Aranyvasárnap után…

2021-08-30 21:21:00

Írta: Edvi László
Úszásban, íjászatban és atlétikában szurkolhattunk honfitársainknak a paralimpia hétfői versenynapján. Dobogós helyezés ezúttal nem született, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindenki győztes, aki részt vesz ezen az eseményen.

Konkoly Zsófia az elmúlt napokban 400 méter gyorson ezüstérmet szerzett, és tagja volt az ötödik helyezett 4x100-as gyorsváltónak. Hétfőn 100 háton indult, és előfutamában a harmadik helyet szerezte meg, összességében a hetedik pozícióban jutott a döntőbe. Ott ezen kicsit javítva hatodikként csapott a célba. A verseny után elmondta, hogy elégedett volt a napjával:

Már annak is nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe, ahol annyi volt a célom, hogy szerettem volna a délelőtti időeredményemen javítani

, ami sikerült is, ráadásul pontszerző helyezéssel. Mindig felemelő érzés, ha egy döntőben képviselhetem a hazámat, és egyébként is nagyon szeretek itt, Tokióban versenyezni.” 

Az íjász Gáspár Tamás a rangsoroló versenyen a múlt héten a negyedik helyen végzett, ezzel a szabályoknak megfelelően rögtön a legjobb nyolc között folytathatta. Ám nem volt szerencséje a többi eredmény alakulásával, ugyanis

a világranglistát vezető, Bahattin Hekimoglu tőle gyengébb teljesítménnyel csak az ötödik pozíciót csípte el, így vele kellett megküzdenie Gáspárnak.

Nagyon nagy csata volt, a magyar íjász többször is jobban állt, ám a hajrában a török versenyzőnek szerencséje volt. Erről ezt mondta Gáspár Tamás:

„Váltott lövéskor harminc másodperc van arra, hogy ellőjem a nyílvesszőt, majd ő következik és neki is harminc másodperce van. Nem nekem kedvezett a széljárás. Szélkatlan van a pályán, ami azt jelenti, hogy néha befúj oda és fölemeli a nyílvesszőt.Ő ezt a szelet nem mindig kapta meg, amikor megkapta, akkor ő sem lőtt tízest. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült jobban teljesíteni."

Gáspár Tamás balszerencsés körülmények között maradt le az elődöntőről. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 400 méteres síkfutás előfutamában a Biacsi-ikrek álltak rajthoz. Biacsi Ilona Londonban és Rioban is érmet szerzett, most összesítésben a 10. helyet szerezte meg. Testvére, Bernadett a 12. legjobb idővel ért célba, így ebben a számban egyikük sem folytatja. Viszont pénteken 1500 méteren is indulnak mindketten.

Ha már szóba került a hét második felében rendezendő verseny, nézzük, hogy kiknek szurkolhatunk hamarosan!

A magyarok közül a keddi napot Konkoly Zsófia kezdi.

Itthoni idő szerint 3.40-kor a 100 gyors előfutamában ugrik vízbe. Ha döntőbe jut, akkor nem sokkal dél után szurkolhatunk újabb érméért.10 méteres légpisztolyban két honfitársunk is versenyez, előbb Dávid Krisztina hajnali 5-től a hölgyek mezőnyében. Majd fél 8-tól Gurisatti Gyula az uraknál. A világbajnok búvárúszó

lánya, Gréta három hete a Tokió 2020-on tagja volt a bronzérmes vízilabda-válogatottnak, ritka bravúr lenne, ha rövid időn belül apa és lánya is éremmel távozna a sport legnagyobb eseményéről.

Gurisatti előtt egy órával rajtol két kerékpárosunk, Ocelka Róbert és Vermeser Zsombor az országúti időfutamban. A Csonka András- Zborai Gyula asztalitenisz-páros fél 10-kor brit ellenféllel néz szembe, míg déltől két atlétának szurkolhatunk. Szőllősi István súlylökésben, Ekler Luca távolugrásban versenyez. Luca ebben a számban világ- és Európa-bajnok, vagyis éremesélyesként indul. Nem csak ő, vagyis remélhetően kedden ismét sikeres napot zár a magyar küldöttség!

 

A nyitóképen: Konkoly Zsófia a 4x100 méteres női gyorsváltó versenyében  augusztus 29-én.

MTI/Koszticsák Szilárd