Hatgólos győzelemmel kezdte a világbajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott

2021-12-02 22:17:00

Írta: Edvi László
35-29-es győzelmet aratott a magyar válogatott Szlovákia ellen. A védekezés még nem állt össze, a kapusok teljesítménye sem az igazi még. Minden kezdet nehéz, de a két pont megvan. Folytatás Csehország ellen szombaton.

A szerdai nyitómeccs után csütörtökön beindult a nagyüzem a kézilabda-vb-n. Magyarország is bemutatkozott, Szlovákia ellen.

Első ellenfelünk sem az előző vb-ről, sem az Eb-ről, sem selejtezőről nem tudta kvalifikálni magát erre az világbajnokságról, annak köszönheti, hogy szerepelhet itt, hogy szabadkártyát kapott. Vagyis a 30-32-ik helyet kapta meg, Lengyelországgal és Kínával együtt a mezőnyben. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt van a helye, hiszen vannak tőle gyengébb csapatok is a mezőnyben.

A magyar viszont egyértelműen jobb tőle, és ezt tudtuk a kezdődobás előtt is.

Ám ezt sokáig nem tudta bizonyítani.

A magyar válogatott kezdett és az első támadás után Háfra Noémi lövésével gyorsan meg is szerezte a vezetést. Aztán Bordás Réka, majd megint Háfra és Vámos Petra voltak eredményesek tőlünk. Apró szépséghiba, hogy a szlovákok is góllal fejezték be az első négy támadásukat. Így az 5. perc elején 4-4 volt. Ezt követően jött az első támadás, ami nem végződött góllal, Lukács Viktória lőtt mellé. Mivel a szlovákok tartották magukat a támadás/gól statisztikához ezt követően először vezettek: 4-5.

Klujber Katrin és a szlovák Martina Popovcová kemény összecsapása. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Persze azt ők is tudták, hogy ez nem maradhat így végig. A 6.percben a szlovák csapat sokáig a magyar bajnokságban játszó kézise, Bizik Réka kiejtette a labdát, majd a következő támadás után Bíró Blankának is meglett az első védése. Úgyhogy a 7. percben ő is elkezdte az Eb-t.

A 8. percben az első emberelőnyt is megkaptuk, ennek végén 8-6 lett Márton Gréta góljával. Reméltük, hogy lassan ellép a csapat az ellenfelétől, de erre még egy kicsit várnunk kellett.

A félidő felénél 9-9 volt. Sőt, Szlovákia 10-9-re átvette a vezetést. Nagyon rosszul védekezett a válogatott. Az első félidőben 20 lövésből 16 gólt kapott. Pont ennyit lőtt az első 30 percben, így a szünetben nem volt előnyben. De legalább hátrányban sem. 16-16.

Vámos Petra (b) és Planéta Szimonetta (j) a szlovák Vladimira Bajciovával harcol. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második félidő Bizik Réka találatával kezdődött, vagyis megint Szlovákia vezetett. Ezúttal 17-16-ra, majd 18-17 is volt – oda. Ekkor, vagyis a 33. percben volt utoljára hátrányban Golovin Vlagyimir csapata. Ugyanis jött egy remek négy perc, és

a 17-18-ból 23-18 lett.

Női kézilabdában ez az öt gól olyan lélektani határ, amely meccset dönthet el ezen a szinten. Ezúttal is így történt. A 40. percben 25-20-ra vezetett a magyar csapat, és ekkor érezhető volt, hogy eldőlt a találkozó.

A második félidő elején megnyugodhattak a helyszínen szurkoló magyarok. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sajnos csak ebben a 10 percben jött ki az a különbség, ami egyébként van a két csapat között, mert ezt az ötgólos előnyt csak az 50. percre sikerült hétgólosra duzzasztani, de nem vált nagyobbá a különbség. 32-25 után az utolsó 10 percben ismét felváltva estek a gólok, a vége 35-29 lett.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya első felnőtt vb-meccsén győzelemre vezette csapatát. Fotó: MTI/Illyés TiborEgy pillanatig nem forgott veszélyben ez a győzelem, de figyelmeztető, hogy csak 10 percig volt jobb válogatottunk attól a csapattól, melytől csak egy gyengébbel fog találkozni a torna során.

Ám az a találkozó még messze van. Előtte szombaton Csehország, hétfőn Németország ellen sokkal jobb teljesítmény kell védekezésben, mert várhatóan azon meccsek eredményeit visszük majd magunkkal a legjobb 24 közé. Ahol a hatos csoportban az első két hely valamelyikét kell megszerezni, hogy negyeddöntősök legyenek a lányok. A cél pedig ez!

A nyitótalálkozó után szögezzük le: minden kezdet nehéz, és várjuk a magabiztosabb játékot a folytatásban!

Az eredménnyel semmi gond! 

Az első meccs után győzelmet ünnepelhettek a lányok. Fotó: MTI/Illyés TiborKézilabda-vb, Spanyolország:

 E csoport

December 2, csütörtök:

Németország-Csehország 31-21 (17-10)

Magyarország–Szlovákia 35-29 (16-16)

 

December 4., 20.30: Magyarország–Csehország

December 6., 20.30: Magyarország–Németország

 

Az E és F csoport továbbjutóiból a középdöntőben létrehozandó 3. csoport játéknapjai:

December 8.

December 10.

December 12.

 

Negyeddöntők: december 14. és 15.

Elődöntők: december 17.

Döntő: december 19.

 

A nyitóképen: Háfra Noémi (b) és Planéta Szimonetta (j), valamint a szlovák Barbora Lancz a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának első fordulójában, a Magyarország - Szlovákia mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 2-án.

MTI/Illyés Tibor