A MOL Fehérvár legyőzésével már második a Fradi!

2021-09-23 00:25:00

Írta: Vámos Tamás
A „Vidi” a bajnokságban először szenvedett vereséget, a Ferencváros sorozatban negyedszer győzött – egyetlen villanás elég volt a sikerhez.

Kovácsik (Rockov) – Bamgboye, Muszliu, Hangya – Alef, Rúben Pinto – Kodro, Kovács I. Petrjak – Zsóri, Zivzivadze.

Akár a fenti fehérvári kezdőcsapat sem lett volna teljesen esélytelen a bajnok Ferencvárossal szemben, ám egészen prózai oka volt annak, hogy a hazaiak vezetőedzője, Szabics Imre nem ezzel a társasággal állt ki a rangadóra. Ugyanis

az összes említett játékos betegség, sérülés vagy egyéb okok miatt nem állhatott a szakmai stáb rendelkezésére.

Lehet, hogy ez az intermezzo is közrejátszott abban, hogy Szabics egy háromvédős felállással próbálta meglepni a Ferencvárost, amelyből csupán a térdműtét után lábadozó Sigér Dávid a könnyebben sérült Somália valamint a kiállítás miatt eltiltott Botka Endre hiányzott.

Az első félidő elég lapos játékot hozott, ahogy a szakzsargonban puffogtatni szokták, „a taktikai jelleg dominált”, jellemző, hogy a játékrész két leglátványosabb jelenete az volt, amikor a 22. percben Loic Nego beadása fejbe találta a labda elől elugrani sem tudó Fiola Attilát, valamint a 37. percben Aissa Laidouni egyedi mentése: a francia-tunéziai középpályás a 16-oson belül, földön fekve fejelt ki egy beadást.

A második játékrészben felélénkült a játék, és kisebb meglepetésre a hazaiak vették át a játék irányítását: előbb az agilis Jallow beadása okozott meleg perceket a Ferencváros büntetőterületén belül, majd Nikolics hátragurítását lőtte Szendrei alig fölé, és az első 12 perc lezárásaként kis híján Makarenko fejese talált utat a vendégek kapujába.

Ezt követően már

a Fradi játékosai is úgy gondolták, hogy illik megrázni magukat,

ennek első jeleként Uzuni lágy beadását Tokmac alig fejelte mellé, majd a 63. percig kellett várnunk arra, hogy rájöjjünk: a kapusok is a pályán vannak!

A mindent eldöntő találat Fotó: MTI/Kovács Tamás

Előbb Dárdai Palkó szép lövését védte bravúrral Dibusz, majd újra a Tokmac – Uzuni kettős ijesztett rá a fehérváriakra: egy lendületes támadás végén ezúttal a kenyai-norvég szolgálta ki az albán légióst, de Uzuni lövését nagy bravúrral védte Kovács Dániel. A 0-0-s döntetlennek elsősorban az NB I-es tabellát a mérkőzés előtt 5 ponttal vezető Kisvárda örült volna a legjobban, de hogy nem így alakult, arról a Fradi új gólvágója, Ryan Mmaee gondoskodott: a támadó Civic szögletére Stopira és Rus között robbant be, és a testéről vágódott a kapuba a labda.

Az eredmény már nem változott, ám két történést mindenképpen érdemes még feljegyezni.

Kissé érthetetlen, hogy Fiola Attilát miért pécézte ki magának a ferencvárosi tábor?

Lehet, hogy a válogatott védő egy szituáció után, a mérkőzés hevében nem a legsportszerűbben reagált, de a Franciaország – Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés óta azért még nem telt el olyan sok idő (alig több, mint három hónap), hogy elfelejtsük a keménykötésű futballista hőstettét és látványos gólját.

A másik említésre méltó epizód Muhamed Besic visszatérése volt. A bosnyák válogatott hátvéd több mint hét év után szerződött vissza a Fradiba, eddigi utolsó NB I-es mérkőzése a 2014. május 18-án lejátszott Haladás – FTC meccs volt, jelzésértékű, hogy az akkori Ferencvárosból mára csak Dibusz Dénes maradt hírmondónak.

A Fradi-szurkolók olyannyira nem felejtették el Besicet, hogy egy molinót is kifeszítettek a tiszteletére,

a mérkőzés végi köszöntéskor pedig hangosan skandálni kezdték a nevét. A kiváló hátvéd mindezt azzal hálálta meg, hogy a Fradi-táborba dobta a MOL Fehérvár ellen viselt mezét. Szép gesztus volt!

Nyitókép: Ryan Mmaee (jobbra) ismét nyerőember volt Fotó: MTI/Kovács Tamás