Der Klassiker: klassz siker a Bayernnek!

2022-04-24 18:11:00

Írta: Edvi László
A spanyol El Clasico mintájára mostanában Der Klassikernek nevezett Bayern-Dortmund összecsapás sorozatban hetedszer is müncheni sikert hozott. A bajor csapat ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a tabella élén, és már a 31. játéknapon bebiztosította újabb bajnoki címét. Sorozatban 10. alkalommal lett első a Bundesligában, ilyen szériát a topbajnokságok egyikében sem produkált soha egyetlen csapat sem.

Akik az elmúlt években (főleg, akik már az elmúlt évtizedekben is) figyelemmel kísérték a német pontvadászatot, azok számára már a rajtnál is egyértelmű volt, hogy a Bayern München idén is bajnok lesz. És a sorozat során ez egy pillanatig sem volt kérdéses. Igazából csak az nem volt egyértelmű, hogy mikor lesz matematikailag is biztos a bajorok újabb elsősége. A sorsolás ismeretében a csapat rajongói reménykedtek benne, hogy ez a pillanat a 31. forduló után érkezik el, mert aligha van annál elegánsabb, mint amikor egy gárda a nagy vetélytárs hazai legyőzésével ünnepelhet.

Ez megtörtént szombat este! 

Bayern München- Borussia Dortmund 3-1.

Jupp Heynckest, a Bayern München vezetőedzőjét a levegőbe dobálják játékosai, miután 1-0-ra győztek 2013. április 6-án. A Bayern akkor hat fordulóval a sorozat vége előtt nyerte meg a bajnokságot. Fotó: MTI/EPA/Fredrik von Erichsen

Der Klassiker, néhány éve így hívják a csapat Borussia Dortmund elleni mérkőzéseit a spanyol El Clasico mintájára. Ám Németországban szó nincs olyan rivalizálásról, mint Spanyolországban a két nagy között. A ’70-es évek eleje óta folyamatosan a csúcson lévő (nemcsak otthon, hanem a kontinensen, sőt a világon is!)

Bayernt csak szűk 30 éve érte utol a Dortmund

, de azóta sem tudja folyamatosan tartani a lépést vele.

Így volt ez szombaton is. A sok sérültje miatt több poszton nem a legjobbját szerepeltető Dortmund nem tudta megnehezíteni az elmúlt kilenc kiírást (is) megnyerő Bayern dolgát. A vendégek kapitánya, Marco Reus ugyan kötelességszerűen lenyilatkozta a héten, hogy mindent megtesznek, hogy nem kelljen asszisztálniuk a bajnokavatáshoz, de ez megmaradt a fogadkozás szintjén.

A Bayern kényelmesen játszva 3-1-re verte egyetlen németországi kvázi-vetélytársát

, és a lefújás után azonnal előkerültek a sorozatban a 10. bajnoki címet köszöntő, természetesen jó előre legyártott pólók. És az elmúlt évtizedekben megszokott rituálénak köszönhetően jöttek a csinos hölgyek, bajor népviseletben, és ötliteres korsókkal a kezükben. Der Klassiker (újabb) megnyerése után

kinyílt a „sörzuhany”, senki nem volt az ünneplők közül, aki ne kapott volna a fejére-nyakára néhány litert.

Még a korábbi játékostársat, ma már televíziós szakkommentátort, Bastian Schweinsteigert is leöntötték élő adásban, elemzés közben. Természetesen Thomas Müller, aki éveken keresztül játszott mind a Bayernben, mind a német válogatottban Schweini-val.

Mario Mandzukic (k) és a Bayern München többi játékosa a bajnokság megnyerését ünnepli a trófeával, Münchenben 2014. május 10-én. Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert

Thomas Müller egyébként sem egy búval-bélelt fickó, de most különösen volt oka az örömre. Ugyanis 11-szer lett német bajnok, és ezen a téren ő minden idők legeredményesebbje. A korábbi csúcstartó, Franck Ribery mikor két éve gratulált, és köszöntötte őt (továbbá az akkor még Münchenben játszó David Alabat) a „kilencszeres Bundesliga-aranyérmesek klubjában” hozzátette, hogy annyi elég, több címet már ne nyerjen! A francia mókamester vicces fenyegetését Müller nem fogadta meg, és már 11-nél tart.

Philipp Lahm (k) és Xabi Alonso (j), a Bayern München labdarúgócsapat visszavonuló játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával a müncheni Allianz Arénában 2017. május 20-án. A bajor csapat akkor is a 31. fordulóban védte meg címét. Fotó: MTI/EPA/Christina Bruna

Müller ugyanis részese volt mind a 10 bajnoki címnek, és korábbról is van neki egy. Ugyanis a 2009-10-es szezonban robbant be a Bundesligába, és akkor a Bayern bajnok lett Louis van Gaal irányításával. Az akkori csapatból ma már senki nincs a keretben sem, utolsóként Alaba távozott tavaly nyáron. Abban a gárdában csatárposzton négy komoly sztár is volt, Klose, Toni, Olic és Gomez, mögöttük Robben, Ribery és Schweinsteiger, még hátrébb van Bommel játszott. Nem véletlenül jutott abban az évben a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Az ezt követő két évben a most legyőzött Dortmund nyerte a bajnoki címet

, amikor elkezdődött a Bayern jelenleg már 10-es aranysorozata a négy említett csatár közül csak Gomez volt ott, de például már részese volt a sikernek Neuer, Kroos vagy éppen Mandzukic.

Mivel az említettek „nem hoztak magukkal” német bajnoki címeket, ők nem jelenthetnek veszélyt Müllerre.

A Bayern München játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával a müncheni Allianz Arénában 2021. május 22-én. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Alexander Hassenstein

Akinek lehetne Müller mellett 11 aranyérme (sőt 12 is!) az Lewandowski, mert ő részese volt a két dortmundi diadalnak, de két évvel később jött a kelleténél. Ugyanis csak a 2014-es vb után csatlakozott a Bayernhez, így neki a bajorokkal az idei csak a nyolcadik címe. Azok közül, akik már a 2007-08-as évadban (vagyis Müller érkezése előtt) is nyertek aranyat szép sorban visszavonultak, és ugyan

Lucas Podolski és Franck Ribery még aktívak, de már nem Münchenben játszanak.

Továbbá az akkor még „gyerekként” nem is kevés szerepet kapó Toni Kroos is játszik még, és ő még lehet, hogy egyszer visszatér a Bayernbe, de már régen csak ellenfélként néz farkasszemet egykori csapata aktuális képviselőivel.

Toni Kroos idén (is) bajnok lesz

a Real Madriddal, de ő ezen a hétvégén még nem ünnepelhet. Egykori csapatának mai tagjai viszont buliztak szombat este, mert számukra gyakorlatilag véget ért a szezon. Ugyanis sem a Német Kupában, sem a Bajnokok Ligájában nincs már versenyben a Bayern München. És  Der Klassikeren megszerzett, sorozatban 10. bajnoki címének emiatt nem tudnak igazán örülni játékosai.

 

 

A nyitóképen: A bajnoki trófea makettjét mutatják fel a Bayern München szurkolói.

MTI/EPA/Fredrik von Erichsen