Szilágyi Áron az adható legmagasabb állami kitüntetést kapta

2022-03-15 09:18:00
Áder János leköszönő köztársasági elnök polgári tagozatban a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki a háromszoros olimpiai bajnok vívót.

A magyar állampolgárnak adható legmagasabb állami kitüntetését vette át a március 15-i állami ünnepségen Szilágyi Áron, aki Tokióban elért történelmi sikerével, a zsinórban nyert három olimpiai bajnoki címével minden idők legnagyobb vívói és magyar sportolói közé emelkedett.

Ő az első nagykereszttel díjazott sportember, aki az aktív pályafutása során (hétvégén Budapesten, a BOK-csarnokban vív Világkupán; a belépés ingyenes), tehát kizárólag példátlan sporteredményeivel érdemelte ki az elismérést. Egy újabb jel arra, hogy vélhetőleg ő a legnagyobb magyar sportoló valaha – a Mandiner olimpiai print lapszáma is emellett érvelt.

A sportolók közül a pekingi téli olimpián főszerepet játszó Liu-testvérek, Shaolin Sándor és Shaoang középkereszttel került kitüntetésre. Az olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolya-vegyesváltó többi tagja, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Krueger John-Henry a polgári tagozat okleveles kitüntetésében részesült.

Nyitókép: a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron a Magyar Érdemrend nagykeresztjével. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd