Karrierje leghosszabb tiebrékjét nyerte meg Nadal – egy fél órásat

2022-01-23 12:56:00
Írta: Balázs Boldizsár
Őrületes rövidítést nyert meg Rafael Nadal az Ausztrál Open nyolcaddöntőjében. Négy játszmalabda hárítása után a saját maga hetedikjével hozta el a nyolcankét perces (!) nyitószettet; onnantól simán jutott tovább. Közben nyílik az ága, kiesett róla az olimpiai bajnok Alexander Zverev.

A korábbi bajnok Rafael Nadal elleni Ausztrál Open-nyolcaddöntőben mindent egy lapra, az első szettre tett fel a francia Adrian Mannarino, aki az előző körös meccséből négy és fél óra után menekedett ki, ausztrál idő szerint éjjel fél háromkor. Két nappal később tehát sem a teste, sem az idegrendszere nem volt pihent a kiemeletlen, esélytelenebb félnek; az első játszma nélkül minden esélyének elszállta fenyegette.

Nadal ellen persze sokaknak kell egy jó kezdés, hogy egyáltalán tényezők legyenek. Az mégsem fordult még elő a hússzoros Grand Slam-győztes spanyol pályafutásában, hogy kis híján fél órás tiebrék zárjon egy játszmát, mint ma hajnalban. Pedig 368 tiebréken már túl van a legmagasabb szinten.

Nadal végül megnyerte az őrült módon végződő, nyolcvankét perces nyitószettet, majd innentől könnyedén gyalogolt el a 7-6, 6-2, 6-2-es győzelemig.

A keddi negyeddöntőben a kanadai-orosz Denis Shapovalovval találkozik majd, aki a mai nap során búcsúztatta a német-orosz Alexander Zverevet. Az olimpiai bajnok Zverev a tábla felső felének legmagasabban rangsorolt játékosa volt, miután a világelső Novak Djokovicot kitoloncolták Ausztráliából, azonban ma egészen pocsékul játszott. Olyan pocsékul, ahogy az olimpia óta egyszer sem. Fél évente egy ilyen meccs – a Federer-Nadal-Djokovic–triumvirátus aranykorszakán kívül – minden teniszező számára benne van, Zverevet az kell, hogy aggassza, vajon neki miért mindig az év legfontosabb tornáira, a Grand Slamekre esnek a kisiklások.

Innentől az újra tűzbe jövő

Rafael Nadal az Ausztrál Openen legfeljebb egy meccset játszhat majd, ahol nem ő az egyértelmű esélyes.

A döntőt, és azt is csak akkor, ha Danyil Medvegyev ellen. 

Nyitókép: Nadal élete leghosszabb tiebrékjének végén, az idei Ausztrál Openen. Fotó: Paul Crock / AFP