Anglia sporttörténelemre készül, hiszen még sohasem jutott be Eb-döntőbe!

2021-07-07 17:33:00
Ma este újra a Wembley-re figyel a futballvilág: a keddi olasz –spanyol rangadó után (a rendes játékidőben, majd a hosszabbítás után is 1-1 volt az eredmény, végül tizenegyesekkel az angolok jutottak a vasárnapi fináléba) 21.00 órától az Anglia – Dánia találkozóra kerül sor.

Vámos Tamás írása

 

Érdekesség, hogy- bármilyen meglepő – Anglia utoljára 1966-ban nyert világversenyt (a hazai rendezésű világbajnokságon lettek aranyérmesek Geoffrey Hursték), sőt: Európa-bajnokságon csupán egy bronzéremmel büszkélkedhetnek, amelyet világbajnokként 1968-ban, Olaszországban szereztek meg, miután a harmadik helyért zajló meccsen 2:0-ra legyőzték a szovjeteket.

Dánia két vereséggel (Finnország ellen 0-1, Belgium ellen 1-2) és egy tragikus esettel rajtolt az idei Európa-bajnokságon, de Christian Eriksen gyógyulása és bátorító üzenete akkora erőt adott a csapatnak, hogy ezt követően 4-1-re legyőzték az oroszokat és a keresztbe veréseknek köszönhetően a B-csoportból a második helyen jutottak tovább.

A nyolcaddöntőben Walest is lemosták a pályáról Kjaerék (4-0), majd a négy közé jutásért az addig remeklő csehek ellen is folytatódott a diadalmenet: 2-1-re győzött Kasper Hjulmand együttese.

Dánia ezzel 29 év után jutott el a legjobb négy közé, emlékezetes: az 1992-es svédországi Eb-t végül megnyerték a „strandról beugró” Preben Elkjaer-Larsenék.

Lehet, hogy most a vezér, Christian Eriksen tragédiája ismét a csúcsra repíti Dánia együttesét?    

Mindenesetre a lefújást követően elolvashatják értékelésünket a mandiner.hu oldalán.

 

Címlapkép forrása: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX / AFP

Kép forrása: MTI/EPA/Reuters pool/Wolfgang Rattay