Bl-selejtező: Fradi-siker öngóllal, büntetővel és szerencsével

2021-08-04 23:12:00

Írta: Vámos Tamás
A Ferencváros 2-0-ra győzte le a cseh Slavia Prahát a Bajnokok Ligája harmadik selejtező körében.

Az már a Sparta Praha elleni mérkőzés legelején látszott: a cseh bajnok egészen más minőséget képvisel, mint a Ferencváros előző selejtezőbeli ellenfelei, a koszovói Pristhina vagy éppen a litván Zalgiris Vilnius. A találkozó elejétől letámadtak a csehek, az embernek akarva akaratlanul a nyolcvanas évek magyar válogatottja, a Mezey György-féle csapat jutott eszébe, hiszen annak idején

Détáriék is hasonló taktikával lepték meg a kontinenst,

előzték meg a korukat, és lettek európai ranglistavezetők.

Kihagyott helyzet, potyagól, vezet a Fradi!

De vissza 2021-hez és a Groupama Arénához: már elnézést, de aggasztó volt látni, hogy a Fradi abszolút nem találja e kellemetlen stílus ellenszerét. Az azonban tény: nagyon lelkesen védekeztek a zöld-fehérek, a kapuban pedig Dibusz rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtott, különösen a prágaiak legjobbja, a 44-szeres román válogatott Nicolae Stanciu közeli bombáját hárította hatalmas bravúrral.

Az első 35 percben csupán Ryan Mmaee-nak volt a Fradi részéről egy erőtlen kísérlete, majd Nguen Tokmac hagyott ki egy kihagyhatatlant, nem csoda, hogy az ember már a félidő végét várta, hátha Stöger mester kitalál valami okosat a második játékrészre, amikor egy bucka képében rámosolygott a szerencse a Ferencvárosra.

A 44. percben ugyanis a vendégek ukrán hátvédje, Tarasz Kacsaraba kétségbeesetten szerelte Ryan Mmaee-t, a békésen guruló labdát a kapus, Ondrej Kolár belsővel akarta átvenni, ám egy apró göröngy megtréfálta, és

az évtized potyagólját sikerült összehozni.

Nem csoda, hogy ezek után a 17 ezer fradista remek hangulatot teremtett a stadionban, hiszen az első játékrész képe alapján nem lehetett arra számítani, hogy a Fradi előnnyel vonul az öltözőbe.

Gyerekjáték?

A szünetben is megvolt a boldogság, hiszen a közönség hatalmas vastapssal jutalmazta, a Ferencváros szlovák légiósa, Róbert Mak két gyermekének a próbálkozásait. A két fiúcska az üres kapura lövöldözött, a szurkolósereg pedig minden gólnál üdvrivalgást rendezett.

A második félidőben egyértelműen bebizonyosodott, hogy a derék ukrán fiúnak, Kacsarabának nem Budapest lesz a kedvenc városa. Ugyanis alig telt el 10 perc, egy ártalmatlan szituációban felrúgta a 16-oson belül Myrto Uzunit, és a szinte egész meccset végigmosolygó, haverkodó spanyol játékvezető, Gil Manzano be is fújta a büntetőt. Haratyin bevágta, a Groupama Aréna pedig „felrobbant” hiszen ami a mérkőzés első 40 perce alapján elképzelhetetlennek tűnt: a kétgólos előnnyel

kézzel fogható közelségbe került a Fradi számára a BL playoff köre.

A történtek után nem volt meglepő, hogy a Slavia még inkább támadóra vette, a zöld-fehére viszont hihetetlen lelkesedéssel játszottak, és ha már mindenkin túljutottak a csehek, a kapuban Dibusz magabiztosan hárított minden lövést. Nem is volt sok helyzete a cseheknek, sőt, ha Tokmac csak kicsit higgadtabb, közvetlenül a büntető után könnyen 3-0 lehetett volna a magyar bajnok javára. 

Itt az esély a Ferencváros újabb Bl-be kerülésére

De ne legyünk telhetetlenek, hiszen a mérkőzést látva abszolút kedvező végeredmény a 2-0, abban viszont biztosak lehetünk, hogy a jövő hét kedden sorra kerülő visszavágón még egyszer ekkora szerencséje nem lehet a Fradinak. Tökéletesen jellemző volt a találkozó záróképe: a meccs negatív hősét, Kacsarabát a Fradi két ukrán légiósa, Olekszandr Zubkov és Ihor Haratyin vigasztalta…  

A lefújást követően a Ferencváros vezetőedzője, Peter Stöger nem fukarkodott a dicsérettel: „Nagyon kemény mérkőzés volt, de aki keményen dolgozik, afelé billen a pálya. Azért is tudtunk győzni egy igazán remek ellenfél ellen, mert a Kisvárda elleni mérkőzés után változott a játékosok akarata, ezúttal a szívüket is kitették a pályára. Nagyszerű győzelem volt!”

Nyitókép: Dibusz Dénes ismét kulcsfigura volt. MTI/ Koszticsák Szilárd