ’92-es győzők emberfeletti küzdelemben nyertek a társukért. Most a döbbent dánok óriási meglepetésre kikaptak Finnországtól. Ám még nem veszítették el az esélyüket a továbbjutásra. Küzdhetnek tovább a trófeáért.

És Christian Eriksenért is.

Nyitókép: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX / AFP