Lionel Messi nyerte 2021-ben az Aranylabdát

2021-11-29 22:19:00

Írta: Edvi László
Nyáron megnyerte a dél-amerikai kontinensbajnokságot, a Copa Americát. Ez volt az első komoly cím, amit hazája nemzeti 11-ével elhódított. Mivel a nagy klubsikerek után a válogatottal is eredményes tudott lenni, ez idén (is) Aranylabdát ért neki.

Látványos gálával ünnepelték Párizsban a 2021-es év legjobb labdarúgóit. Az este hét órakor induló " egész estét betöltő" program csúcspontjaként este 10 után jelentették be, amit minden focirajongó hetek-hónapok óta vár.

Az Aranylabdát Lionel Messi nyerte. Hetedszer.

Messinek nem ismeretlen az érzés: kézben tartani az Aranylabdát. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Egyre nagyobb és látványosabb a műsor, amelyet az Aranylabda átadása köré szerveznek. Idén különösen nagy várakozás előzte meg a ceremóniát, mert tavaly nem adták át a díjat. Az egy meglepő döntés volt, mert a francia bajnokság félbeszakításán kívül a többi pontvadászat a körülményekhez képest rendben befejeződött. Az Európa-bajnokság ugyan átkerült idénre, de attól még lehetett volna szavazni a legjobbakra. A France Football mégsem rendezte meg a voksolást 2020-ban, ezért figyelt mindenki különösen az idei eseményre.

A díjátadó rögtön meglepetéssel kezdődött: a világ leggyorsabb emberi közül kettő hozta az Aranylabdát. "Fáradozásuk" jutalmaként focimezt kaptak ajándékba, és a világ egy videónak köszönhetően megtudta, hogy Alonso képes úgy 11-est rúgni, ahogy Panenka az 1976-os Európa-bajnokság döntőjében.

Fernando Alonso és Esteban Ocon, a két Foma 1-es pilóta hozta a díjat. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A legjobb fiatal játékosnak járó díj tulajdonosa senkit nem lepett meg. Pedri már nemcsak a jövő, hanem a jelen sztárja is. Remélhetően a fiatalember pályafutására nem lesz komolyabb hatással, hogy már tinédzserként nagyon nagy terhelésnek van kitéve. A trófea tavalyi elhódítója, a norvég Erling Haaland éppen most tért vissza sérüléséből, és bizony gyakran kerül a vonalakon kívülre a túlfeszített tempó miatt.

Pedro González López (Pedri), az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub játékosa beszédet mond, miután neki ítélték a legjobb fiatal labdarúgónak járó trófeát. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Akármennyire temeti a világ mostanában a Barcelonat, azért Pedri elismerése is jelzi, hogy van jövője a csapatnak. És további öröm a klubért rajongóknak, hogy a legjobb női labdarúgó is onnan került ki.

Alexia Putellas, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub játékosa beszédet mond, miután neki ítélték az év legjobb női labdarúgónak járó trófeát. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

A legjobb csatárnak járó elismerést, a Bayern München gólgépe, Robert Lewandowski kapta. Aki 41 gólt szerzett a legutóbbi Bundesliga szezonban, ezzel megdöntve a legendás Gerd Müller 1971-72-es idényben felállított csúcsát. Az elmúlt négy évben mindig ő szerezte meg a gólkirályi címet a német pontvadászatban, és a 2019-20-as szezonban szenzációs teljesítménnyel segítette csapatát Bajnokok Ligája diadalhoz.

Robert Lewandowski, a Bayern München német labdarúgóklub lengyel játékosa beszédet mond, miután neki ítélték az év legjobb csatárának járó trófeát. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

A lengyel csatár balszerencséje, hogy tavaly nem adták ki a díjat, ám ő nem fékezett. Ugyanis a 2020-21-es évadban a kontinens legeredményesebb góllövője lett, ezzel elnyerve az Aranycipőt. És miután a legjobb csatárnak járó trófeát is megkapta a mostani díjátadón, emberi számítás szerint őt csak más poszton szereplő előzhette meg az Aranylabdáért való versengésben. Ám ez nem így történt, és erről a közeljövőben még igen sokat fognak beszélni a focirajongók. Ahogy bő évtizede folyamatosan beszélnek, amióta tart ez a Messi-Ronaldo párharc a színházteremben. Mert "színház az egész világ" -- tudjuk Shakespeare-től, de a focit nem ezért szeretjük. Lewandowski nem az első olyan focista (és nem is az utolsó) akit megfosztanak ettől az elismeréstől. Ő ezt nagyon szerette volna megkapni, és most joggal teheti fel a kérdést: mit kellett volna még tennie, hogy átvehesse? 

Ha azt nézzük, hogy 1996 óta Bundesligában szereplő futballista nem kapta meg, akkor a válasz egyszerű: másik ország bajnokságában kell játszani. Mert hazát nem cserélhet, és a lengyel válogatottal nincs esélye komoly sikert elérni. Igaz, Messinek sem kellett az első hat Aranylabdájához semmilyen nagyobb eredmény a lengyelnél sokkal jobb, argentin nemzeti 11-el.

 

 

A nyitóképen: Lionel Messi, a Paris Saint-Germain francia labdarúgóklub játékosa beszédet mond, miután neki ítélték az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban rendezett díjátadó ünnepségen 2021. november 29-én. A díjat a France Football francia szaklap hagyományos évenkénti választása alapján ítélik oda.

MTI/AP/Christophe Ena