Földrengés az MTK-nál: a Mezőkövesd elleni kudarc a vezetőedző és a sportigazgató állásába került!

2022-04-23 17:46:00

Írta: Vámos Tamás
Amint az várható volt, az elmúlt hetek gyenge teljesítménye nem maradt következmények nélkül a Hungária körúton.

Márton Gábort november 11-én nevezték ki a fővárosi kék-fehérek vezetőedzőjének, de koronavírusos megbetegedése miatt a bemutatkozó mérkőzésére csak Kisvárdán került sor: a szabolcsiak 5-0-lal küldték haza az egykoron szebb napokat látott MTK-t – már ekkor sejteni lehetett, hogy nem várnak könnyű hónapok az új szakmai stábra és a csapatra sem…

S bár az őszi szezont már a kieső zónában, a 15. helyen zárták Mezeiék, ekkor még volt remény a szebb tavaszra, hiszen csupán két ponttal maradtak le a 14. pozícióban lévő Újpesttől.

A Hungária körúti reményeket növelte az is, hogy a téli szünetben igen csak biztatóan sikerült erősíteni: a klubhoz került – többek között – a korábbi Fradi-játékos, az észak-macedón válogatott kulcsembere, a 2020-as Eb-n is pályára lépő Sztefan Szpirovszki, a 2016-os Eb-n a magyar nemzeti csapat kulcsemberének számító Stieber Zoltán, valamint a szintén válogatott Futács Márkó.

Ennek ellenére a tavaszi idény koránt sem úgy sikerült, ahogy eltervezték, hiszen

az első tíz meccsen – a megszerezhető 30 pontból - csupán 11-et kapartak össze Márton Gábor játékosai, és ennek a gyenge sorozatnak a betetőzése volt a Paks elleni idegenbeli, valamint a Mezőkövesd elleni hazai 0-4,

ráadásul úgy, hogy tizenkét találkozón csak hat (!) gólt sikerült Grozavéknak összehozniuk.  

Még hátra van ugyan négy játéknap a bajnokságból, de a történtek után az MTK vezetői nem halogatták tovább a dolgot: azonnali hatállyal menesztették Márton Gábort, és lemondott Polyák Balázs sportigazgató is, aki 2017 nyarától töltötte be ezt a tisztséget. A klub honlapján a hivatalos közlemény úgy fogalmaz:

„Márton vezetése alatt a téli átigazolási szezonban érdemben megerősített keret sem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket,

az elmúlt két mérkőzésen mutatott teljesítmény pedig kifejezetten méltatlan a klub hagyományaihoz és a válogatott játékosokkal tűzdelt játékoskeret erejéhez. A klub ezért úgy döntött, a bajnokságból hátralévő fordulókat más szakmai irányítással teljesíti”.

Polyák Balázs bízik abban, hogy távozásával elősegíti egy pozitív légkör kialakítását Fotó: mtkbudapest.hu

Polyák Balázs a következőképpen indokolta felmondását:      

A 12 csapatos NB I kapcsán minden évben elmondják, az a csapat esik ki, amelyik a legtöbb fiatalt játszatja. Az előző idényben a hetedik helyünkkel rácáfoltunk a megállapításra, az idei évben úgy tűnik, nem sikerül. De hiszek benne, hogy ennek nem kell törvényszerűnek lennie, ezért is hoztam meg ezt a döntést. Bízom abban, hogy lépésemmel előidézem azt is, hogy visszatérjen egyfajta pozitív légkör a stadionba”.

A klubvezetés döntésének értelmében a hátralévő négy fordulóban az U19-es bajnokságot fölényesen vezető MTK mestere, Horváth Dávid lesz a vezetőedző. S bár még nem teljesen reménytelen a helyzet a bennmaradás kiharcolására, a Zalaegerszeg elleni idegenbeli, a Puskás Akadémia elleni hazai, a Ferencváros elleni idegenbeli, valamint a Debrecen elleni hazai bajnokikon már minden bizonnyal annak a csapatnak a kialakítása lesz a cél, amely a lehető legrövidebb időn belül visszajuthat az NB I-be!   

Nyitókép: Nem csak az MTK-szurkolók, Márton Gábor sem ilyen tavaszra számított... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd