Megsemmisítő vereség után nem juthat a negyeddöntőbe kézilabda-válogatottunk a vb-n

2021-12-08 21:59:00

Írta: Edvi László
Németország után Dániától is kikapott női kézilabda-válogatottunk. A csapat számára vasárnap véget ér a világbajnokság. Vagyis a célkitűzést, a legjobb nyolc közé jutást nem sikerült teljesíteni.

Kedden véget ért a női kézilabda világbajnokság azon szakasza, melyet teljesen felesleges volt megrendezni. Ezt a szakaszt fejben is le lehetett volna játszani, mert a 48 mérkőzésből 46-on az az eredmény született, amit a papírforma alapján várni lehetett. A két kisebb meglepetés a Szlovénia-Montenegro 28-18 és az Argentína-Ausztria 31-29. Az első szakasz két döntetlenje ahogy mondani szokták „benne volt a pakliban”.  Az Angola-Szlovénia 25-25 gyakorlatilag tét nélküli mérkőzés volt az utolsó fordulóban, míg a Hollandia-Svédország 31-31 előrevetítette, hogy milyen meccsek várnak ránk amikor majd komoly csapatok találkoznak egymással.

Ennek a két gárdának balszerencséje volt a sorsolással, mert a legjobb 24 között kialakítandó hatos csoportjukba (Románia és Kazahsztán mellett) Norvégia érkezik. Mindegyik hatosból csak kettő folytathatja a vb-t.

A többi csoport közül kettő lényegesen kevesebb izgalmakat tartogat. És – legyünk őszinték! - a harmadik, a mienk is.

Az jó ötlet, hogy a legjobb 24-ből nem 16 lesz, hanem rögtön 8. Igaz, ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott számára is már csak két találkozó van hátra a vb-ből. Talán a 24 helyett elég lett volna 16 csapat is a következő körbe, és az színvonalasabbá tette volna a középszakaszt.

Mert így még mindig versenyben van néhány ide nem illő gárda. Puerto Rico 55-127-es, Kazahsztán 66-109-es és Kongó 74-94-es gólkülönbséggel zárt csoportjában (mindegyik nyert egy mérkőzést!), és úgy van ott a világ deklaráltan legjobb 24 válogatottja között, hogy a magyar NBI-ben kizárt, hogy bent tudna maradni. Az is lehet, hogy a magyar klubcsapatok között sem lenne egyik sem a legjobb 24 között. A vb-n ott van. Így leendő ellenfeleik kapnak még egy könnyű találkozót a világeseményen. Lesz válogatott, mely ezt pihenőnapnak tekinti majd, lesz, amely önbizalomnövelőnek a nagy feladatok előtt, és lesz, amelynek arra lesz jó egy ilyen mérkőzés, hogy kellemes emlékkel távozzon a tornáról.

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa ezúttal nem tudott bravúrokat bemutatni. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sajnos a magyar csapatnak is ez utóbbira lesz jó a pénteki, Kongó elleni találkozó. Mert

a lányokra már nem vár feladat a jövő héten induló végjáték során.

Pedig Dánia ellen jól kezdett a csapat, az első 10-12 percben végig vezetett. A szélsők bátran törtek be, gólokat lőttek, és védekezésben is sok hibára kényszerítették játékosaink a dánokat.

7-4-es vezetésnél lehetőség lett volna négygólos vezetést szerezni, de nem sikerült.

Ezzel állt talpra a vb-n eddig még komoly mérkőzést nem játszó Dánia. A félidő felénél már csak 7-6-os volt az előny, a 16. percben 0-0 után először állt azonos gólszám a két csapat neve mögött. A 17-ben először vezetett a dán válogatott. Ahogy Németország ellen most is gólszegényre sikeredett legjobbjainknak az első félidő második fele. A hajrában már ötgólos hátrányba került a csapat: 10-15. Vagyis 7-4 után egy olyan széria következett, amelyet Dánia 11-3-ra nyert. Ekkor már megérintette a kiesés szele a csapatot.

A szünetre 15-11-es dán előnnyel mentek a csapatok.

Vámos Petrának az első félidőben voltak jó megoldásai. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bíró Blanka helyett Szikora Melinda kezdett a kapuban a második játékrész elején. De nem lett jobb a helyzet. A 34. percben már hatgólos hátrányba került a válogatott: 12-18. Rengeteg technikai hibát vétett a csapat, Golovin kapitány hiába cserélgetett folyamatosan,

látszott, hogy Dánia jobb csapat.

A végére szét is esett a magyar válogatott. Tíz perccel a vége előtt kilenc gólos lett a különbség: 16-25. Az 52-ben 10 gólos.

A vége 30-19-es vereség. Ez van! A matematikában különösen erősek tudnak mondani olyan eredményeket a folytatásban, hogy a magyar válogatott ott legyen a legjobb nyolc között. De ezt hagyjuk, mert ehhez Kongónak vernie kellene Németországot, és ha Dánia is legyőzné, akkor esetleg lehetne hármas holtverseny 6-6 pontos csapatok között. Ez úgy is "kijöhet", hogy Csehország és Németország veri Dániát, mi meg 24 góllal Dél-Koreát... 

Úgyhogy ezt felejtsük is el!

A mai vereség után biztos, hogy a magyar válogatott nem juthat be a legjobb nyolc közé, a kiírásnak köszönhetően azzal a kellemetlen tudattal jöhet haza, hogy a legjobb 24 között esett ki.

Ahol Puerto Rico, Kazahsztán és Kongó.

Szöllősi-Zácsik Szandra, a magyar (k), valamint Anne Mette Hansen (b) és Line Haugsted, a dán válogatott játékosa. Legrutinosabb kézisünk sem tudta összefogni a szétesett csapatot. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatottat érintő mérkőzések a vb-n:

 

 E csoport:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország- Szlovákia 35-29

 

Németország- Szlovákia 36-22

Magyarország-Csehország 32-29

 

Csehország-Szlovákia 24-23

Németország- Magyarország 25-24

 

A csoport végeredménye:

1. Németország  6 pont

2. Magyarország 4 pont

3. Csehország      2 pont

4. Szlovákia          0 pont

 

A csoportok első három helyezettjei a legjobb 24 között négy újabb csoportban folytatják a küzdelmeket. Az E és F jelű kvartettből a 3-as középdöntő csoport alakult ki. Ebből a hatcsapatos csoportból az első kettő jut a legjobb nyolc közé, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek az érmekért.

 

A 3-as csoportba hozott eredmények:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország-Csehország 32-29

Németország- Magyarország 25-24

 

Dél-Korea-Kongó 37-23

Dánia- Kongó 33-18

Dánia-Dél-Korea 35-23

 

Szerda:

Dél-Korea- Csehország 32-26

Németország- Kongó 29-18

Dánia-Magyarország  30-19

 

Péntek:

15.30: Dél-Korea-Németország

18.00: Magyarország- Kongó

20.30: Dánia-Csehország

 

Vasárnap:

15.30: Csehország-Kongó

18.00: Magyarország-Dél-Korea

20.30: Németország-Dánia

 

A csoport állása:

1.Dánia                6 pont

2.Németország    6 pont

3. Dél-Korea        4 pont

4. Magyarország  2 pont

5.Csehország       0 pont

6.Kongó                0 pont

 

A nyitóképen: Feszült arccal ülnek a magyar válogatott játékosai a kispadon. MTI/Illyés Tibor