Két pontot visz a legjobb 24 közé a magyar női kézilabda-válogatott a vb-n

2021-12-06 22:08:00

Írta: Edvi László
Németország szinte végig vezetve 25-24-re győzte le Magyarországot. Válogatottunk remekül tartotta a lépést, de a sok technikai hiba miatt nem sikerült pontot szerezni. Nincs veszve semmi, de a középdöntőben mind a három mérkőzést meg kell nyerni, vagyis a mumus, Dánia ellen is kell a két pont!

Az első két (győztes) találkozóján nem védekezett jól a magyar válogatott. Most ezzel nem volt gond. Már az elején sem. A 3. perben esett az első gól, a németek szereztek vezetést. 0-2-nél egy hosszú indítás után a magyar válogatott eddig nem remeklő kapusát Bírót fejbe lőtték, ez volt a vb-n a harmadik védése. Hátul relatíve jól kezdtünk, de sokáig gólképtelenek voltak a lányok elől. A 7. percben Márton Gréta szélről szerezte az első gólunkat. Sajnos ezzel csak szépíteni sikerült.

1-2 után aztán kinyíltak a gólcsapok mindkét oldalon.

A 10. percben 5-3-ra vezettek a németek. Ráadásul 3-6-nál Planéta hetesét védte Filter. Golovin kapitány időt kért, és eddig minden mérkőzésen tudott olyat mondani, amit azonnal lehetett hasznosítani a pályán. Most is.

Feljött egygólos hátrányra a csapat. Aztán a 17. percben

Szöllősi-Zácsik Szandra átlövésével először vezetett a magyar válogatott: 8-7. Sajnos mint utólag kiderült: utoljára is.

9-11-nél emberhátrányban Bíró Blanka két bravúrjával tartotta a lépést a csapat. Ideig-percekig. Mert az első félidő utolsó 14 percében nem sikerült gólt szerezni. Vagyis gyakorlatilag a játékrész második felében. Ötlettelen támadások, eladott labdák, még lövésekig sem nagyon sikerült eljutni. Ez azt jelenti, hogy a kilenc gólt a 7. és a 14. perc között szerezte.

A szünetben ötgólos hátrányban volt a válogatott: 9-14. A 12 eladott labda miatt ez nem volt meglepő.

Vámos Petra (k), valamint a német Julia Maidhof (b) és Amelie Berger a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 6-án. Fotó: MTI/Illyés TiborGolovin Vlagyimír, szövetségi kapitány mindig remek szakmai meglátásokat tud megosztani játékosaival, és ők ezt hasznosítják is. Így tett a szünetben is.

A második félidő három magyar góllal kezdődött, és óriási Bíró-bravúrokkal.

A mínusz kettő már nem is volt elkeserítő! Sőt, Háfra Noémi a 39. percben betörésből egygólossá csökkentette a hátrányt, majd Lukács Viktória indításból egyenlített: 16-16.

Ekkor kértek először időt a németek. Ám nem tudtak okos dolgokat kitalálni. Fej-fej mellett haladt a két csapat, de hiába volt erre több lehetősége is, nem tudta átvenni a vezetést a magyar. 10 perccel a vége előtt egy gyönyörűen ellopott labdával Zácsik 22-22-re alakította az állást. A fáradó magyar válogatott remekül küzdött, a mérkőzés elején megsérülő Klujber Katrin 22-23-nál besántikált egy hetesre, és egyenlített.

Bordás Réka (j) és a német Emily Bölk. Küzdelmes, de sportszerű mérkőzés volt. Fotó: MTI/Illyés Tibor A hősies társaság kétszer is emberhátrányba került a hajrában, és ez lett a végzete. A németek megléptek 25-23-ra, és ez ilyenkor már behozhatatlan.  

Az utolsó 10 perc két kiállítása, az első félidő második felének gólcsendje, és a 21 eladott labda alakította ki azt a pici különbséget, mellyel nyert Németország.

Magyarország két pontot visz a középszakaszba, és a további három mérkőzését meg kell nyernie

, hogy bejusson a negyeddöntőbe. Kongó ellen ezt mosolyogva fogja megtenni, Dél-Korea ellen sem lehet gond, csakhogy szerdán Dánia ellen is kötelező a győzelem. Ráadásul a mumusunk könnyed edzőmeccsekkel jutott el idáig, és a fáradt magyar csapatnak még utaznia is kell. Ám ez a szerethető társaság nagyon tud küzdeni Magyarországért.

Háfra Noémi (j) és a német Emily Bölk mosolyog. A mérkőzés végén a német játékosnak lehetett jobb kedve. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az E csoport eredményei:

 

Németország- Csehország 31-21

Magyarország- Szlovákia 35-29

 

Németország- Szlovákia 36-22

Magyarország-Csehország 32-29

 

Csehország-Szlovákia 24-23

Németország-Magyarország 25-24

 

A csoport végeredménye:

1. Németország   6 pont

2. Magyarország  4 pont

3. Csehország      2 pont

4. Szlovákia          0 pont

 

A csoportok első három helyezettjei a legjobb 24 között négy újabb csoportban folytatják a küzdelmeket. Az E és F jelű kvartettből a 3-as középdöntő csoport alakult ki. Ebből a hatcsapatos csoportból az első kettő jut a legjobb nyolc közé, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek az érmekért.

 

A 3-as csoportba hozott eredmények:

 

Németország- Csehország 31-21

Magyarország-Csehország 32-29

Németország-Magyarország 25-24

 

Dél-Korea-Kongó 37-23

Dánia- Kongó 33-18

Dánia-Dél-Korea 35-23

 

A 3-as csoport állása:

 

1. Dánia               4 pont

2. Németország   4 pont

3. Dél-Korea         2 pont

4. Magyarország  2 pont

5. Csehország      0 pont

6. Kongó               0 pont

 

 

A nyitóképen: Golovin Vlagyimír, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

MTI/Illyés Tibor