Fucsovics Márton negyeddöntős Wimbledonban, a világelsővel találkozik

2021-07-05 17:11:00
Írta: Balázs Boldizsár
2007 és Szávay Ágnes óta ez az első magyar negyeddöntő Grand Slam-tornákon. A férfiak között legutóbb 1981-ben Taróczy Balázs jutott el a legjobb nyolcig . Akárcsak akkor ő Björn Borggal, Fucsovics is a világ legjobbjával, Novak Djokoviccsal vívja élete legrangosabb meccsét majd, szerdán.

Fucsovics Marci negyedszer jutott el a fontos mérföldkőként számon tartott Grand Slam második hétig. Első alkalommal Roger Federer ellen közel került egy szett elcsenéséhez. Második alkalommal már sikerült is ez ugyanőellene. Legutóbb, a tavalyi Roland Garroson már a meccset is megnyerhette volna Andrej Rubljov ellen, négy olyan szettben kapott ki, ami közül bármelyik lehetett volna az övé.

Ma Wimbledonban, ismét Rubljov ellen ismét tovább tudott lépni, ami már csak a győzelmet jelenthette.

A nyolcaddöntőt Marci két mesés ponttal és rögtön egy brékkel indította. Innentől fogadóként sokáig mindkettejüknek halványka esélyei voltak csak, Marci ellenállhatatlan szervákkal vitte végig a szetten az előnyét, első adogatás mögött nem veszített pontot. Adogatnia már nem is kellett az első szettért, 5-3-nál brékelni tudott.

A második szett elején Marcinak egy ideig nem volt első szervája, Rubljov brékelt is, ami elég lett az egyenlítéshez. A kiegyenlített harmadik játszmát Marci egy apró figyelemkiesése döntötte el, 4-4-nél brékelt az orosz, majd kiszerválta a szettelőnyt.

Egyértelműen kísértett a tavalyi Garros-meccsük réme. 

Innentől kezdve azonban Fucsovics Marci élete legjobb teniszét nyújtotta. Előbb kiosztott egy 6-0-át az idei év harmadik legeredményesebb teniszezőjének, majd lendületből a döntő szett elején is elvette az adogatását. Eközben a tehetetlen Rubljov változtatni próbált a játékán. Erre gyakorlatilag lehetetlenség rávenni őt, aki a pillanatnyilag a világ legegysíkúbb top-teniszezője. Nem is ért sokat azzal, mikor eltért az alapjátékától.

Döntő szett 3-0-nál Rubljov összerakott egy sima adogatójátékot. Ami belefér, csakhogy miközben cikáztak Marci körül a bombái, a magyar teniszezőnek volt egy pillanata elgondolkodni, miért fér bele, mennyire közel van már egy wimbledoni negyeddöntőhöz. Rögtön el is adta a brékelőnyét. Kiegyenlíteni viszont nem hagyta Rubjlovot, az utolsó játékig visszatért élete legnagyobb teniszéhez – élete legnagyobb eredményéért.

Az utolsó játékban Rubjlov volt annyira dühödt, mint amennyire Marci izgult. Ilyen idegi helyzetben adogatni jóformán hátrány, Marcinak az egész gémben nem jöttek az elsők, Rubjlov vissza is jöhetett volna. Ám Marci – akárcsak 2017-ben, a Davis-kupa világcsoportba jutásért – a fenyegetéstől el tudta felejteni a tétet,

megfordította a játékot, és élete sikerét érte el.

A negyeddöntőben Novak Djokoviccsal találkozik majd. Ahogyan a mai napon játszott az első, negyedik és ötödik szettekben, az Djokovic ellen is jelenthet kettő, nagyon félve mondva három játszmát. Minden azon múlik, hogy viseli a helyzetet: a világ legelőkelőbb teniszpályáján játszik majd a világelsővel, akit ha megver, úgy a tenisztörténelem fordulópontjává válik a nyíregyházi teniszező. 

Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali