Valter Attilával és Dina Mártonnal is lehet tekerni és fotózkodni a Rózsaszín fények éjszakáján a Hősök terén

2022-01-26 02:27:00
Írta: Bánfalvi Szabolcs
Száz nap múlva, május 6-án Magyarországról rajtol a 2022-es Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny. Ennek okán január 26-án a Hősök terén rendezik meg a Rózsaszín fények éjszakája elnevezésű rendezvényt 100 spinning biciklivel és hazánk két kiváló kerékpárversenyzőjével, Valter Attilával és Dina Mártonnal.

Mint arról beszámoltunk, a 2022-es Giro d’Italiát május 6. és 26. között tartják meg, és pontosan 100 nap múlva Budapestről rajtol a viadal a világ legjobb kerékpárosaival. Sorrendben ez lesz a tizennegyedik olyan alkalom az Olasz körverseny történetében, amikor külföldről indul a Nagy Rajt, azaz a Grande Partenza.

Ebből adódóan január 26-án, 100 nappal a rajt előtt rendezik meg a Hősök terén a Rózsaszín fények éjszakája elnevezésű eseményt, ahol 100 spinning biciklivel, forró teával és lélegzetelállító látvánnyal várják az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vesz hazánk két nagyszerű kerékpárversenyzője, Valter Attila és Dina Márton.

A két kiváló sportolóval együtt lehet tekerni és fotózkodni, valamint az eredeti Giro-trófea is a helyszínen lesz, így a kupával is lehet fotókat készíteni.

Ezen a napon rózsaszínbe borul a Hősök tere, és a szervezők mindent megtesznek, hogy a résztvevők átéljék a Giro d’Italia élményét. Az eseményen való részvétel ingyenes.

Rózsaszín fények éjszakája Valter Attilával és Dina Mártonnal. Giro Hungary 2022 Facebook-oldala

További információk találhatók a Giro Hungary 2022 Facebook-oldalán.

A program menete:

17.00–17.50: bejelentkezés a spinning órára

18.00–19.00: zenés spinning és konga show

18.30: kerékpáros flashmob – kerékpárok közös égbe emelése

Mint írtuk, Magyarország eredetileg 2020-ban rendezhette volna meg a Giro d'Italia Nagy Rajtját és az első három szakaszát. A kiemelkedő sportesemény azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, míg 2021-ben a járványhelyzet bizonytalansága miatt mind a 21 szakaszt – több mint 3400 kilométert – Olaszországban bonyolították le.

Valter Attila a tavalyi Giro d’Italián a negyedik szakaszon a hatodik lett, akkor ezzel átvette a vezetést a 25 év alattiak között, így öt napon keresztül viselhette az ezért járó fehér trikót. Majd az összetett versenyben is az élre ugrott, emiatt három napon át hordhatta az éllovasnak járó rózsaszín trikót. Sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen előtte egy magyar sem vehette fel a fehér és a rózsaszín trikót.

Valter Attila országúti kerékpáros a Giro d'Italia országúti kerékpárverseny magyarországi Nagy Rajtjának és a viadal első három szakaszának budapesti ismertetőjén 2021. november 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Három magyarországi szakasszal kezdődik a 105. Giro d’Italia, így 2022. május 6. és 9. között hazánk ad otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének.

A 2022-es Giro d’Italia első három, magyarországi szakasza:

1. szakasz: Budapest–Visegrád, 195 km hosszú táv (május 6., péntek)

Ezt a szakaszt 900 méter szintkülönbség jellemzi. Az emelkedőkkel tarkított szakasz a csodálatos Dunakanyarban ér véget. Az útvonal Székesfehérváron és Esztergomon halad keresztül, majd a versenyzők a Duna-partot elhagyva érkeznek a Fellegvárhoz. Visegrád központjától körülbelül 5 kilométert kerékpároznak majd átlagosan 5%-os emelkedőn, hogy a hegy tetején a Királyi Palotánál érjenek célba. Itt kerül sor az eredményhirdetésre és 2022-ben első alkalommal a rózsaszín trikó átadására.

2. szakasz: Budapest–Budapest, 9.2 km hosszú táv, egyéni időfutam (május 7., szombat)

Erre az etapra 150 méter szintkülönbség jellemző. Az egyéni időfutam a Hősök terétől kezdődik, majd a kerékpárosok az Andrássy út és a Nyugati tér érintésével a Duna felé indulnak el. Sok csavar jellemzi majd az útvonalat, mielőtt a folyó partját elérik a versenyzők. Elhaladnak a Parlament épülete előtt, illetve a Margit-hídon átkelve a budai oldalon folytatják a viadalt. A Budai Várhoz érkezve 150 méter szintkülönbséggel, egy rövid szakaszon több mint 10%-os emelkedővel és macskaköves szakasszal is meg kell küzdenie a sportolóknak. A befutóra és a díjátadóra a Szentháromság téren, a Mátyás Templomnál kerül sor.

3. szakasz: Kaposvár–Balatonfüred, 201 km hosszú táv (május 8., vasárnap)

Ezen az etapon 890 méter szintkülönbséggel kell megbírkózniuk a versenyzőknek. A harmadik, leghosszabb szakaszra Magyarország kiemelkedő turisztikai célállomásán, a balatoni térségben kerül sor. A környék szépségeinek szentelt szakasz Kaposvárról indul, és a szakasz során a versenyzők kisebb emelkedőkön, Hévíz termálvizes tavának érintésével érik el a Balatont. Az etap során Nagykanizsán és Badacsonyban lesz egy-egy részhajrá. Az utolsó 50 kilométer a Balaton északi partján halad, majd a Tihanyi Apátság lábánál hegyi hajrá következik, aztán várhatóan mezőnyhajrával érkeznek a versenyzők Balatonfüred főútján a célba. Ez egy gyors szakasz lesz, a sprinterek küzdőtere lesz ez.

 

Nyitókép: Giro Hungary 2022 Facebook-oldala