A magyar női és férfi vízilabda-válogatott komoly rangadókat játszik már a csoportkörben a hazai vizes világbajnokságon

2022-04-13 00:41:00
Írta: Bánfalvi Szabolcs
Kedden Budapesten megtartották a 2022-es vizes világbajnokság vízilabdatornáinak sorsolását. A magyar női csapat Kanadával, Olaszországgal és Kolumbiával, míg a férfiválogatottunk Montenegróval, Brazíliával és Georgiával került egy csoportba.

A 2022-es vizes világbajnokságot június 18. és július 3. között Magyarországon rendezik meg a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) és a Magyar Úszószövetség szervezésében. Négy város ad otthont a sporteseménynek: Budapest, Debrecen, Sopron és Szeged.

Kedden zajlott le a vízilabdatorna sorsolása Budapesten, az M4 Sport stúdiójában.

NŐI VÍZILABDATORNA

Először a női torna csoportbeosztását sorsolták ki. Előzetesen a 16 résztvevő csapatot négy kalapba sorolták.

Íme a kalapbeosztás:

1. kalap: Egyesült Államok, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Ausztrália

2. kalap: Hollandia, Kanada, Brazília, Görögország

3. kalap: Argentína, Olaszország, Franciaország, Új-Zéland

4. kalap: Kazahsztán, Kolumbia, Thaiföld, Dél-Afrika

A kolumbiai, a thaiföldi és az argentin női válogatott először szerepel világbajnokságon.

Az orosz-ukrán háború miatt Oroszországot kizárták a világbajnokságról,

helyére Japán lépett, ám a japánok visszaléptek, így helyettük Thaiföld indulhat a vb-n. Kolumbia pedig szabad kártyával jutott ki a tornára.

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, Vámos Márton, illetve az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszónk, Milák Kristóf segédkezett a sorsolásban. A 16 nemzeti együttest négy csoportba osztották be a sorsolás során.

A női vízilabdatorna csoportjai a 2022-es vizes világbajnokságon. Fotó: FINA

A hivatalos szabályok szerint elsőként a házigazda Magyarországot sorolták be az A-csoportba. Ezután húzták ki a további 15 alakulatot.

A mieink a legnehezebb kvartettbe kerültek, mivel Bíró Attila válogatottja a második kalap egyik legjobbját, Kanadát, valamint a harmadik kalapból magasan a legerősebb gárdát, Olaszországot kapta ellenfélül,

emellett még az újonc Kolumbia került ebbe a négyesbe.

A csoportelső automatikusan bejut a negyeddöntőbe, míg a második és harmadik helyezett együttesre plusz egy forduló vár, ahol meccselnie kell majd a legjobb nyolc közé kerülésért. Az A jelű négyesben rendkívül kiélezett csata várható az első helyért és a végső sorrendért. A 2017-es hazai rendezésű vb-n épp Kanada ellen kaptunk ki a negyeddöntőben, míg az olaszokkal is több szoros mérkőzést vívtunk a nemzetközi viadalokon. A taljánok a hatodik helyen végeztek a legutóbbi világbajnokságon.

A sorsolás során kialakult a másik három csoport is a nőknél. Íme a női vízilabdatorna csoportbeosztása:

A-csoport (Budapest, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda): Olaszország, MAGYARORSZÁG, Kanada, Kolumbia

B-csoport (Debrecen, Debreceni Sportuszoda): Egyesült Államok, Hollandia, Dél-Afrika, Argentína

C-csoport (Sopron, Lővér Uszoda): Brazília, Kazahsztán, Új-Zéland, Ausztrália

D-csoport (Szeged, Tiszavirág Sportuszoda): Thaiföld, Franciaország, Görögország, Spanyolország

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (középen) a női vízilabda világliga európai selejtezőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a budapesti Tüskeuszodában 2022. február 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 „A legfontosabb, hogy a korábbi évek jó teljesítményének hála ott voltunk ezúttal is az első kalapban. Az a célunk, hogy ez a jövőben is így maradjon, ergo ott legyünk a világ legjobb négy csapata között. A sorsolásról annyit, hogy kiderült, Vámos Marcinak sokkal jobb a bal keze a vízben, mint a sorsoláskor...

Ugyanakkor azért örülök, hogy Olaszország és Kanada révén olyan meccsek várnak ránk a csoportban, amelyekkel fel tudjuk magunkat építeni a fontosabb második hétre.

Egy biztos, a csoportunkból harmadik helyen továbbjutójával nem szívesen játszik majd senki sem” – értékelt Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Vízilabda Szövetség honlapján.

Leimeter Dóra (középen, 9) és Neszmély Boglárka (jobbra, 13), valamint a holland Iris Wolves (balra) a női vízilabda világliga európai selejtezőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a budapesti Tüskeuszodában 2022. február 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A férfi vízilabdatorna sorsolásán segédkező olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott vízilabdázó, Leimeter Dóra is értékelte a nők csoportbeosztását még a férfitorna sorsolása előtt az M4 Sport stúdiójában.

„Elképesztő volt itthon játszani a 2020-as Európa-bajnokságon hazai közönség előtt. Mindig nagy érdem és megtiszteltetés magyar emberek előtt játszani, szerencsére imádják a vízilabdát idehaza. Bízom benne, hogy most is nagyon sok szurkoló lesz majd a lelátókon.

Fantasztikus lesz a nyári világbajnokság. Remélem, hogy a drukkerek támogatásával akár aranyérmet is tudunk szerezni majd.

A magyar női válogatott nem fejezte be a 2017-es hazai rendezésű vizes vb-n a küldetését, azonban ez már meglehetősen régen volt, öt évvel ezelőtt történt, azóta sokat változott a csapat, és sok új játékos került be az együttesbe, többek között én is. Remélem, ezt a negyeddöntőt meg tudjuk majd ugrani, és bejutunk az elődöntőbe. Nem tűnik könnyűnek a mostani csoport, de nem is rossz. Lesz egy könnyebb mérkőzésünk és két nehezebb találkozónk. Szeretnénk megnyerni a csoportot, ez lesz majd a célunk” – elemzett Leimeter Dóra.

FÉRFI VÍZILABDATORNA

A férfi vízilabdatorna sorsolásán a már említett Leimeter Dóra, és a világ- és Európa-bajnok magyar úszó, Kapás Boglárka vett részt és húzta ki a golyókat. Előzetesen a 16 résztvevő együttes négy kalapban kapott helyet rangsor szerint.

Íme a kalapbeosztás:

1. kalap: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Görögország, Spanyolország

2. kalap: Montenegró, Egyesült Államok, Kanada, Horvátország

3. kalap: Brazília, Olaszország, Németország, Ausztrália

4. kalap: Dél-afrikai Köztársaság, Kazahsztán, Japán, Georgia

Az egyetlen újoncként Georgia szerepel ezen a tornán, amely az oroszok kizárása után jutott ki a világbajnokságra.

Akárcsak a hölgyeknél, itt is az előírások szerint elsőként a házigazda magyar válogatottat sorolták be az A-csoportba. Ezután került a további 15 együttes a négy csoportba.

A férfi vízilabdatorna csoportjai a 2022-es vizes világbajnokságon. Fotó: FINA

A férfiválogatottunk először a negyedik kalapos Georgiát kapta riválisnak, majd a harmadik kalapból Brazíliát, a másodikból pedig Montenegrót sorsolták Märcz Tamás csapata mellé.

Az A-csoport rangadóját, a Magyarország–Montenegró mérkőzést rögtön az első körben játsszák. A papírforma szerint ezen a meccsen el is dőlhet a csoportelsőség.

Íme a férfi vízilabdatorna csoportbeosztása:

A-csoport (Budapest, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda): MAGYARORSZÁG, Brazília, Montenegró, Georgia

B-csoport (Debrecen, Debreceni Sportuszoda): Japán, Görögország. Németország, Horvátország

C-csoport (Sopron, Lővér Uszoda): Olaszország, Kanada, Dél-Afrikai Köztársaság, Spanyolország

D-csoport (Szeged, Tiszavirág Sportuszoda): Kazahsztán, Egyesült Államok, Ausztrália, Szerbia

Märcz Tamás szövetségi kapitány (szemben, jobbról a második) magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabda világliga európai selejtezőjében, a Magyarország–Montenegró mérkőzésen a győri Aqua Sportközpont uszodájában 2022. január 18-án. A magyar férfi vízilabda-válogatott 14-9-re legyőzte a montenegrói csapatot idei első mérkőzésén. MTI/Krizsán Csaba

Közvetlen a sorsolás után a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás értékelt a sorsolás helyszínén a Magyar Vízilabda Szövetség honlapjának.

„Örülök, hogy megtörtént a sorsolás, és látjuk, hogy kikre kell készülnünk. Talán van a mienknél erősebb csoport is. Valószínű Montenegró és köztünk dőlhet el a csoportelsőség. De egy sorsolásnál nemcsak azt figyeljük, hogy kikkel vagyunk egy csoportban, hanem azt is, hogy milyen ág vezethet el minket a négy közé jutásért. Leginkább az a legfontosabb mérkőzés. Talán a csoport könnyebb, de az ág nem egyszerű, mivel kaphatunk akár olasz vagy spanyol ellenfelet, s ez igazán pikáns mérkőzés lehet.

Reményeim szerint egy nagyon jó világbajnokság előtt vagyunk.

Ha kívánhattam volna, akkor nem Montenegróval szerettem volna kezdeni a vb-n, az eredménytől függetlenül, mert utána két könnyebb találkozó következik a másik két csoportellenfél ellen. Ha meg tudnánk szerezni a csoport első helyét, akkor kimaradna egy meccsnap, ez nem biztos, hogy szerencsés. Jobb lett volna Montenegrót kapni a második vagy harmadik meccsre, viszont ezen nem tudunk változtatni. Ez egy ilyen sorsolás lett, mindjárt egy éles meccsel kezdünk a montenegróiak ellen, rendelkezünk tapasztalattal is ellenük, nemrég játszottunk ellenük két mérkőzést a világligában, most megint velük folytatjuk, folyamatosan velük mérkőzünk meg. Jó meccs lesz, de nem lesz könnyű. Azt várom, hogy Montenegró jobban fog játszani, mint ahogy az elmúlt találkozókon tette ellenünk. Nem szabad abból kiindulni, hogy milyen gólkülönbséggel nyertünk ellenük a legutóbbi mérkőzésen. Arra kell emlékezni, hogy nem volt egyszerű találkozó, és akkor megfelelően komolyan vesszük őket. Bízom benne, hogy majd győztesen vívjuk meg az első meccsünket” – fejtette ki Märcz Tamás.

A női vízilabdatorna június 20-tól július 2-ig tart, a férfi vízilabda-válogatottak viadala egy nappal később kezdődik és fejeződik be a hazai vizes világbajnokságon.

 

Nyitókép: Vízbe ugranak a magyar válogatott játékosai a férfi vízilabda világliga európai selejtezőjében Montenegró ellen játszott mérkőzés előtt a győri Aqua Sportközpont uszodájában 2022. január 18-án. A magyar csapat 14-9-re győzött. MTI/Krizsán Csaba