A helyzet rossz, de nem reménytelen

2021-12-07 01:55:00

Írta: Edvi László
Minden idők legfurcsább kézilabda-világbajnoksága zajlik Spanyolországban. Aki csak a magyarok mérkőzéseit nézi, annak ez eddig fel sem tűnt. Mert a nyolc kvartettből az egyetlen a mienk volt, ahol nem ment át komédiába egy-egy találkozó. Más csoportokban igen vicces dolgok zajlottak eddig.

Hollandia-Puerto Rico 55-15, Svédország-Üzbegisztán 46-15, Hollandia-Üzbegisztán 58-17, Norvégia-Irán 41-9.

Néhány kiragadott eredmény az elmúlt napokból. Ezek nem erőfelmérő bulimeccsek, hanem világbajnoki találkozók, melyek eredményei örökre ott lesznek a sportág történelemkönyvében. Múlt hét szerdán kezdődött a világesemény, de ha a szabályok megengednék, akkor eddig a komolyabb országok egy-egy másodosztályú klubjukkal is képviseltethették volna magukat.

Izgalmas találkozók csak a mi csoportunkban voltak. Másutt össznépi mókázás zajlott.

Szerencsére lassan véget ér az első kör. Amelyből már csak 8 találkozó van hátra. Negyvenet túléltek a sportág kedvelői. 

Ne szépítgessük: borzalmas és fölösleges volt ez a szakasz!

Lehet itt beszélni arról, hogy adjunk esélyt a kisebb nemzeteknek, meg élvezzük különböző kézi-kultúrák összecsapását, de ez butaság. Ahogy a 32 csapat is, különösen az Európán kívülről érkező 16. Aki azt mondja, hogy népszerűsíteni kell a sportot ezekben a térségekben is, az

nézze meg egymás után a Kongó-Tunézia, az Irán-Kazahsztán, és a Puerto Rico-Üzbegisztán meccseket

, és közben nem álljon fel a tv elöl!

És akkor másnap pl. olyan meccseket is nézzen meg, ahol egy komoly válogatott találkozott egy alig létezővel! Norvégia-Kazahsztán, Hollandia-Üzbegisztán, vagy Oroszország-Kamerun.

Ezek a találkozások a magyar női vízilabda-válogatott két évvel ezelőtti Korea elleni (szintén világbajnoki) meccsére emlékezteti az embert. Az 64-0 lett! A mostani kézilabda vb hasonló jellegű kiütései annyiban különböznek a 64-0-ás pólómeccstől, hogy legalább nincsenek életveszélyben a játékosok. Mert a szárazföldön állva csak életben maradnak. Egy Korea szintjén lévő pólócsapatnál valószínűleg a szakvezetés mentőövvel áll a parton, és készenlétben vannak a búvárok és az életmentők is az azonnali újraélesztésre. Kinek jó ez?

Klujber Katrin Németország ellen megsérült, de remélhetően játszhat a folytatásban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az első 40 meccsből egy sem végződött döntetlenül, egygólos különbség is csak a mi csoportunkban volt. A magyar-németen és a cseh-szlovákon. Kétgólos különbség két meccsen jött össze: Argentína-Ausztria 31-29 és Japán- Horvátország 28-26. Ezeken kívül még két-két találkozón fordult elő, hogy az egyik csapat hárommal, illetve néggyel dobjon többet ellenfelénél.

Erre a nyolc meccsre lehetett azt mondani, hogy nem volt osztálykülönbség a pályára lépők között.

Érezték ezt a nemzetközi szövetség vezetői is, mert megpendítették, hogy felül kellene vizsgálni, a 32-es mezőny létjogosultságát. Ezen megállapításhoz azért nem szükséges túl magas polcon lenni a hierarchiában, egy „mezei” kéziszurkoló is pontosan tudta ezt. Legalábbis olyan helyen, ahol komolynak mondható szinten űzik ezt a sportot.

Nem Kamerunról, Iránról, Puerto Ricoról, vagy Paraguayról van szó. Mert kizárt, hogy ezen csapatok (meg még vagy 10-nek a) játékosai élvezték ezeket a megaláztatásokat. Mert jópofa cikkeket lehet írni, meg képeket közölni az iráni kapusról, aki sírva fakadt a meghatottságtól, hogy csak 41 gólt kapott 60 perc alatt, de

ha Norvégia kicsit pörög, akkor 100-at is lőhetett volna neki.

Aztán olyan zöldségekkel szórakoztatja az olvasókat, hogy a világ legjobb kapusa akar lenni.

Hollandia két meccsen dobott 113 gólt. Ha megkérik otthon egy gimnázium leánycsapatát, hogy tagjai vállalják az élő bábuk szerepét, azok ellen sem lőttek volna ennyit a válogatott játékosai.

Bíró Blanka bravúrjaira hatalmas szükség lesz Dánia ellen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Reméljük, hogy inkább előbb, mintsem utóbb bocsánatot kérnek az illetékesek ezért a 32 csapatos dzsemboriért, és örökre elfelejtik ezt. Mert méltatlan a sportághoz. Lehet itt a részvétel nemes eszméjéről beszélni, de arra ott vannak a selejtezők. Majd azt követően az Európán kívüli mindegyik érdeklődő kontinensről jöjjön egy-egy csapat, az érdekesség kedvéért.

Még azt sem lehet mondani, hogy holnaptól, amikor 24 csapatosra „szűkül” a mezőny minden érdekes lesz. Nekünk, magyaroknak viszont biztosan az lesz!

A legizgalmasabb két mérkőzés a mi csoportunkban volt: magyar-német és a cseh-szlovák.

Amikor ez utóbbi két ország még együtt indult az 1. világbajnokságon, akkor aranyérmes lett. Miután a fináléban legyőzte a magyar válogatottat. Most a mieink 10-10 perc jó teljesítménnyel mindkét csapatot megverték. Így a két egykoron együtt nagy sikert elérő hölgyek utódai egymás ellen harcoltak a legjobb 24 közé jutásért.

Nagy csatában, drámai végjátékban Csehország 24-23-ra verte Szlovákiát. Ezzel bejutott a legjobb 24 közé, ahol majd Kongót legyőzve ötödik lehet a hatos csoportban.

Mert szerdától legalább tét lesz. Nekünk biztosan, ugyanis ha kikapnak „lányaink” Dániától, akkor szinte biztos, hogy nem jutnak a legjobb nyolc közé. Nyilván van tőlük jelenleg nyolc jobb válogatott a világon, de a célkitűzés a negyeddöntőben szereplés.

Reméljük a következő napokban nem látunk szomorú magyar játékosokat a lefújás után. Fotó: MTI/Illyés TiborLlíriából Granollersbe kell utazni, majd szerda kora este legalább egy góllal többet dobni, mint Dánia. Nehéz lesz, de nem lehetetlen. Szerencsére a dánok elleni olimpiai döntőre csak mi, szurkolók emlékszünk élénken 2000-ből, a pályára lépő „lányaink” többsége akkor még nemhogy lőni, de gurítani sem tudta a labdát. Van, aki meg sem született. Úgyhogy ők ilyen szempontból tiszta lappal (egyébként pedig két ponttal) indulnak a középszakaszban, és három győzelemmel a legjobb nyolc között lehetnek.

 

A nyitóképen: A magyar csapat a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzés végén a llíriai sportcsarnokban 2021. december 6-án. Németország 25-24-re győzött.

MTI/Illyés Tibor