Olimpiai sztorik – egy éremesélyest már leparancsolt a színről a Covid-19

2021-07-30 11:13:00
Ma indult az atlétikai torna, amelynek remélhetőleg nem fog keresztbe tenni a koronavírus.

Sajnos a nagy számok törvénye alapján várható volt, hogyha valahol egy éremesélyes Covid-19 miatt „kipontozódhat”, akkor az az atlétika lesz.

És lőn!

A rúdugrás kétszeres világbajnoka, a riói olimpia bronzérmese, az amerikai Sam Kendricks pozitív koronavírustesztet produkált,

ezzel visszalépésre kényszerült. Pedig a svéd Duplantisszal, illetve a francia Lavillenie-vel nagy csatát vívhatott volna Tokióban.
Kendricks esete az ausztráloknál is nagy riadalmat okozott, elvégre az egyik rúdugrójuk, Kurtis Marschall együtt edzett az amerikaival, így az auszik egész atlétikai csapata, összesen 63 fő karanténba vonult. Aztán szerencsére mind negatív tesztet produkáltak.

Az amerikai Sam Kendricks a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Ilyenkor persze mindig fél az ember, hogy elszabadul a vírus – sajnos az atlétika remek „táptalaj” lehet. (Az olimpiai „buborékot” nem szabad összemosni a japán adatokkal, ettől még nem jó látni a fölfelé tartó görbét, már ami az ottani aktív eseteket illeti: július 29-én 50 ezer aktív fertőzöttet regisztráltak a házigazda országban.)

Arról már sokat beszéltek sportolók, hogy a doppingellenőrzések milyen komoly pluszterheket rónak rájuk – sajnos Péni István esete mutatja, hogy adott esetben még szabotázs is történhet –, a koronavírus újabb kellemetlenségeket hozott.

Jobb, ha bele sem gondolunk, micsoda lelki megterhelést jelenthet a Tokió 2020 a résztvevőknek. Hiszen az elmúlt másfél évben olyan átlagemberek is megfertőződtek, akik a létező összes „önvédelmi” javaslatot betartották; eközben a tokiói szereplők sok esetben olyan sportágat űznek, ahol nem nagyon lehetséges például a biztonságos távolságtartás. És akinek a szervezetében kimutatják a koronavírust, az pont úgy jár, mint akinek „békeidőben” a doppingtesztje lett pozitív…

Az újságírókat is szigorúan ellenőrzik. Íme, a PCR-tesztelő részleg a médiaközpontban. <br> Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Igazán nagy név – akit az egész világ ismer – még nem kényszerült visszalépésre ilyen okból, de azért már akadnak szép számmal, akiknek Kendrickshez hasonlóan drámai véget ért a Tokió 2020. 

Úgyhogy bár ezek a hírek és a velük járó, szívfacsaró nyilatkozatok nem kerültek főoldalra a különböző orgánumokban, mi most összegyűjtöttünk kettőt közülük. 

Mert sajnos most erről is szól az olimpia...

A britek sportlövője, Amber Hill vezette a világranglistát a skeetben, így feltehetően az aranyéremért küzdhetett volna, csakhogy még az elutazás előtt kimutatták a szervezetében a vírust.

A letört az egyetlen szó, amivel körül tudom írni azt a fájdalmat, amit érzek. Vissza fogok jönni, de egyelőre még kell egy kis idő, amíg átgondolom, és elfogadom a történteket.

A csehek strandröplabdázója, Markéta Sluková-Nausch is könnyekben tört ki a pozitív Covid-19-teszt hallatán. Eleve megterhelő volt számára az egész. Tokióba érkezése után értesült arról, hogy olyan emberrel utazott egy repülőn, aki aztán fertőzöttnek bizonyult. A sportolót nagyjából nyolcszor tesztelték 24 óra alatt, az eredmények között volt pozitív és negatív egyaránt, de a végső verdikt az lett, hogy Sluková-Nausch koronavírusos.

Először sírtunk, aztán káromkodtunk, majd megint sírtunk. Ez egy igazi rémálom bármelyik sportolónak egy olimpián. Annyi munka után, hogy részt vehess a játékokon…

Itt ráadásul külön fájdalmas, hogy így Sluková-Nausch párjának, Hermannovának is véget ért az olimpia…

Nyitókép: Az aranyérmes amerikai Sam Kendricks a férfi rúdugrás eredményhirdetésén a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban. Most Tokióban nincs miért mosolyognia, mert nem indulhat. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain