Az SC Csíkszereda győzelmével ért véget az Erste Liga

2022-04-10 18:38:00

Írta: Edvi László
Az előzetes várakozásoknak megfelelően az erdélyi csapat négyszer legyőzte az Erste Liga döntőjében a Ferencvárost. Pedig az első mérkőzést Csíkszeredában nyerte a budapesti gárda 5-1-re, de másnap a hazai csapat 3-2-re győzött, így 1-1-el jöhettek a felek a Tüskecsarnokba. Itt előbb 5-1-re, majd 4-2-re diadalmaskodtak a vendégek, így otthon a kupagyőzelemért léptek jégre szombaton. Nem is hibáztak, így megvédték címüket a magyar-román közös bajnokságban.

Csíkszeredában kitört a szombat esti láz! Már a nap során minden helyi lakos biztos volt abban, hogy nagy ünnep lesz este a Vákár Lajos Műjégpályán. Ám a székelyek is csak akkor isznak a medve bőrére, ha már az kiterítve hever. Mert tudják és hirdetik, hogy a medve nem játék. Ennek megfelelően addig nem ünnepeltek, amíg nem szólalt meg a duda a döntősorozat ötödik találkozójának végén.

Az SC Csíkszereda játékosai ünnepelnek, miután a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén 5-3-ra győztek az FTC-Telekom ellen. Fotó: MTI/Veres Nándor

Mielőtt rátérünk az utolsó dudaszó előtti két órára, kerüljön szóba az azt megelőző majdnem hét hónap. Tavaly szeptember 17-én kezdődött az összesen 276 mérkőzésből álló sorozat. Az alapszakaszban 220 találkozót vívtak a csapatok, ez február 19-én ért véget. A 11. helyen végző gárda, a magyar hoki történetében időként főszerepet játszó Dunaújvárosi Acélbikák csapata itt intett búcsút ennek a bajnokságnak.

A 10. székesfehérvári Titánok a Debreceni EAC, a 9. UNI Győr ETO HC a DVTK Jegesmedvék elleni ún. minirájátszás után fejezte be a szezont.

Maradtak nyolcan, és a negyeddöntők során az alapszakasz három legjobbja választhatott ellenfelet magának. Az elődöntőkért vívott párharcok közül háromban a papírforma érvényesült. Amit az alapszakasz is sugallt. A legjobbnak tűnő csapat,

a Csíkszereda az 5. MAC HKB Újbudát 4-1-re verte

, az alapszakasz másodikja, az FTC-Telekom ugyanilyen arányban a DVTK Jegesmedvéket. A negyedik Gyergyói HK viszont még meccset sem veszített a Brasov Wolves ellen. A negyedik párharc lett a legizgalmasabb, de ezt így is várta mindenki. Az alapszakaszban a Ferencvárossal azonos pontszámmal végző UTE a Magyar Kupa győztesével ( a döntőben a „nagy” Volánt is megverő) Debreceni EAC-cal találkozott.

Az újpestiek az alapszakaszban 28 ponttal előzték meg a keleti csapatot

, de ennek itt már semmi jelentősége nem volt. A két hosszabbításos meccset is hozó szériában az lett a döntő, hogy a DEAC egyszer győzött Újpesten, míg a többi öt meccsen az otthon játszó gárda diadalmaskodott. Így nyerte a párharcot 4-2-re a szezon közben edzőt váltó csapat.

Farkas Tamás, a Csíkszereda (b) és Kóger Dániel, a Ferencváros játékosa a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén, az SC Csíkszereda - FTC-Telekom összecsapáson. Fotó: MTI/Veres Nándor

A Debrecen az elődöntőben már kénytelen volt fejet hajtani a Csíkszereda előtt, ám egy meccset tudott nyerni a későbbi győztes ellen. A másik ágon sajnos nem alakult ki igazi csata, mert csak két olyan találkozó volt, melyen a csapatok megközelítőleg a legjobbjaikat tudták jégre küldeni. Az egyiket a FTC, a másikat a Gyergyó nyerte, majd a harmadik meccsre gyakorlatilag „elfogyott” az erdélyi gárda. A továbbiakra pedig ténylegesen, így fel kellett adnia a párharcot.

Hegyi Ádám, a Ferencváros (b) és Adorján Attila, a Csíkszereda játékosa a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén. Fotó: MTI/Veres Nándor

Így érkezett el a mezőny a döntőhez. Itt az első meccset a Ferencváros megnyerte Erdélyben, egy olyan találkozón, melyen a hazai játékos, Salló Alpár súlyosan (sőt, sajnos életveszélyesen!) megsérült. A Csík csak a második meccsre tért magához a sokkból, de ezt követően fokozatosan felőrölte a Ferencvárost. Mindkét budapesti meccsen nyert, és érezhető volt, hogy az ötödik találkozón, Erdélyben véget ér a széria.

Tóth Gergő, az ezüstérmes Ferencváros játékosa a jégkorong Erste Liga döntőjének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Veres Nándor

Az ötödik, szombati mérkőzés a várakozásoknak megfelelően aztán simán is alakult. Már a második percben vezetett az ünneplésre vágyó erdélyi alakulat, Szkacsov góljával. Majd a harmad vége előtt Részegh Tamás megduplázta ezt az előnyt.

A második játékrészben újabb Skacsov-találat érkezett, majd a záróharmad eleje már igazi hazai örömhokit hozott. Stach és Sofron István góljaival 10 perccel a vége előtt már 5-0 is volt. A már gyakorlatilag ünneplő csíkiek ellen a pestiek még szépítettek, de egy pillanatig sem tűnt úgy, hogy vissza tudják hozni az előbbieket még egy meccsre Magyarországra.

Sofron István, az SC Csíkszereda játékosa bajnoki aranyérmét mutatja, karján kislánya. Fotó: MTI/Veres Nándor

Az erdélyiek magabiztosan megvédték a címüket.

Az Erste Liga végeredménye:

1. SC Csíkszereda

2. FTC-Telekom

3. Gyergyói HK

4. Debreceni EAC

5. UTE

6. MAC HKB Újbuda

7. Brasov Wolves

8. DVTK Jegesmedvék

9. UNI Győr ETO HC

10. Titánok

11. Dunaújvárosi Acélbikák

 

 

A nyitóképen: a bajnok SC Csíkszereda jégkorongcsapata az eredményhirdetés után a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán 2022. április 9-én. A csíkszeredai csapat a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén 5-3-ra győzött a magyar bajnok FTC-Telekom ellen és ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot.

MTI/Veres Nándor