Nemrég még a pincében vacogott, most világbajnoki aranyat nyert az ukrán magasugrónő

2022-03-20 11:39:00
Írta: Balázs Boldizsár
A háborús agresszió alatt álló Ukrajnából kijutva nyerte meg Jaroszlava Mahucsik a női magasugrást a belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon.

Jaroszlava Mahucsik, a világ legígéretesebb magasugrótehetsége, nem a hírekből értesült Vlagyimir Putyin háborújáról. A szomszéd város bombázására riadt február 24. hajnalban. Szüleivel azonnal a pincéjükbe siettek, ahonnan a következő három nap során nem is nagyon mozdulhattak ki.

Edzésről szó sem lehetett. Abban a húsz éves korban, amikor a test issza magába az ingereket. Amikor minden edzett fél óra egyre pontosodó helyreigazításokat jelent az anatómiai fejlődés utolsó szakaszában járó izomzatnak, idegrendszernek.

Ezek a kimaradó hetek hosszútávon akár egy világcsúcsába is kerülhetnek a leglégiesebb női sportszámnak, a magasugrásnak, ha olyan szintű tehetséget érnek, mint Mahucsik,

aki tekintélyes részét tartja a korosztályos világcsúcsoknak.

Élete első jelentős címébe nem került. Ukrajnából – megfelelő lelkierővel elképzelhető veszedelmek árán – kijutva a Belgrádban rendezett fedett pályás világbajnokság elsőszámú esélyese volt az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes Mahucsik. Főképp azért, mert a szám uralkodó olimpiai és világbajnoka, az elmúlt évek egyeduralkodója, Marija Laszickene az orosz hadsereg tisztje. Címvédésről szó sem lehetett hát, a világ második legjobbjának pedig felnőttkorba lépte óta az ukrán csodatehetséget tekintjük.

A Laszickene távollétében vártnál nehezebben alakult a verseny Mahucsiknak. Előzetesen akár egy két méter alatti győztes ugrás sem volt kizárható, ehhez képest a két méteres magasságon az utolsó kísérletével kellett megmentenie a versenyt, hogy aztán lendületből átvigye a 2,02-t is, az egykori U20-as világcsúcsát. Ide riválisai már nem tudták követni; egy honvédő háborúba kényszerített országnak nyert világbajnoki címet.

Ennél többet törékeny testtel, ilyen ritka, istenadta tehetséggel született húsz éves nőknek véleményem szerint nem volna szabad adnia próbálni. Ám mint ahogy ezzel sokan nem értenek egyet, nyilván neki is mélyreható dilemma volt, ne maradjon-e inkább otthon, hogy az életével vagy halálával szolgáljon.

Ocsmány dilemma. Egy ocsmány világ bűne, hogy ilyenbe rángatják le azt, aki éteri lebegésre is képes.

A (fedett pályás) világbajnoki címet érő ugrás. Fotó: Kempinaire Stéphane / KMSP via AFP

És bárki mást is.

Nyitókép: A belgrádi fedett pályás világbajnok magasugrónő: Jaroszlava Mahucsik. Fotó: Andrej Isakovic / AFP