Hollandia letérdelt Csehország előtt Budapesten

2021-06-27 19:43:00
Az Eb egyik legnagyobb meglepetése a Puskás Arénában: a remekül küzdő csehek jutottak tovább, a csoportját megnyerő Hollandia kiesett.

Folytatódtak a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntői vasárnap: Budapesten csapott össze egymással – felfokozott hangulatban, előzményekkel – a holland és a cseh válogatott.

A nyugat-európaiak megnyerték a csoportjukat, a csehek az angolok mögött a második helyen végeztek. Ám mindez nem jelentett semmit: az első félidőben ugyanis nagy taktikai csata folyt, amelyből a csehek jöttek ki több nagyobb helyzettel, a hollandoknak nem volt kaput eltaláló lövésük, csak ígéretes lehetőségekig jutottak.

A fegyelmezetten védekező, és a középpályán rendkívül hatékonyan játszó fehérmezes közép-európaiak aztán óriási esélyt kaptak a sorstól, a VAR-tól, valamint Szergej Karaszjov játékvezetőtől: a 55. percben piros lapot kapott a gólhelyzetben kezező Matthijs de Ligt.

Az eddig sem túl acélos hollandok ezután összeomlottak: 20 percen belül két gólt is kaptak a lelkes csehektől, akik továbbjutottak.

Ellenfelük a Waleset kiütő Dánia lesz.

A százszázalékos hollandok – akik talán a leggyengébb, Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Ausztriát magában foglaló csoportot nyerték meg – pedig búcsúztak a tornától, így focijuk mélyrepülése tovább tart: a 2010-ben még vb-ezüstérmes csapat 2012-ben is hamar kiesett az Eb-n, 2016-ban pedig ki sem jutott – csakúgy mint 2018-ban, akkor az oroszországi vb-n sem vettek részt.

 A holland drukkerek nem viselték jól a vereséget, a franciákhoz hasonlóan különböző üvegeket – köztük sörösdobozokat is – dobáltak a pályára. Információink szerint egy embernek betört a feje, mert egy sörösüveggel fejbe dobták.

A végeredmény: Csehország-Hollandia 2-0. A mai másik meccset 21 órától rendezik, Portugália Belgiummal játszik a nyolc közé jutásért.

Nyitókép:MTI/Kovács Tamás