A Bayern München szeretné utolérni a Lincoln Red Imps-et

2022-04-25 21:09:00

Írta: Edvi László
Ilyen még nem volt! Legalábbis Európa topligáiban. Szombatig tízszer egymás után soha nem ért a csúcsra csapat az öt nagy bajnokság egyikében sem. Ám ha megvizsgáljuk a kontinens összes pontvadászatát, akkor találunk ennél hosszabb nyerőszériákat is. Persze korántsem Bundesliga-szintű bajnokságokban.

Az öt nagy bajnokságban szombat estig az egy csapat által sorozatban kilenc megszerzett bajnoki cím volt a csúcs. Németországban a Bayern München, Olaszországban a Juventus büszkélkedhetett ezzel. A torinóiak sorozatáért sem kell sokat visszalapozni a történelemkönyvekben, mert 2012-ben kezdődött a nagy menetelés, vagyis egy évvel hamarabb, mint a münchenieké. Ám a zebráké 2020-ban véget ért, tavaly már nem tudták megszerezni a scudettot.

Jupp Heynckes minden idők egyik legszebben játszó csapatával nyert három címet a 2012-13-as szezonban, és elkezdte ezt a mai napig tartó szédületes sorozatot. Fotó: MTI/EPA/Philipp GuellandAz uralkodó világbajnok, Franciaország bajnokságában a leghosszabb ilyen széria hét évig tartott. Az Olympique Lyon 2002 és 2008 között dominált ott, köszönhetően bizonyos Karim Benzema tündöklésének is.A többnyire kétszereplős spanyol bajnoki versenyfutás során a történelemben egyik nagy sem tudott hosszabb szériát létrehozni. Vagyis az időlegesen  legyőzött előbb-utóbb talpra állt, és előzött. A Real Madrid két alkalommal tudott egymás után ötször bajnoki címet ünnepelni, a Barcelona ennyiszer nem. A fővárosiaknak ez először akkor sikerült ( 1961-1965) amikor Puskás repítette őket, másodszor pedig (1986-1990) amikor a Keselyű, Emilio Butragueno.

Josep Guardiola irányított a második, harmadik és negyedik cím megszerzésekor. Fotó: MTI/EPA/Andreas GebertA Premier League-ben még ötös nyerőszériája sem volt egyik csapatnak sem. A Manchester United kétszer tudott „triplázni”, persze az angol pontvadászatnak ez a kiszámíthatatlanság, és az élen is kiegyensúlyozott erőviszonyok adják az igazi értékét.

A Bayern egyedi tettet vitt véghez a tíz egymást követő bajnoki címével, de kisebb bajnokságokban előfordultak már ennél hosszabb sorozatok is.

Carlo Ancelotti, az olasz tréner váltotta spanyolt, de csak egy szezont tudott végigvinni Münchenben. Fotó: MTI/EPA/Andreas GebertHorvátország pontvadászatát 2006 és 2016 között 11 alkalommal nyerte meg a Dinamo Zagreb. Ennek eléréséhez jövőre is a csúcsra kell érnie a Bayernnek. A Rosenborg utoléréséhez pedig további kétszer. A trondheimi alakulat ugyanis 1992 és 2004 között mindig első lett a norvég pontvadászatban. Vagyis 13 egymást követő évben. A nagy menetelés során ismertette meg magát világgal pl. John Carew.

Szintén 13-13 alkalommal nyerte zsinórban ugyanaz a csapat a Virsligát és a Cempionatot.

Niko Kovac állt a „kormányrúdnál” 2019-ben, amikor sorozatban hetedik bajnoki címét nyerte a Bayern. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Mielőtt elátkoznának gyorsan leírom: a Virsliga a lett, a Cempionato a belorusz pontvadászat neve. Lettország focibajnokságát 1992 és 2004 között a Skonto Riga, Belorussziáét 2006 és 2018 között a BATE Boriszov uralta. A rigai csapat sorozatának érdekessége, hogy a Szovjetuniótól való elszakadás utáni első 13 bajnokságot söpörte be a Skonto.

Ám ezen a téren nem ezek a gárdák a csúcstartóak, mert van egy olyan, mely egymás után 14-szer nyerte meg hazája küzdelmeit.

Hansi Flick szezon közben váltotta Kovacot, és hat trófeát gyűjtött be bő egy év alatt. Majd vele nyerte sorozatban a kilencedik címet a csapat. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Matt Childs

A Lincoln Red Imps 2003 és 2016 mindig a legjobbnak bizonyult a honi vetélkedés során. Aki a név alapján nem tudná azonnal: Gibraltárt uralta ez a gárda 14 éven át.

Vagyis van még hová fejlődni a bajor társaságnak!

 

 

A nyitóképen: a Bayern München szurkolói május közepén a városháza előtt ünneplik majd a sorozatban 10. bajnoki címet.

MTI/EPA/Marc Müller