Hősies győzelem: Magyarország – Portugália 31-30!

2022-01-16 18:03:00

Írta: Vámos Tamás
A váratlan, Hollandia elleni vereség (28-31) után a mieinknek mindenképpen győzniük kellett a hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon.

Mindkét válogatott úgy készül, hogy a játékosok az életükért küzdenek majd.

Bízzunk abban, hogy az MVM Dome első magyar sikerét ma este ünnepelhetjük; hiszen, ha nem így történik, minden esélyünk elszáll a továbbjutásra - kövessék élő hírfolyamunkat!

Sajnos a világbajnoki hatodik ellen is úgy kezdünk, mint csütörtökön este, Hollandia ellen... A mérkőzés 3-0-s luzitán vezetéssel és Capdeville-bravúrokkal kezdődik, a magyar válogatott csak öt perc után eredményes először - Máthé Dominik hetesből talál be, közvetlenül ezután Bóka Bendegúz is eredményes, 2-3!  

A szumóbajnok Iturriza faultolja 2 percet érően Lékait, de ez mit sem ér, mert Máthé Domimik túlságosan nagy gólt akar lőni  - oda a helyzet... Nem sokkal állunk jobban 10 perc után, mint Hollandia ellen: 5-3 oda...

Szita Zoltán viszont a legjobbkor szerzi első Eb-gólját, 4-5, a portugálok kapitánya, Paulo Pereira nem is sokat teketóriázik: kikéri első idejét. 

Nem sokat ér, mert a Bánhidi Bencét helyettesítő Topics Petar egyenlít, igaz, rögtön a portugálok is betalálnak 5-6, de Szita újra villan: 6-6!

S az első VAR-ozás: Rodriguez Pedro pörgetése után először vezetünk! 7-6

Kimaradt helyzetek itt, ott, majd a csütörtök óta "kicserélt" Szita Zoltán kettőre növeli az előnyt, igaz erre, Magalhaes rögtön válaszolni tud. 8-7! 

Topics Petar újra megvillan, gól itt, gól ott, és máris 10-8-ra vezetünk!

Újabb gólváltás, ifjabb Rosta Miklós is először talál be az Eb-n, nyilván a korábbi klasszis édesapa is büszke rá!

Közben kapust cserél Portugália, Capdeville le, Gaspar be, ám nem sokkal utána elúszik az előnyünk, már egyenlő az állás (13-13), a magyar szakmai stáb is kikéri első idejét.

Közvetlenül ezután Ancsin Gábor villan, az ellentámadást Mikler Roli hárítja, majd újra a Tatabánya átlövője kísérletezik - ezúttal sikertelenül.

Közben Lékait a kispadon masszírozzák, reméljük, csupán átmeneti a probléma... 

Bodó kapufája után a félidő utolsó támadása az emberelőnyben lévő Portugáliáé, ezúttal Silva eredményes, így a luzitánok vonulnak előnnyel az öltözőbe. 14-15! 

SZÜNET UTÁN

Jól kezdődik a második félidő: a Mikler Roland helyére érkező Székely Márton kétszer bravúrral hárít, majd rögtön Máthé Dominik értékesít egy hetest, és Bóka Bendegúz lő bombagólt: naná, hogy máris vezetünk 16-15 ide!

Szerencsére a szünetben Lékai Máté teljesen meggyógyul, ismét a hátára veszi a csapatot, ezekben a percekben négy (!) gólt is szerez, viszont a portugálok sem nyugszanak, főleg a szélekről eredményesek, de a lényeg, hogy 19-18 ide. Jó lenne már nem csak egy góllal vezetni, de ehhez a védekezést is sürgősen rendbe kell rakni. A kemény faultok például nagyon hiányoznak! Az állás: 22-21!

Lékai Máté ismét vezér volt! Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Meghallgatásra kerül az ima: újabb Székely-bravúrok, Topics ismét eredményes, hosszú idő után újra két góllal vezetünk (23-21), a portugál kispad megint ideges, újra időt kérnek... 

Érdekességképpen: a csereként beálló Székely Márton 42 százalékos hatékonységgal véd!

Sajnos magukra találnak a portugálok: 23-23, de heteshez jutunk, harmadik büntetőjét is magabiztosan értékesíti Máthé Dominik. 24-23!

Hanusz Egon"góljó" faultjánál felrobban a csarnok: újra kettővel vezetünk (25-23), ráadásul Salinas is kiáll! 

Az 50. percben érkezik Ancsin Gábor történelmi találata: a mérkőzés során először vezetünk hárommal, gyerünk! (26-23)

Cserélhetnek kapust a portugálok, Máthé Dominik hetesből nem tud hibázni 28-25!

Ezekben a percekben kicsit statikussá válik a magyar válogatott játéka, nem csoda, hogy mi is időt kérünk.

Duarte sajnos gólt lő, már csak 28-27, persze, hogy az utolsó öt percre Lékai Máté visszatér a pályára.

Sajnos ez hullámvolgy, nem hozunk jó döntéseket, Máthé kihagyja első hetesét, és a labákat is eladjuk.

Szerencsére Székely Mártonnak helyén van  a szíve, de az ellentámadásból csak nem sikerül betalálni...

Szita a legjobbkor lő gólt újra, két perccel a vége előtt 29-28, de hetessel jönnek a portugálok, Mikler sem tud segíteni, újra egyenlő, 29-29. 

Izgalom a tetőfokán: Szita Zoltán hetest harcol ki, emberelőnybe kerülünk, Lékai Máté hetese góóóóól, 30-29 és már egy perc sincs hátra! 

Portugál időkérés, 23 másodperc van hátra...

Salina sajnos belövI, mi kérünk időt, 13 másodpercünk maradt a csodára...

És megvaaaan a katarzis!

A begyakorolt figura után a meccs nyerőembere, Máthé Dominik lő bombagólt, a játékosok és a 20 ezer szurkoló szívdobbanása győzelmet eredményezett: Magyarország - Portugália 31-30! 

Mindez azt jelenti, hogy ha kedd este legyőzzük Izlandot (később kiderül, hárommal kell vernünk a vikingeket a teljes boldogsághoz), biztos a továbbjutás és a magyar válogatott újabb három mérkőzést játszik az MVM Dome-ban 20 ezer fanatikus szurkolója előtt.

Ámen!

Nyitókép: Nem volt egyszerű... Fotó: MTI/Kovács Tamás