Hamilton csapata szerint meglopta őket a FIA, a szurkolók pedig elcsalt vb-címről beszélnek ma is

2022-01-20 12:05:00
Hamilton hallgatása beszédes. Bő egy hónap elteltével sem nyilatkozik a hétszeres brit világbajnok és nem csillapodnak a kedélyek a vesztes Mercedes-csapat háza táján. Sokan úgy vélik, Michael Masi versenyigazgató szinte kiprovokálta Verstappen mindent eldöntő előzését. Hamilton állitólag a a FIA-nál indult Abu-Dzabi futam vizsgálatának eredménye után dönt a folytatásról. Most ki zsarol kit ?

Izgalom vagy botrány?

Egyesek szerint minden idők legizgalmasabb zárófutamát hozta az Abu-Dzabiban rendezett tavalyi nagydíj, mások a valaha volt legbotrányosabb autósport eseményként hivatkoznak ugyanerre a versenyre - írja az M4 Sport a BBC-re hivatkozva.

Hamilton bő egy hónap elteltével sem nyilatkozott semmit, ám a leintést követő rádiózásából tudható, manipulációt emlegetett. A csapata úgy fogalmazott, meglopta őket az FIA,

a szurkolótáborukban pedig sokan meggyőződéssel hiszik, hogy az FIA egyszerűen elcsalta bajnoki finálét, hogy új bajnokot avassanak. 

Most ki zsarol kit? A FIA vagy a Mclaren és a Mercedes-e az erősebb?

Egyesek azt is biztosra veszik, hogy Hamilton a múlt héten megíndított Abu-Dzabit érintő FIA-kivizsgálás eredményétől teszi függővé, hogy marad-e a Forma-1-ben. A Verstappen táborban sokan ezt nyílt zsarolásnak tekintik. 
Szakmai szemmel ugyanakkor Masit egyesek azzal m entegetik, hogy pusztán arról döntött: vajon biztonsági autó mögött érjen-e véget a 2021-es idény, vagy valós versengést engedjen a két bajnokaspiráns között, ami azonban a gumik eltérő állapota miatt mégsem hozhatott fair versenyt. 

A képen: Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője integet, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futamának időmérő edzését a Yas Marina versenypályán 2021. december 11-én. Az idényzáró futamon Verstappen a címvédő és hétszeres vb-győztes brit Lewis Hamiltonnal küzd a világbajnoki címért. MTI/EPA/Ali Haider

A McLaren ügyvezető igazgatója elismerte, lát kifogásolni valót az FIA munkájában, ám a probléma szerinte nem az, hogy a szövetség részrehajló és tudatosan manipulál.

„A személyes véleményem az, hogy nem volt ebben semmi rosszindulat. Azoknak, akik korruptnak vélik a sportágat: nem értek egyet velük! Születhettek volna másfajta döntések is? Igen, talán. De én inkább megvárnám, mivel áll elő az FIA. Nem hiszem, hogy ez rosszindulat volt, és nem gondolnám, hogy korruptak” – elmélkedett Zak Brown.

A teljes cikket itt olvashatja el.


A nyitóképen: A második helyezett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság abu-dzabi futama után a Yas Marina versenypályán 2021. december 12-én. A futamot Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte, és ő lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Hamiltont az utolsó körben megelőzve győzött.MTI/EPA/AP POOL/Kamran Dzsebreili