A csodák megismételhetőek: idén is a Debreceni EAC nyerte a jégkorong Magyar Kupát!

2022-01-23 21:09:00

Írta: Edvi László
2021-ben Debrecen rendezhette a Magyar Kupa négyesdöntőjét. És óriási meglepetéseket arattak a hazaiak. Az elődöntőben a rekordbajnok, Ferencvárost győzték le, majd a fináléban a fehérvári szuperalakulatot. Az osztrák alapú bajnokságban pallérozodó gárda azóta fente a kést, és várta a visszavágás lehetőségét. Hiába!

A jégkorong Magyar Kupa nem a világ leghosszabb sorozata, de így is már hónapokkal ezelőtt elkezdődött.

A selejtezők során a dunaújvárosi Worm Angels és Titánok bizonyult a legjobbnak, így ez a két társaság csatlakozhatott a főtáblán a profikhoz október végén. Mert a kupának az a vonzereje, hogy a legkisebb gárda is találkozhat profikkal.

Itt négy párban feszültek egymásnak a felek, és az FTC-Telekom, az UTE, a MAC-HKB Újbuda és a DVTK Jegesmedvék jutott az négyesdöntő előtti utolsó körbe. Onnan pedig a ferencvárosi és a miskolci csapat mehetett a hétvégi végjátékba, ahová erőnyerőként került a címvédő, DEAC és hokink „zászlóshajója” a fehérvári alakulat.

A fehérvári Erdély Csanád (b) és Colin Shae Jacobs (b2), valamint a debreceni kapus, Hetényi Zoltán a jégkorong Magyar Kupa döntőjében játszott Hydro Fehérvár AV19 - DEAC mérkőzésen a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban 2022. január 23-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az elődöntőben előbb a címvédő verte egy nagyon izgalmas találkozón a DVTK Jegesmedvéket 5-3-ra, majd a két „nagyágyú” találkozóján a Hydro Fehérvár AV 19 5-0-ra ütötte ki az FTC-Telekomot.

Szombaton a két edző így értékelt:

Kevin Constantine (Fehérvár): Az, hogy az első percben meg tudtuk szerezni a vezetést, kulcsfontosságú volt a mai mérkőzésen, ezáltal kicsit nyugodtabban tudtunk játszani. Szerintem szoros meccs volt, a Ferencváros jól játszott. Egymás után két nap játszani eléggé megterhelő, főleg tartani az energiaszintet. Sok játékosunk még mindig gyógyulófélben, sokan még nem száz százalékosak, de összességében jó munkát végeztek ma a srácok, jól tartották magukat.

A debreceni Gőz Balázs (b) és a fehérvári Henrik Johan Nilsson a jégkorong Magyar Kupa döntőjében. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Fodor Szabolcs (Ferencváros): Azt gondolom, hogy minden évben nem lehet csodát csinálni, ez teljesen nyilvánvaló, csodák nem történnek csak úgy a hétköznapokban. Nagyon jól küzdöttünk és játszottunk egy olyan csapat ellen, amely az ICE ligában nagyon előkelő helyen áll. Le a kalappal a srácok előtt, pláne úgy, hogy eléggé hányattatott sorsunk volt az elmúlt időben. Azt ígértük, hogy mindenki kiteszi a szívét-lelkét erre a meccsre, én azt gondolom, ez megtörtént. Nagyon elfáradtunk, reméljük azért holnapra ki tudjuk pihenni magunkat.

A fehérvári Erdély Csanád (j) és a debreceni Vlagyiszlav Kulesov (b) a jégkorong Magyar Kupa döntőjében. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Egy napon belül a csapatoknak másodszor is jégre kellett lépniük. Nyilván ez nem könnyű a mai viszonyok között, de a hokisok nem nyafogó kisfiúk. Mind a bronzéremért, mind a kupáért újra nekifeszültek egymásnak. Előbbit a Ferencváros nyerte 4-3-as diadallal, majd a döntőben robbant a bomba! Megint!

A Debrecen 4-3-ra nyerte a mérkőzést, és megvédte címét!

A fehérvári Henrik Johan Nilsson (b) és a debreceni Sándor Bence (j) a jégkorong Magyar Kupa döntőjében. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

György József (Debrecen) : A tervet sikerült végrehajtanunk, így, hogy a találkozó első felében sikerült gólokat szereznünk, volt esélyünk. Azt kértem a srácoktól, hogy nyugodtan várjuk meg a lehetőségeket. 3-1-el jöttünk ki a 3. harmadra, tudtuk, hogy ránk fognak jönni, kezdtünk fáradni is, utána már szerintem egy csoda volt, hogy egy beleérésből sikerült megint megszereznünk a vezetést és a végén már a másodperceket számoltuk.

Kevin Constantine (Fehérvár): A mérkőzés nagyon szoros volt, az első harmadban sok esélyünk volt gólt szerezni. A Debrecen jól játszott, szép gólokat szerzett, de pár gólja a szerencsén múlott. 53 kapura lövésünk volt, ez a legtöbb, amit a szezonban eddig elértünk, de a kapusuk nagyon jól játszott, nem tudtunk neki gólt lőni. Ilyen a hoki, a nap végén az számít, hogy ki szerzett több gólt. Gratulálok a Debrecennek, jól játszott!

A csodák a jégkorongban úgy tűnik megismételhetők!

 

 

A nyitóképen: a debreceni játékosok gólöröme a jégkorong Magyar Kupa döntőjében játszott Hydro Fehérvár AV19 - DEAC mérkőzésen a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban 2022. január 23-án.

MTI/Vasvári Tamás