Ébresztő, magyarok! Országos csúcstartónk az olimpiai stadionban.

2021-07-31 20:16:00
Írta: Balázs Boldizsár
Ezt várjuk vasárnap.

Kozák Luca 2020-ban Székesfehérvárott egy 36 éves országos csúcsott döntött meg 100 méteres gátfutásban. Azzal a futásával a Tokióban éremesélyes holland klasszistól, Nadine Vissertől alig kapott csak ki. Azzal az idővel holnap 12.45-kor akár olimpiai döntőbe is juthat.

Egy magyar futónő, sprintszámban.

Az elődöntőbe jutásért nem kellett ma izgulnunk, simán, hellyel jutott be.

Maradva az olimpiai stadionban: négy magyar atlétanő kezdi meg az olimpiai szereplését holnap. Gyurátz Réka a kalapácsvetés selejtezőjében hajnali 2.10-kor. Aztán 2.50-kor Nguyen Anasztázia fut neki a távolugró gödörnek, neki a selejtezőben reális cél lehet a döntőbe jutás, a legutóbbi vb-n már sikerült ugyanez. Elvárni természetesen nekünk semmi jogunk, és neki sem érdemes, egy ilyen hatalmas bravúr ritkán jön össze egy pályafutásban.

A távolugrással párhuzamosan női 3000 méteres akadályfutás előfutamokat rendeznek, két magyar érdekeltséggel Kácser Zita és Tóth Lili Anna révén. Kevés szórakoztatóbb látvány van az olimpián a vizesárokba toccsanó mezőnynél.

Reggel 7-kor az utolsó csoportmeccsüket vívják női pólósaink a brutálitásig kemény kínaikkal szemben. Japán ellen kínlodtunk, a győzelem már biztos továbbjutást jelentett. Holnap egy döntetlen is elég a csoportgyőzelemhez, a verhetetlennek hitt amerikai csapat legyőzésével jelenléte van a csapatnak a tornán.

Asztalhoz szólítják a magyar női asztalitenisz csapatot 12.30-kor. A nyolcaddöntőben Japánnal találkozunk, akinek még az is megfordulhatott valamikor az olimpiai ciklus során a fejükben, hogy elkapják Kínát. Nem mi vagyunk az esélyesek, a kijutás gyönyörű eredmény volt a Fazekas Mária, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Póta Georgina négyestől.

Lassan ki lehet mondani, hogy érmet nyerhetünk vitorlázásban! A világbajnok Berecz Zsombor a 10 futamból álló finndingi versenyszámban 8 futam után a harmadik helyen áll. A szél ma alábbhagyott, ami a kirobbanó fizikumú Berecznek például kedvez, harmadik, majd ötödik helyen ért célba a mai két futamon, bár az utolsó métereken elsötétült előtte a világ az erőfeszítéstől. A holnapi utolsó két 'sima' futam után kedden már érmet osztanak. A magyar vitorlás-sport eddig egy olimpiai éremmel rendelkezik, azt a Detre-ikrek szerezték 1980-ban.

Nyitókép: MTI