Marco Rossi: „Ha a szövetség vezetői úgy látják jónak, hogy távozzak, nincs meg bennem a szándék, hogy maradjak”

2021-09-27 14:17:00

Írta: Vámos Tamás
Az Albánia elleni hazai és az Anglia elleni idegenbeli vb-selejtező előtt sajtótájékoztatót tartott az MLSZ, amelyen a múltról, a jelenről és a jövőről is szó esett – érzelmektől sem mentesen.

„A vb-selejtezők végén levonom a megfelelő konzekvenciákat”

„Anglia, Albánia és Andorra ellen mindenki jobb szereplést várt a válogatottól, én is. A három selejtezőt lezáró sajtótájékoztatón őszintén beszéltem az érzelmeimről, amelyek pár napot aludva a történtekre, sem változtak. Akkor is elmondtam, most is fenntartom: nem ragaszkodom foggal, körömmel a szövetségi kapitányi pozícióhoz. Tehát ha a szövetség vezetői – a szurkolókkal egyetértésben – úgy látják jónak, hogy távozzak, nincs meg bennem a szándék, hogy maradjak.

Én sem a Holdon élek,

olvastam azokat a kommenteket, amelyekben sokan az Anglia és Albánia elleni mérkőzések után a lemondásomat követelik. Nyilván a vb-selejtezők végén én is levonom a megfelelő konzekvenciákat, és ha azzal segítek, hogy távozom, megteszem…”

Az elvárásokról

„Ne feledjük: Magyarország az utóbbi időben a Nemzetek Ligája C-csoportjából az A-ba került fel, kijutottunk az Európa-bajnokságra, 35 mérkőzésen átlagban 1,56 pontot szereztünk, ez egy rendkívüli állapot, nem én mondom ezt, hanem a számok támasztják alá mindezt. S addig lesz Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya, amíg a játékosok követik a taktikai utasításaimat, az elképzeléseimet, nem csak címeres mezben, a pályán, hanem két válogatott mérkőzés között is. Hiszen az előrelépéshez mindenben javulnunk kell, és mivel a játékosok fizikai állapotára semmilyen hatásom nincs, ezt nekik, a klubjukban kell fejleszteni.

A jövőben is csak azokat a futballistákat hívom be, akik követik az utasításaimat és két mérkőzés között is úgy készülnek, mint egy profi játékos.

Még egyszer megemlítem: nem ragaszkodom foggal-körömmel a pozíciómhoz, ha a szövetség mással képzeli el a jövőt, félreállok. De amíg én vagyok a kapitány, elvárom a játékosoktól, hogy a pályán és a pályán kívül is maximálisan kövessék és betartsák az utasításaimat”

Szalai Ádám szerepéről

„Természetesen érzékeny veszteség a kiesése, hiszen taktikailag is át kell alakítani a csapatot. Már megvan az elképzelés a fejemben, az elkövetkező pár napban dől el, hogy a játékosok mennyire lesznek fogékonyak a változtatásokra. Úgy néz ki, hogy

Ádámot Gulácsi Péter helyettesíti majd a csapatkapitányi poszton,

ő már Albániában is betöltötte ezt a szerepkört, ráadásul a klubjában, az RB Leipzigben ebben a pozícióban is számítanak rá.  Ádám az öltözőben is hangadó, vezér, így még nehezebb lesz pótolni, de úgy vélem, a rutinosabb játékosok, együttesen meg tudják oldani ezt a feladatot. Leginkább Nikolics Nemanjára számítok ebben a kérdésben ő egy nagyon pozitív hozzáállású futballista, éppen ezért pontosan tudja, miként kell egy csapatot összekovácsolni. De akár Nagy Ádám, Willi Orbán és Gulácsi is hangadó lehet!”

Szoboszlai (jobbra) újra a válogatott élére állhat Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szoboszlai Dominikról

„Ha csak azért lemondanánk róla, mert Anglia, Albánia és Andorra ellen gyengébben játszott, óriási hibát követnénk el. Ő az a típusú játékos, aki számára ki kell dolgozni a helyzeteket, amelyeket értékesít. Hat nap áll majd rendelkezésünkre, hogy tökéletesen felkészüljünk Albánia ellen, és természetesen fontos szerepet szánunk Dominiknak is”

A magyar válogatott kerete az Albánia és az Anglia elleni vb-selejtezőkre

Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod ), Lang Ádám (Omonia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw)

Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Schäfer András (Dunaszerdahely), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (FTC)

Támadók: Hahn János (Dunaszerdahely), Holender Filip (Partizan Beograd), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)

Nyitókép: "Amíg én vagyok a kapitány, elvárom a játékosoktól, hogy maximálisan betartsák az utasításaimat” Fotó: MTI/Kovács Tamás