Már megint a svédeknek kedvezett a "végső visszaszámlálás"!

2022-01-25 23:06:00

Írta: Edvi László
Aligha van olyan sportrajongó a Földön, aki ne ismerné Gary Lineker mondását arról, hogy a "végén mindig a németek nyernek". Csodálkozom, hogy ennek a sportágspecifikus változata még nem született meg a kanadai jégkorongozókkal, és a svéd kézisekkel. Amit a sárga-kékek tettek az utolsó öt percben Norvégia ellen, a pozsonyi helyszín zárónapján, arra nincsenek szavak, ilyet csak a svédek tudnak. Ám ők igen gyakran.

A svédeknek nyerniük kellett Norvégia ellen kedden este, különben nem jutnak az elődöntőbe. A norvégoknak a döntetlen is elég lett volna, mert mindketten 2-2- pontot hullajtottak el az út során (illetve a svédek további egyet, de a csehek elleni döntetlen "kiesett") .

Kézilabdában nem lehet döntetlenre játszani, a norvégok alaposan meg is lepték ellenfelüket az első 30 percben.

A norvég Kristian Bjornsen a Svédország-Norvégia mérkőzésen Pozsonyban. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A norvégok végig kontroll alatt tartották a találkozót, és félidőben csak az gondolta, hogy nem ők jutnak a pesti végjátékba, aki még soha nem látta a svéd válogatottat. Pl. a '90-es csehszlovákiai vb-n, a szovjetek elleni döntőben. Akkor kezdődött ez a félelmetes túlélőharc, és azóta rengeteg mérkőzésen bizonyították a svédek, hogy ellenük tényleg 60 perc 00-ig kell harcolni.

A svéd Hampus Wanne (k) és a norvég Kristian Bjornsen (b) a Svédország-Norvégia mérkőzésen Pozsonyban 2022. január 25-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A szünetig a norvégok fiatal kapusa "lehúzta a rolót", majd a második félidő elejére beállt helyette rutinosabb társa (vajon hány edző lépte volna meg ezt?) aki jött, látott, és gyorsan hárított három hetest, meg néhány ziccert. 

A svéd Jim Gottfridsson (j) és a norvég Harald Reinkind a Svédország-Norvégia mérkőzésen Pozsonyban. Fotó: MTI/EPA/Martin Divise

A gólszegény mérkőzés utolsó öt percére úgy fordultak a csapatok háromgólos norvég előnnyel, hogy semmi jel nem utalt a fordításra. A csarnokban szólt a svéd rockegyüttes, a Europe klasszikusa, a Final Countdown, vagyis a Végső visszaszámlálás. Ezzel akart búcsúzni a helyi Dj a távozó svédektől.

Távoztak a svédek, de

nem haza veszik az irányt, hanem Budapestre.

Ilyet csak ők tudnak: mindenki számára világos volt, hogy a záró 300 másodpercben három támadást kell kivédekezniük, és négy támadást góllal befejezni. Nem volt más lehetőség!

Megcsinálták! Egy 21 éves fiatalember hetes góljával nyertek! Aki nem igéret, nem a jövő embere, nem a "kedves ifjú", hanem az, aki megnyeri öregebb társainak a negyeddöntő-értékű találkozót.

A spanyol válogatott játékosai ünnepelnek, miután megnyerték a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Spanyolország-Lengyelország mérkőzést Pozsonyban 2022. január 25-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Svédország másodikként került a pozsonyi csoportból a pénteki elődöntőbe.

Az első elődöntős hely már kora délután eldőlt, és ott is voltak izgalmak. Végül Spanyolország, aki végig vezetett Lengyelország ellen, nyert. Ám az előnye 60 percen keresztül, hol egy, hol két gól volt, és a lengyelek a végén az egyenlítésért támadhattak. Ám a Telekom Veszprém kapusa, Rodrigo Corrales két földöntúli bravúrral megőrizte egygólos előnyét csapatának a végén.

A német válogatott játékosai ünnepelnek, miután megnyerték a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Orosz csapat-Németország mérkőzést Pozsonyban 2022. január 25-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A nap harmadik találkozóján a tét nélkül játszó orosz és német csapat csatázott egy jót a hazautazás előtt. Ennek már nem volt jelentősége, a szerdai, pesti meccseknek viszont óriási lesz. Amit tudunk: Dánia már ott van a legjobb négy között. Mellette Izland vagy Franciaország jut tovább. Ha délután Izland győz Montenegro ellen, akkor az olimpiai bajnok, Franciaországot Dánia kiejtheti. Ha akarja. Mert ebben az esetben Svédországgal játszik, ha viszont "magával viszi" a gallokat, akkor Spanyolországgal. 

Jó lenne, egy kis pókként besurranni a dán taktikai értekezletre, és meghallgatni az ott elhangzottakat! 

Ehelyett csak azt a produkciót látjuk majd, amit a csapatok a pályára visznek szerda este.

 

A pozsonyi középdöntő csoport így zárt:

 

1. Spanyolország        8 pont

2. Svédország             8 pont

3. Norvégia                  6 pont

4. Németország           4 pont

5. Orosz válogatott      3 pont

6. Lengyelország          1 pont

 

A nyitóképen: a svéd Jim Gottfridsson (k) és a norvég Sander Sagosen (b) a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Svédország-Norvégia mérkőzésen Pozsonyban 2022. január 25-én.

MTI/EPA/Martin Divisek