Jövő héten itt a Giro d'Italia Magyarországon!

2022-04-27 13:28:00
Írta: Balázs Boldizsár
Sajtótájékoztatót tartott a Giro d'Italia magyarországi szakaszainak szervezőbizottsága. A világ egyik legfontosabb bringaversenye jövő pénteken Budapestről rajtol, összeszedtük a friss avagy örökzöld tudnivalókat.
 • Három szakaszt rendeznünk. Május 6-án, pénteken Budapestről indul a mezőny, majd egy 195 km-es kört téve a Dunántúlon, Visegrádba érkeznek meg. Ez lehet a tavaly már három napig a Giro összetett versenyét is vezető, így a kerékpáros világ egyik legkultikusabb mezét, a Rózsaszínt viselő Valter Attila életének legnagyobb napja. Szombaton Budapesten egyenkénti indításos időfutam 9,2 km-en a Hősök teréről a budai Várba. Majd  vasárnap Kaposvárról a Kis-Balatont megkerülve és a Balatonfelvidéken át Balatonfüred a cél, ezzel a 201 km-rel búcsúzik a hazánkba látogató számtalan világsztár.
   
 • Hogy pontosan mely világsztárok, az a május 4-i, szerdai csapatbemutatón derül ki végleg, a Hősök terén.
   
 • Ám ami legalább ennyire fontos, már tudjuk: három magyar versenyző lehet ott Magyarország sporttörténetének egyik legrangosabb eseményén. A legnagyobb várkozásaink a pazar formát építő Valter Attilát illetik, mellette bemutatkozik a bringások egyetemes fokmérőjén, a háromhetes körversenyeken Peák Barnabás. Hogy a két csapattárs Fetter Erik és Dina Márton közül melyikük tekerhet majd, az utolsó napokig titok. Dina Márton tavaly a magyar bringasport harmadikjaként (Bodrogi László és Valter Attila után) már ott lehetett a Girón; Fetter Erik U23-as EB 4. helye a tavalyi év egyik szenzációja volt.
   
 • Különös esélyt nem csak a magyar versenyzők kapnak a magyar szakaszok kapcsán. Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya helyismeretére az egyik profi csapat, az Israel StartUp-Nation tart igényt, így a szakember betekintést nyerhet a világ legrangosabb ligájába (a World Teamek közé) tartozó csapat munkájába.
   
 • A versenyt közvetítő Eurosport révén 200 ország 800 millió nézőjéhez jutnak el a magyar tájak képei.
   
 • A kerékpáros infrastruktúra össznemzeti érdek volta a magyar politikai élet minden oldalán evidencia. „A magyar kormány a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére évi 10-12 milliárd forintot költ, aminek már eredményei is látszódnak a Duna mentén és a Balaton, illetve a Tisza-tó körül.” –  emelte ki Schneller Domonkos a mai sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár a Grande Partenza három hagyatékaként az országimázst, a fiatalok kerékpárra ülését és a közlekedéskultúra javulását nevezte meg.
  Eközben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester megerősítette, hogy „idén elkészül az Október 23. utca felújítása is, ami közvetlen kapcsolatot teremt a Nagykörút déli szakasza és Újbuda főbb útvonalai között.” A közeljövő fővárosi tervei között szerepel továbbá, hogy „uniós forrásokból el fogjuk indítani az első budapesti bringasztrádák kialakítását, fejlesztjük az európai színtű Eurovelo útvonalak minőségét.”
   
 • Mindhárom magyarországi szakaszon a mezőny előtt egy Karaván nevű járműkonvoj teremt majd „fesztiválhangulatot”, hogy a semmihez sem hasonlítható Giro-hangulatból az erre egy életben egyszer lehetőséget kapó Magyarország se maradjon ki.
A legutóbbi külföldi Giro-rajt csapatbemutatója:
  Hasonló, de természetesen inkább még jobb várható jövő szerdán a Hősök terén.

Nyitókép: Rózsaszín fénnyel világítják meg a Millenniumi emlékművet a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Ezen a napon 37 város vette fel virtuálisan a verseny színét, a rózsaszínt. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd