Fucsovics Marci szetthátrányból ijesztett rá a világelső Djokovicra

2021-11-02 21:06:00
Írta: Balázs Boldizsár
Ernyedt első szett után Fucsovics Márton nagy küzdelemben, időnként nagy játékkal fordított kis híján a párizsi mesterverseny második fordulójában a világelső Novak Djokovic ellen.

Két napon belül a második mérkőzését játszotta Fucsovics Márton a Párizsban zajló 1000-es tornán, amely az év utolsó teljes férfi teniszmezőny feletti seregszemléje.

A tegnapi napon az őt a Roland Garroson legyőző Fabio Fogninit verte meg egy meglehetősen furcsa és hosszú meccsen, majd a mai napon az őt Wimbledonban, Marci pályafutása legnagyobb eredményét jelentő negyeddöntőben megállító Novak Djokovic következett.

A szerb világelsőnek ez volt az első meccse, mióta a történelmi Grand Slamhez szükséges 28 meccsből elvesztett a legutolsót, a US Open döntőjét. Aki látta, hogyan zokogott a világ fejben talán legkikezdhetetlenebb sportolója ott New Yorkban, nem kételkedhetett, hogy az elvesztett tökéletes szezon megrázkódtatása után Djokovicnak elengedhetetlen volt ez a majdnem két hónapos szünet.  

 

 

Éppen ez, az akár csak pár hetes kihagyásból érkező sztárok viszonylagos sebezhetősége, volt Marci legjobb esélye arra, hogy ma élete legnagyobb győzelmét gyűjtse be. Ami feltétlen ellene szólt: a karrier-csúcsot jelentő wimbledoni negyeddöntő után az olimpiától sérülés miatt vissza kellett lépnie, és azóta kevés meccset tudott csak játszani, amiket javarészt elveszített.

Ha volt is rozsda a világelső játékában, Fucsovics az első szettben egyáltalán nem tudta megbüntetni, elég simán került Marci szetthátrányba. Ekkor – bár a legkevésbé sem tűnt a találkozó egy olyan teniszmeccsnek, amit megnyerhet; Djokovic 17 évvel ezelőtt kapott ki utoljára kedvenc borításán világranglista 30-on kívüli játékostól szettelőnyből – a világranglista-40. magyar összeszorította a fogát és kínkeservvel összerakta a szerváját. Ezzel megtartott egy nehéz adogatógémet, majd hirtelen egy bréklabda előtt találta magát. Ezt kihasználta, és a kiválóan működő szervájával kiegyenlített.

Ekkor Marci már kitűnően játszott – ahogy Wimbledon óta nem volt alkalmunk látni tőle. A harmadik szettben 1-1, semmi-harmincnál fogadóként akár a mérkőzés megnyerése felé is elindulhatott volna, ám Djokovic a legfontosabb pillanatban nyert tíz pontot egymás után. Ha ez tizenkettő, úgy 1-4-gyel eldől a meccs, de itt Marci még meg tudta fogni az elúszni látszó partit, visszabrékelt. Kiegyenlíteni viszont nem tudott, a szerb végül 6-2-vel menekült ki a meccsből.

Marci a november végén kezdődő Davis-kupa döntő előtt jövő héten – jelen állás szerint – Stockholmban lép pályára.

Nyitókép: Christophe Archambault / AFP