Szabics Imre: Hozzászoktam már ahhoz, hogy egész életemben nyomás alatt kell teljesítenem!

2022-02-08 22:46:00

Írta: Vámos Tamás
Kedden két mérkőzést játszottak a Magyar Kupában. Újpesten a Kisvárda elleni győzelem többet érhet a továbbjutásnál is, míg a MOL Fehérvár Szegeden hozta a kötelezőt.

Az Újpest és a Kisvárda alaposan megismerheti egymást a héten, hiszen a Magyar Kupa-találkozó után pénteken bajnoki mérkőzésen is összecsapnak.

Az Újpest gyászos szereplés ellenére – a lilák december 12-én, az őszi, utolsó előtti fordulóban szereztek pontokat és gólokat az NB I-ben, azóta három egymást követő meccsen (a ZTE, az Újpest és a Gyirmót ellen) maradtak eredménytelenek – a hazai B-közép reménykedve várta a találkozót, a Kisvárda kapcsán pedig csak az volt a kérdés: a remek bajnoki szereplés mellett mennyire veszik komolyan a kupaszereplést?

Nos, az első félidő unalmas, eseménytelen perceket hozott, abszolút érezni lehetett, hogy az Újpest azért is játszik óvatosan, mert a játékosok nem akartak hibázni. Ennek ellenére a hazaiak görög légiósa, Jorgosz Kutrumbisz lukra futott, óriási hibáját azonban nem használta ki Jarosláv Navratíl.

Sokkal többet nem is lehet nagyon elmondani az első játékrészről, a második azonban egyből egy nagy helyzettel kezdődött: Branko Pauljevics emelése éppen hogy elkerülte az NB I-es rutinnal nem rendelkező ukrán, fiatalember, Mihajlo Hotra kapuját.

Ezt követően egyre jobban fölénybe kerültek a vendégek, előbb Filip Pajovicsnak kellett egy fejest védenie, majd egy bátor kijövetel után kétszer is bravúrral hárítania Driton Camaj elől. A várdaiak montenegrói légiósa a következő alkalommal már nem hibázott: Andrei Peteleu pontos beadásét vágta a léc alá. (Több mint érdekes, hogy

a vendégek sportigazgatója, Révész Attila a mérkőzés utáni értékelésében éppen a gólszerző Camajjal volt a legelégedetlenebb,

mondván a gólján kívül rendre nem jó megoldásokat választott, rendre túlbonyolította a helyzeteket. A szakember hozzátette: „Nem elég saját magát szórakoztatni, a tizenhatoson belül rendre jó döntéseket kell hozni”)

A lilák szurkolótábora érthetően elégedetlenkedni kezdett, hiszen a sorozatos sikertelenséget már nehezen viselik el, de Milos Kruscsics gyorsan előkapta a paklijából a nyerőkártyát, ugyanis az érthetetlenül sok lehetőséget kapó kameruni légiós, a jó nevű Abdoulaye Yahaya helyett Simon Krisztián kapott lehetőséget.

S a jó öreg harcos (bár még mindig csak 30 éves) tudta a kötelezettségét: második labdaérintéséből gólt szerzett, Beridze passzát rúgta a jobb sarokba, nem csoda, hogy a hazai B-közép egyből skandálni kezdte a közönségkedvenc nevét. S a meccs végére jött a slusszpoén: a hosszabbítás harmadik percében egy 22 méteres szabadrúgást a csapatkapitányi karszalagot viselő (…) Csongvai Áron védhetetlen bombagólt ragasztott a kisvárdai kapu jobb felső sarkába. S még mondja valaki, hogy nem hasznos, ha egy futballista jelentős futsalmúlttal is rendelkezik…

Ahogy azt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Milos Kruscsics is elmondta, ez a győzelem sokkal többet jelentett egy egyszerű sikernél, hiszen a játékosai tapasztalhatták: bármelyik riválist le tudják győzni, így kellő önbizalommal várhatják a következő bajnokit. Amelyen történetesen újra a Kisvárdával játszanak – ismét a Megyeri úton…

Simon Krisztián (középen) újra az egyik nyerőember volt! Fotó: ujpestfc.hu

A Szeged-Csanád – MOL Fehérvár találkozó több szempontból is pikáns volt: Szabics Imre ugyanis szűkebb pátriájába látogatott haza, másrészt a szurkolók arra is kíváncsiak lehettek: a vártnál jóval gyengébb bajnoki rajt után – Negóék a Puskás Akadémia és a Debrecen ellen is vereséget szenvedtek (utóbbi csúfság ráadásul hazai környezetben esett meg).

Aztán hamar kiderült: a vendégek továbbjutása nem forog majd veszélyben, ugyanis a meccs elejétől kezdve a Vidi játékosai domináltak, és két látványos gólt szereztek: a 14. percben Alef előreívelését Loic Nego vágta kapásból a szegedi kapuba, majd Ivan Petrjak tekert okosan a hosszú sarokba. Innentől kezdve rutinból hozta le a meccset az élvonalbeli csapat, Dragan Vukmir együttesének csupán felvillanásai voltak,

a kegyelemdöfés a harmadik Vidi-találat volt:

Dárdai Palkó beadása Kővári lábáról pattant a kapuba.

Innentől kezdve már csak formaság a találkozó utolsó, bő félórája, hiszen a másodosztályú együttes beletörődött a megváltoztathatatlanba: nem ők jutottak a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé.

Az utóbbi időben Szabics Imre rendre olyan nyilatkozatokat tett a sikertelen mérkőzések után, amelyre a közvélemény felkaphatta a fejét. A Puskás Akadémia ellen csak ő nem hallotta, hogy a fehérvári szurkolótábor a távozását követelte, míg közvetlenül a Debrecen elleni vereség után azt találta mondani: fogalma sincs, hogyan kaptak ki a mérkőzésen.

Különösen érdekes, hogy vajon egy szép győzelem után miként nyilvánul meg?     

„Gratulálok a játékosoknak, nagyon meggyőzően futballoztak, csak úgy, mint a Debrecen ellen, azzal a különbséggel, hogy most jöttek a gólok is. Lehetett volna ez nagyobb arányú győzelem is, de nem lehetünk elégedetlenek, hiszen magabiztos győzelmet arattunk.

Arra a felvetésre, miszerint őérte is játszottak a fehérvári játékosok, és mennyire érezte a nyomást, hiszen egy újabb kudarc könnyen az állásába is kerülhetett volna, Szabics őszintén így felelt:

„Én kifejezetten szeretem a nyomást, hiszen ez azt jelenti, hogy bíznak bennem, másrészt volt időm hozzászokni ehhez, hiszen egész életemben, játékosként is nyomás alatt kellett jól teljesítenem”

Nyitókép Szabics Imre megtalálta a helyes irányt? Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)