Az orosz csapat is tapsolt, mikor az ukránok nem álltak ki ellenük vívni – videó

2022-03-01 20:02:00
Írta: Balázs Boldizsár
A hétvégi kairói vívó Világkupa csapatversenyében Ukrajna összekerült a világklasszis orosz tőrválogatottal. Az ukránok kapitánya szolidan, röviden megmagyarázta döntésüket, miszerint nem állnak ki ellenük. Kulturált visszalépésüket nem csak a nézőtérről egyöntetűen, de az orosz csapatból is taps fogadta.

A sportvilág sem maradhat érintetlen Vlagyimir Putyin a testvérnép Ukrajna elleni háborújától. De míg a fociban, a Forma-1-ben, szimbolikus ügyek sorában a visszalépések elsősorban politikai megfontoláson múlnak, addig a küzdősportokban gyakorlatilag kötelezőek. Ezeknek ugyanis az éthosza megköveteli, hogy a felek csak az adott sportághoz minimálisan szükséges mértékben kívánjanak egymásnak ártani – ami nyilvánvalóan lehetetlen miközben a szülőföldedet bombázzák.

Ígyhát nem meglepetés, hogy a küzdősportban adandó első alkalommal az ukránok nem álltak ki az oroszok ellen. Az eset a férfi tőrvívók hétvégi, kairói Világkupáján történt, a csapatversenyen. A pástra kiálló, összekapaszkodó ukránok szövetségi edzője röviden ismertette, hogy jelen helyzetben képtelenség számukra az oroszok ellen vívni, visszalépnek, majd a csapat levonult a küzdőtérről. Hangos taps közepette, s nem csak a közönség részéről: a világklasszisokkal felálló oroszok közül is volt, aki csatlakozott.

Az orosz csapat ezzel továbbjutott, később a döntőben kapott ki attól az amerikai csapattól, amely a tokiói olimpián, fő esélyesként éppen az oroszok bravúrgyőzelme miatt nem vívhatott döntőt.

Megjegyzendő, hogy az egyéni küzdelmek során az egyik selejtezőcsoportban összekerült egy ukrán és egy orosz vívó. Itt a verseny jegyzőkönyve szerint az orosz nyert. Hogy 5-0-ra, az gyanút ébreszt: az ukrán könnyen lehet, hogy nem állt ki erre az asszóra. Vagy pedig egy-az-egy-ellen el tudott vonatkoztatni a háttértől két nappal korábban, amikor a háború még alig kezdődött, durvult el. 

Mivel a Nemzetközi Vívószövetség elnöke az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Aliser Uszmanov, a mai napig úgy tűnt, ebben a sportágban az oroszok el tudnak majd indulni a szezon versenyein. A milliárdos friss bejelentése alapján azonban gyorsan hatnak a szankciók: Uszmanov felfüggeszti az elnöki hivatalából következő feladatainak végzését.

A nemzetközi vívóvilág következő versenye a most hétvégén rendezendő, kiemelt ponterősségű párbajtőr Grand Prix lesz: Budapesten, az olimpiai ezüstérmes, uralkodó világbajnok Siklósi Gergővel. 
A vasárnapi nap – a férfi és a női főtábla, elődöntők, döntő – díjmentesen látogatható a BOK csarnokban.

Nyitókép: twitter/@LiaCapizzi